Ako správne vychovávať dieťa? Je lepšie tradičné alebo moderné rodičovstvo?

Ako správne vychovávať dieťa? Je lepšie tradičné alebo moderné rodičovstvo?
  • 11.01.2023
  • Michaela Kožáková

Rodičovstvo zohráva v živote detí dôležitú úlohu. Ide o proces výchovy dieťaťa, poskytovania ochrany a starostlivosti s cieľom zabezpečiť zdravý vývoj do dospelosti. Rodičovstvo jednoducho pomáha v rozvoji dieťaťa a vedie ho k tomu, aby bol vo svojom živote nezávislou, šťastnou a úspešnou osobnosťou. K rodičovstvu sa, samozrejme, viaže aj právna stránka, ktorá zahŕňa práva a povinnosti rodičov voči dieťaťu. 

Pri výchove dieťaťa sa čokoľvek, čo rodičia robia, hovoria a cítia nejakým spôsobom odráža v správaní ich dieťaťa, ktoré začne rovnaké reakcie zavádzať i do svojho vlastného života. Nie nadarmo sa hovorí, že dieťa je odrazom, zrkadlom svojho rodiča.

Možno sa i vy pri pohľade na vášho drobca zamýšľate nad tým, ako z tohto malého človiečika vychovať slušnú, zodpovednú a empatickú dospelú osobu. V dnešnej dobe sa často stretávame s modernými technikami rodičovstva. Viacerí z nás sú však zástancami tradičnej výchovy. Ktorá cesta je tá správna – tradičné alebo moderné rodičovstvo?

Neprehliadni: Veľká recenzia oblečenia a doplnkov z LITTLE HIPSTER SHOP

Tradičné rodičovstvo

Aj vy svojim deťom často rozprávate príhody o tom, ako vás váš otec vyprášil varechou, keď ste domov priniesli poznámku v žiackej knižke?

Tradičná výchova našich starých mám mala jasné pravidlá: žiadne odvrávanie, poslúchanie príkazov, používanie fyzických trestov a emocionálneho vydierania. Takto to znie i celkom drasticky.

Tradičné rodičovstvo je založené na tom, že rodičia očakávajú, že ich deti budú rešpektovať a poslúchať, ako aj dodržiavať ich kultúrne presvedčenia a hodnoty. Tento štýl rodičovstva môže viesť k vyšším akademickým úspechom a nižším behaviorálnym a psychickým problémom.

Rodičia, ktorí zastávajú tradičnú výchovu, vštepujú svojim deťom zručnosti, spôsoby a hodnoty, ktoré im umožnia stať sa zodpovednými dospelými, užitočnými členmi spoločnosti a budú prínosom pre svoje rodiny.

Čo je to moderné rodičovstvo?

Rodičovské techniky sú veľmi dôležité pre rozvoj detí. Či už sú tradičné alebo moderné, mali by byť nápomocné rodičom pri výchove zdravých a spoločenských jedincov.

Tradiční rodičia sú vo výchove svojich detí prísnejší. Stručne povedané, moderné rodičovstvo je v porovnaní s tým tradičným miernejšie. Rodičia v súčasnosti zaobchádzajú so svojimi deťmi inak, pokiaľ ide o poskytovanie slobody – dávajú svojim deťom príliš veľa voľnosti.

V dnešnom modernom svete nestačí byť závislý na našich tradičných spôsoboch rodičovstva, pretože zmena k životu patrí a človek by mal byť flexibilný pri prijímaní zmien, ktoré sa dejú vo všetkých smeroch, a tak je to aj s rodičovstvom.

Techniky rodičovstva závisia od doby, kultúry a prostredia. Dnešní moderní rodičia sa viac oddávajú vedeckým faktom a overenej databáze schválenej odborníkmi. Sú ovplyvnení tipmi a technikami dostupnými na internete. Naši starí rodičia takúto možnosť nemali. 

Neznamená to však, že súčasní rodičia sú proti tradičnému rodičovstvu. Sú ochotní zhodnotiť jednotlivé techniky. Ak zistia, že ich deti sa necítia pohodlne pri dodržiavaní týchto tradičných techník, začnú objavovať moderné spôsoby výchovy.

Moderné rodičovstvo je o uvedomovaní si potrieb a pohodlia dieťaťa za účelom vychovať inteligentného, morálne zmýšľajúceho jedinca, ktorý má blízky vzťah so svojimi rodičmi.

Pozri aj: Kedy a ako je vhodné deti učiť správne narábať s peniazmi

Trendy vo výchove dieťaťa

  • Kurzy namiesto kníh – mamičky už v dnešnej dobe zväčša nevychovávajú svoje deti podľa príručiek a kníh. Zaplatia si odborníka alebo kurz, aby sa naučili dojčiť či variť pre dieťa.
  • Otec na „materskej dovolenke" – už to nie je len matka, kto zostáva s dieťaťom. Aj otcovia zostávajú doma na materskej, prípadne pracujú na polovičný úväzok a s partnerkou sa v práci striedajú.
  • Dieťa sa už nenecháva vyplakať v postieľke, ale zaspáva s rodičmi.
  • Mnoho párov vychováva dieťa bez papiera.
  • Rodičia sa začínajú domáhať homeschoolingu. Pod týmto pojmom sa rozumie vzdelávanie detí doma. Odborníci zastávajú názor, že je to preto, lebo generácia dnešných rodičov sa bojí negatívnej spätnej väzby, ktorú dostáva dieťa v škole. V škole sa učitelia snažia nájsť na žiakovi nedostatky a nútia ho, aby si ich doplnil. Doma sa deti zameriavajú najmä na svoje prednosti a tie rozvíjajú.
  • Deti už neuspáva hudba či rozprávky, ale aplikácie.
  • Niektoré mamy nahradili kočíky šatkami na nosenie dieťaťa.
  • Jogurty či raňajkové dezerty nahradili organické kaše.

Efektívne rodičovstvo

Hovorí sa, že rodičovstvo nie je úlohou, ale je to umenie. Každá rodina, rodičia a deti sú iní, a preto neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako vychovávať dieťa.

Ako prežiť rodičovstvo? Ako sa s ním teda popasovať? Vyskúšajte efektívne rodičovstvo, ktoré predstavuje akúsi zlatú strednú cestu. Základnými princípmi efektívneho rodičovstva sú vzájomná úcta a rešpekt, dostatok spoločnej zábavy, ktorá posilňuje spojenie medzi rodičmi a deťmi, povzbudzovanie, vyjadrovanie a prejavy lásky a radosti, premena negatívneho na pozitívne. Netreba zabudnúť aj na princíp sociálnej rovnosti medzi rodičmi a deťmi a princíp demokracie. 

Berte však do úvahy fakt, že každé dieťa je individuálna bytosť, ktorá má svoje vlastné potreby. Ako sme už spomenuli vyššie, neexistujú žiadne pravidlá, ktoré sa dajú „napasovať" na každé jedno dieťa. Vy totižto poznáte svoje deti najlepšie a viete, čo na nich platí a čo im vyhovuje. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Hrtúsová 16.01.23 22:39

AH
karma
115.00

Ja mám doma ešte len bábätko, takže ťažko môžem hodnotiť, ktorý spôsob výchovy je lepší. Určite však urobím všetko preto, aby moja dcérka vedela čo je slušnosť, úcta k starším, pomoc slabším ap.

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní