Rok 2023 v obývačke: Najväčšie trendy, ktoré sa oplatí vpustiť do svojho domova

Rok 2023 v obývačke: Najväčšie trendy, ktoré sa oplatí vpustiť do svojho domova

Ani sme sa nenazdali a prehupli sme sa do nového roka. A s ním prichádzajú aj nové trendy, pri ktorých sa oplatí zbystriť pozornosť. Čo teda bude trendy, čo sa interiérového dizajnu týka?

Keďže obývacia miestnosť je jedným z najdôležitejších priestorov v našich domácnostiach, nakoľko sa v nej všetci stretávame a prijímame aj návštevy, zisťovali sme, aké trendy nás postavia do pozoru a prinútia začať uvažovať nad zmenou.

Čo teda môžeme očakávať v roku 2023? Prognóza na tento rok je plná kreatívnych tvarov, motívov inšpirovaných prírodou a ďalších doplnkov. Tento rok bude krásnou zmesou minimalizmu a maximalizmu, ako aj jasných farieb, oblých tvarov, tepla, prírodných materiálov a ďalších prvkov.

Ak teda uvažujete nad prerábkou alebo len malou zmenou, prostredníctvom ktorej si chcete vytvoriť modernú obývačku, tak sa nechajte inšpirovať.

Pozri aj: Domáce tablety na čistenie toalety: Ako si ich rýchlo a jednoducho vyrobiť?

Wabi-sabi, prírodný minimalizmus a prirodzenosť

Estetická filozofia wabi-sabi spočíva v prijímaní vecí, ktoré sú určitým spôsobom neúplné alebo nedokonalé. Surovosť materiálov, žiadne opracovanie, organické materiály (masívne drevo, mramor, koža, prírodné vlákna), jednoduché textúry – to všetko bude v tomto roku trendy. Nech už siahnete po akomkoľvek doplnku z prírodného materiálu a vo svojej prirodzenej forme bez dôkladného opracovania, bude to ústredným bodom každej obývačky.

V centre pozornosti budú lokálne, ručne vyrábané a remeselne spracované výrobky. Ak už teda dlhšiu dobu pokukujete po hand-made dekoráciách, ktoré majú svoj príbeh, tak po nich siahnite a podporte lokálnu tvorbu a remeselníkov.

V tomto roku budú v kurze aj extrémy. To znamená, že môžeme očakávať minimalizmus, ale aj maximalizmus. Pokiaľ ide o minimalizmus a vy ho preferujete, tak ten sa môže odraziť v neutrálnych a svetlých tónoch. Myslite na bielu s teplými akcentmi a možno aj na nejaké odlesky sivej, levanduľovej alebo okrovej. Tohtoročné minimalistické návrhy budú najviac inšpirované Stredomorím.

Farebný maximalizmus

Ako sme vyššie naznačili, okrem minimalizmu bude v centre pozornosti aj maximalizmus, ktorý vyzdvihne osobnosť majiteľa. Môžete očakávať veľa teplých farieb, starožitností, rastlín a pod. Tento typ dizajnu pomáha vniesť do priestoru, v ktorom žijeme, silnú osobnosť. V maximalistických priestoroch sa očakáva aj výskyt vintage kúskov.

Odporúčame: ŠŤASTIE do každej rodiny! Tieto izbové rastliny priťahujú prosperitu i pozitívne vibrácie

Okrúhle tvary a multifunkčnosť

Popularita tohto trendu v roku 2023 stúpa. Takéto organické tvary pomáhajú vniesť do obývačky pocit pohodlia, pokoja, spojenie s prírodou a upokojenie. Do minimalistických priestorov takéto zakrivené tvary vnesú harmóniu, zatiaľ čo do maximalistických priestorov prinesú osobitosť. Nábytok bez ostrých hrán vytvára pocit dynamiky a pohybu a zároveň robí priestor jemnejším a ergonomickejším.

Od doby pandémie začali naše príbytky naberať nový rozmer a rôzne miestnosti viacero funkcií. Zrazu sa z mnohých izieb stali domáce kancelárie kvôli home office. A zdá sa, že podobný trend naberá nový rozmer a v tomto roku bude trendy mať multifunkčné izby.

Do obývačky môžete svojim deťom zakomponovať herňu – či už s hračkami alebo herným stolom a počítačom. Pokojne si v obývačke môžete vytvoriť mini knižnicu a kútik na čítanie. Milujete drinky a ešte radšej ich pripravujete? Tak začnite uvažovať nad domácim mini barom. Možností je skutočne veľa! Stačí sa len zamyslieť nad tým, čo skutočne máte radi.

Neprehliadni: Luxus za málo peňazí? Premeň spálňu na luxusné miesto vďaka 3 trikom


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní