Online detox: Povieme ti, aké výhody má život bez internetu ​

Online detox: Povieme ti, aké výhody má život bez internetu ​

Hodiny, denne strávené na sociálnych sieťach a na internete, je niekedy ťažké si odoprieť. Prechádzame nimi ráno, počas práce, ale aj večer pred spaním a pomaly, ale isto sa stávajú našou závislosťou. Ale premýšľali ste niekedy nad tým, aké výhody má život bez internetu? Pátrali sme po tom, čo sa stane, ak si dáte takzvaný online detox a zostanete na nejaký čas offline.

Návrat súkromia ​

Vedeli ste, že viac, ako 3 miliardy populácie sa nachádza na sociálnych sieťach? To je takmer polovica ľudí, žijúcich na zemi! Priemerný užívateľ sociálnej platformy Facebook má 155 priateľov a teraz sa zamyslite nad tým, koľko má taký priemerný užívateľ súkromia. Dovolíme si tvrdiť, že takmer žiadne, zohľadňujúc aj to, koľko osobných informácií si o vás uchovávajú samotné sociálne siete.

Prvou výhodou offline sveta je teda znovuzískanie strateného súkromia. Už žiadne zverejňovanie polohy, kde sa nachádzate, kde jete a na ktorú akciu sa chystáte. Ak chcete skúsiť najprv miernejšiu verziu offline sveta, vypnite si lokalizačné služby a aspoň s pomyselnými priateľmi nezdieľajte to, kade sa pohybujete.

Zaujme ťa aj: Ako znížiť denný príjem kalórií? Osvoj si tieto jednoduché triky!

prečo si dať pauzu od internetu

Zdroj: Shutterstock®

Vaše nové ja ​

Viete, ako byť produktívnejší či už v zamestnaní, alebo len tak, v súkromnom živote či v športe? Vypnite Facebook aj Instagram! Na týchto sieťach totiž bezcieľne pozorujeme hodiny životy iných ľudí a uberá nám to čas a často aj energiu. Namiesto toho si choďte zabehať, prečítajte si knihu alebo jednoducho len upracte. Budete sa tak cítiť produktívnejší.

Ak sa zbavíte internetu čo i len na pár dní, začnete na sebe pozorovať novú dávku sebavedomia. Ako je to možné? Na sociálnych sieťach sa nám stále zobrazujú dokonalé životy iných - super raňajky v kaviarni, ešte lepší obed a večer drinky v spoločnosti priateľov. V online svete sa však často prezentuje prikrášlená realita a tá vám môže uberať na sebavedomí, najmä ak práve nemáte svoj deň. Toto súvisí aj s náladou, ktorá sa vám po vypnutí komunikačných sietí razom zlepší.

Čas na skutočné priateľstvá ​

Aj keď vám na Facebooku možno svieti 300 a viac "priateľov", to ešte neznamená, že ich toľko v skutočnosti máte. Dobrou správou je, že ich ani toľko nepotrebujete. Ak vypnete internet, odídu všetky správy z rôznych komunikačných platforiem, no zostanú vaši skutoční priatelia, takí, s ktorými môžete po práci skočiť na pivo či na kávu a mobily pri komunikácii rozhodne potrebovať nebudete.

ako žiť bez internetu

Zdroj: Shutterstock®

Lepší život ​

Kedy ste sa naposledy po ceste do práce rozhliadli okolo seba? Smartfóny spôsobujú aj to, že sa stávame odmeranými voči životu, ktorý prebieha naokolo. Namiesto toho, aby sme pozerali na krásy sveta, pozeráme do mobilov alebo sa na svet pozeráme prostredníctvom šošovky fotoaparátu. Keď odložíte smartfón, zistíte, že svet je naozaj krásny. Okrem toho sa vám zlepší držanie tela. Nemyslite si, že hodiny zhrbeného postoja sa na postave neukážu...

A aká je posledná výhoda offline života? Verte či nie, ale zlepší sa vám spánok. Koľko z nás tesne pred spánkom pozerá, čo je nové na sociálnych sieťach? Priznajme si, že väčšina z nás do tejto skupiny naozaj patrí. Všetka elektronika však podľa vedcov prináša nekvalitnejší spánok a vystavovanie sa umelému svetlu tesne pred spaním tiež nie je výhra. Skúste radšej zaspávať pri niekoľkých stránkach knihy, ktorú máte rozčítanú už niekoľko mesiacov a výsledok sa dostaví!

Vyskúšaj: Nestíhaš schudnúť? Skús tieto 4 tipy na rýchle chudnutie!

- Anketa

SKÚŠALI STE UŽ NIEKEDY ONLINE DETOX?

Odpovedalo 10 ľudí  

Praktizujem ho pravidelne.
20%
Čo, aký online detox?
0%
Nie, bez internetu neprežijem!
20%
Internet k životu nepotrebujem, online detox mám stále.
60%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Alžbeta Remencová 22.11.18 19:07

AR
karma
103.00

bez telefonu sa citim nesvoja...zial

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní