11 čŕt narcistickej rodiny. Ako pôsobí na deti a ich budúcnosť, a ako sa s tým vysporiadať.

11 čŕt narcistickej rodiny. Ako pôsobí na deti a ich budúcnosť, a ako sa s tým vysporiadať.
  • 24.09.2023
  • Kristína Vait

Narcistické rodiny sú oveľa bežnejšie, ako by ste si možno mysleli. Výchova narcistického rodiča možno na prvý pohľad vyzerá úplne normálne. Deti narcistických rodičov však nesú toto bremeno celý život.

Narcizmus je diagnóza a dá sa liečiť. Pomoc však v takýchto prípadoch potrebujú celé rodiny a najmä deti vychovávané narcistickými rodičmi.

Bude vás zaujímať: Helikoptérový rodič a jeho vplyv na budúcnosť detí. 

Čo je narcistická porucha osobnosti?

Narcista je človek, ktorý sa o seba prehnane, až chorobne zaujíma. Sebaobdiv a egocentrizmus sú dennodennou šálkou kávy, všetkých narcistov.

Narcistická porucha osobnosti je psychický stav, ktorý sa vyznačuje výrazným narcizmom a prehnaným sebavedomím.  

Medzi hlavné rysy narcistickej poruchy patria:

  1. Prehnaný pocit vlastnej sebahodnoty
  2. Potreba neustáleho obdivu a uznania od okolia
  3. Nedostatok empatie
  4. Zneužívanie iných vo svoj prospech
  5. Nadmerná a neprimeraná citlivosť na kritiku

Narcistický rodič

Aký vlastne je narcistický rodič? Predstavte si osobu, pre ktorú neexistuje iný stred vesmíru, iba ona sama a potrebuje ešte, aby ju o tom všetci ostatní presviedčali.

A toto všetko sa premietne do ich každodenných povinností a výchovy detí. Takmer žiadna empatia, neustále obdivovanie samého seba, manipulácia všetkých členov rodiny, očakávania dokonalých a vysokých výsledkov v každej oblasti života dieťaťa.

Takto nejako vyzerá narcistická matka alebo narcistický otec. Život s takým rodičom naozaj nie je nič príjemné. Nie každý rodič musí mať hneď narcistickú poruchu osobnosti. Rodičia so sklonmi k narcizmu, ale napáchajú takmer toľko škody, ako tí, ktorí takúto poruchu majú.

Pozrite aj : Ako pripraviť dieťa na súrodenca? Kedy mu oznámiť túto radostnú novinu?

Narcistická výchova

Ako aj vyplýva z charakteristík narcistickej poruchy, tento typ výchovy je úplne iný. Celý svet sa točí okolo jednej osoby a všetky veci, povinnosti, emócie, problémy, radosti aj starosti sú tomu podmienené.

Narcistickí rodičia kritizujú vzťahy, majú v obľube aj znevažovanie sebavedomia svojich detí, ale aj partnerov. Podpora závislosti a bezmocnosti detí je aj v neustálej kritike, pocitu menejcennosti, nedostatku empatie a nerealistickými očakávaniami.

Byť vychovaný narcistickým rodičom nie je nič príjemné

Takéto dieťa, si môže z výchovy zobrať akurát tak to, že kritika a znevažovanie vzťahov je v poriadku, závislosť od ostatných je normálna, sebareflexia nie je k životu potrebná a že nikdy nebude dobré v ničom, aj keď sa snaží ako najlepšie vie.

Znevažovanie emócií detí im tiež nepridá na pohode. Byť vychovaní narcistickým rodičom naozaj nie je med lízať a na deťoch to zanechá hlboké stopy.

Dieťa narcistického rodiča

Aké sú deti narcistov? Okrem toho, že sú od útleho detstva stavané do roly dospelého a často preberajú zodpovednosť za správanie, emócie, pocity a problémy svojich rodičov, sú to deti, ktoré nič iné ako manipuláciu rodiča nepoznajú.

Nie sú dosť ľúbené, podporované a závislosť od rodiča je veľmi silná. V zajatí narcizmu to nie je pre dieťa vôbec jednoduché. Nedostatok empatie v rodine sa premietne to každého apektu života dieťaťa. Deti vychovávané narcistickými rodičmi majú:

 

Nízke sebavedomie

Deti vyrastajúce v takýchto rodinách môžu mať nízke sebavedomie a problémy s identitou. Cítia sa neviditeľné a nič čo spravia, sa im nezdá dosť dobré.

Nevhodné vzory správania

Tieto deti sa často učia nezdravé spôsoby vyjadrovania sa a na riešenia konfliktov majú úplne iný pohľad, ako by mali mať. Taktiež sa učia sa svoje problémy obviňovať celý svet a sebareflexia je na bode mrazu.

Psychické a emocionálne problémy

Môžu sa vyskytnúť problémy so psychickým zdravím, vrátane depresie, úzkosti a nízkej sebaúcty. Takáto výchova a rodina poznačí všetkých do konca života.

Vzťahové ťažkosti

Neustála kritika a znevažovanie vzťahov, môže spôsobiť, že tieto deti budú mať problémy s budovaním zdravých vzťahov. A to aj preto, že majú ťažkosti so správnym vyjadrovaním svojich potrieb a emócií.

Opakovanie vzorca

Existuje riziko, že dospelé deti narcistických rodičov budú opakovať tento vzor v budúcich vzťahoch a rodinách. Preberú od svojich rodičov narcizmus, lebo nič iné nepoznajú a budú tak vychovávať aj svoje deti.

Odporúčame: Ako správne vychovávať dieťa?

Rodina, kde sú rodičia so sklonmi k narcizmu, vyzerá aj takto

Narcistická rodina potrebuje určite pomoc zvonka. Nie je v ich silách vyriešiť túto situáciu iba v kruhu rodiny.

Je potrebná odborná pomoc, ale ešte pred tým, ako sa rozbehnete zachraňovať svet, uistite sa, že je to naozaj narcistická rodina a nie iba váš pocit. Sledujte tieto znaky:

1. Dominancia jedného člena rodiny

V takejto rodine sa vždy nájde jeden jedinec, ktorý považuje samého seba za nadčloveka. Jeho sebavedomie a sebaúcta je maximálne vysoká a dáva to každému poriadne pocítiť. 

2. Narcis v roli rodiča neposkytuje takmer žiadne emocionálne zázemie a podporu

Keďže na prvom mieste je ON, narcis, city, emócie ostatných idú bokom. Narcistické správanie rodičov spočíva aj v tom, že ich emócie sú najdôležitejšie a tak ostatní trpia nedostatkom pochopenia.

Nedostatok empatie v rodine a tým pádom takmer nulová emocionálna výchova detí, potom vedie v psychickým problémom a poruchám. 

3. Konkurencia a rivalita

Prejavy narcistických rodičov vedú aj k tomu, že deti medzi sebou bojujú o rodičovskú priazeň a lásku. Tým, že narcisti odmietajú svoje deti, je to o to väčší boj. 

4. Dealizácia a devalvácia

Narcistickí rodičia môžu svoje deti striedavo idealizovať a devalvovať. V jednej chvíli môže byť dieťa považované za "vynikajúce" a v inej chvíli za totálne "zlyhanie". Tým pádom aj trestanie neposlušnosti je v tejto rodine na úplne inej úrovni.

5. Odmietanie zodpovednosti

Narcistickí rodičia často odmieta akúkoľvek zodpovednosť za svoje chyby a problémy, pričom môžu svoje deti obviňovať za vlastné nešťastie.

Dávajú deti do roly dospelých a deti sá automaticky cítia menejcenné, nakoľko kvôli narcistovi v rodine si mylia, že za všetky problémy môžu oni. 

6. Vina a kontrola

Narcistický rodič často túži po úplnej kontrole nad členmi rodiny. Využívajú na to často manipuláciu. Manipulácia a kontrola idú často ruka v ruke a tom sú narcisti fakt dobrí. Nejde len o emocionálnu manipuláciu.

Finančná manipulácia je tu na dennodennej báze. Na to, aby dosiahli svoje a mali dokonalo kontrolu často používajú aj pocit viny ostatných, ako najsilnejšiu zbraň.

Pozri aj:  Top tipy, ako byť najzaujímavejšou osobou v miestnosti

7. Nepružnosť a neschopnosť prispôsobiť sa

V narcistickej rodine sa často neprihliada na potreby a pocity jednotlivých členov. Rodina môže byť príliš rigidná a odmietavá voči zmene alebo novým nápadom.

8. Narcistické zneužívanie rodičmi je založené na báze emocionálneho vplyvu

A kto má na dieťa väčší emocionálny vplyv, ako je jeho najbližší človek - rodič? Takíto rodičia aktívne používajú svoj emocionálny vplyv na ovplyvnenie správania svojich detí a zabezpečenie vlastných potrieb.

Manipulácia rodiča má veľký vplyv na dieťa. Narcistický rodič vychováva prostredníctvom vlastných potrieb a emócie narcistického rodiča sú vždy na prvom mieste.

9. Keď dieťa vychováva narcis, izoluje ho od sveta

Vyrastanie v narcistickej rodine znamená aj to, že deti, ale vlastne celá rodina, je často izolovaná od vonkajšieho sveta. Toto izolovanie umožňuje narcistickému jednotlivcovi väčšiu kontrolu nad ostatnými. 

Keď dieťa vychováva narcis, absolútna kontrola dieťaťa a ostatných členov rodiny je preňho nutnosťou. Vonkajšie vplyvy túto absolútnu moc narúšajú. Touto izoláciou podporujú závislosť detí na svojich rodičoch.

10. Nerealistické očakávania 

Negatívne dopady na deti majú aj nerealistické očakávania rodičov. Tieto očakávania môžu byť tak vysoké, že deti nikdy nemôžu dosiahnuť pocit uznania alebo lásky od rodičov. 

Znevažovanie emócií detí a detská závislosť od rodiča, je v tomto prípade veľmi zlá kombinácia. Dospelé deti narcistov často neskôr v živote prežívajú negatívne emócie a psychické problémy z detstva. 

Nízka sebaúcta v dospelosti, je to najmenej, čo sa im môže stať. Vplyv narcizmu na výchovu je oveľa väčší, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. 

11. Neschopnosť sebareflexie narcistického rodiča

Narcistickí rodičia vnímajú seba aj svet svojimi vlastnými očami. Takíto jednotlivci často nie sú schopní priznať si vlastné chyby a nemajú žiadnu sebareflexiu.

To môže mať negatívny vplyv na rozvoj detí, pretože sa nepresvedčujú, že priznanie si chýb je súčasťou dospelosti a osobného rastu.

Rady, ako sa s tým vysporiadať

Deti narcistov teda neprežívajú nepodmienečnú lásku. Musia spĺňať určité podmienky.

Pre túto skúsenosť, podľa ktorej sa musia nejako správať, aby boli milované a akceptované, nikdy nezažijú empatiu či bezpodmienečnú lásku a starostlivosť, po ktorej všetci túžime.

Už dospelé deti narcistov:

  • Majú často pocit, že nie sú dosť dobré alebo dostatočne cenné.
  • Obávajú sa sebaisto prehovoriť alebo spochybniť iné osoby.
  • Sú veľmi precitlivené na to, čo ostatní ľudia naokolo prežívajú. To môže viesť k ich neschopnosti ochrániť sa pred emóciami iných.
  • Sú až chronicky neisté a obávajú sa toho, čo si o nich myslia ostatní ľudia.
  • V hĺbke duše sú bezradné, pretože nikdy nezažili bezpodmienečnú lásku. Akákoľvek láska alebo starostlivosť, ktorú dostali, bola vždy niečím podmienená, preto ju nepovažovali za naozajstnú.
  • Vzťahy, ktoré vytvárajú (v práci alebo osobnom živote) sú náročné a neuspokojivé (toxické či dokonca desivé). Dokonca aj keď ustúpia a úprimne sa pozrú na tieto vzťahy, všade naokolo vidia narcizmus, a nevedia, čo s tým majú robiť.

Pokiaľ sú vám uvedené veci povedomé, je čas na to, aby ste sa dozvedeli viac o tom, čo ste zažili v detstve. Pokiaľ sa chcete uzdraviť, potrebujete získať kontrolu nad vlastnými myšlienkami, "mindsetom" a správaním.

Nedokážete „prekonať“ výchovu narcistu? To si vyžaduje terapiu, nakoľko vrstvu po vrstve treba odhaliť problémy a vyliečiť svoje rany. Iba tak budete mať odvahu pozrieť sa na to, ako narcistická výchova ovplyvnila vaše fungovanie. Snažte sa pomôcť dieťaťu vo vašom vnútri, aby ste sa mohli stať dospelým človekom, akým chcete byť.

Narcistickí rodičia podporujú závislosť detí - a to nie je správne!

Takíto rodičia na svoje deti nakladajú veľa emocionálnej záťaže. Kvôli tomu sú deti primárnym zdrojom ich uspokojenia. No ako deti rastú, stávajú sa silnejšie, sebaistejšie a odvážnejšie.

POZOR - narcistickí rodičia vnímajú túto nezávislosť ako priamu hrozbu voči kontrole, ktorú chcú nad ich životom udržiavať. Kvôli zúfalej snahe udržať si kontrolu nad deťmi, narcistickí rodičia zámerne znižujú vnímanie ich sebahodnoty a sebavedomia. 

Deti vychovávané narcistickými rodičmi vyrastajú s pocitom, že nikdy svojim rodičom nie sú schopné vyhovieť. Ak sa chcú spod vplyvu v dospelosti oslobodiť, musia sa učiť  mať veci pod kontrolou a musia si uvedomiť, že nie sú povinní ďalej znášať týranie a zlé zaobchádzanie. Musia si tiež stanoviť hranice a drž sa ich. Niekedy je potrebné sa od rodičov na určitú dobu  odstrihnúť, aby mohli začať žiť život podľa vlastných predstáv.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Anežka Turčiková 20.12.23 00:00

karma
-1.00

Vdaka za podnetny clanok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní