Vieš, ako sa v lete obliecť a nespotiť sa? Skús tento materiál!

Vieš, ako sa v lete obliecť a nespotiť sa? Skús tento materiál!
  • 22.08.2018
  • Simona Kostková

Vysoké teploty nám posledné týždne dávajú poriadne zabrať. Budíme sa do tepla a v teple aj zaspávame. Pokiaľ máte doma či v práci klimatizáciu, tak máte na pol vyhraté pretože väčšinu dňa strávite v chladnej miestnosti. Avšak čo tie chvíle, keď ste vystavení dusnu v autobuse či priamemu slnku po ceste domov?

Pomôcť vám môže správne zvolené oblečenie. Viete, podľa čoho si vybrať ráno odev? Základom je väčšinou čo najmenej oblečenia, bledé farby a dobrý, jemný materiál. Sú ešte nejaké iné pravidlá? Áno, sú! Poradíme vám, ktoré látky sú v lete najlepšie a ktoré najhoršie. Užite si leto naplno, bez nepríjemného potenia!

Čo je dôležité pri výbere?

Počas letných dní sa väčšinou snažíme obliekať odlišne, než v chladnejšie dni. V lete volíme oblečenie z voľného, ľahkého materiálu, ktorý možno ani neodpovedá nášmu štýlu. Napríklad, ak je vašou najobľúbenejšou farbou čierna, tak určite viete, že v lete sa ničoho čierneho ani nedotknete. Vyberáme si teda oblečenie podľa materiálu, nie podľa toho, či sa nám hodí v daný deň alebo nie. A dobre robíme, naša koža totiž dostáva počas horúcich dní poriadne zabrať a my by sme sa mali snažiť jej uľahčiť prácu – vyrovnávanie tepla, čo najviac.

Je preto mimoriadne dôležité, aké oblečenie a z akého materiálu si zvolíme. Pokiaľ je vonku vlhko a dusno, naša pokožka ťažšie odvádza pot a je nám vtedy omnoho viac teplo. Nevhodne zvolený materiál môže túto vlhkosť zachytávať, čím pokožka nemôže dostatočne dýchať a my sa tak cítime ako na Sahare. Takže poďme rovno na to, čo si v tieto dni oblečte a čomu sa vyhýbajte, pokiaľ nechcete trpieť.

Musíš vidieť: Trápi ťa nadmerné potenie rúk a nôh? Určite vyskúšaj tieto triky!

podľa čoho si vybrať oblečenie

Zdroj: Shutterstock®

Materiál, ktorý nenoste!

  • Džínsovina – bohužiaľ, práve tento typ materiálu, ktorý máme všetci radi a je univerzálnym doplnkom, je na leto nevhodný. Aj napriek tomu, že sa teší opäť mimoriadnej obľúbenosti. Rifle či rifľovina patrí k látkam, cez ktoré naša pokožka obtiažne dýcha. Denim je totiž ťažký, nepriedušný a úzky. Na dlhšiu cestu si ho teda rozhodne nedávajte, môžete si pekne zavariť a to doslova!
  • Polyester – zázračná látka, ktorá pohltila svet a ktorá vydrží dlhé dni bez žehlenia, je mimoriadne zlou voľbou na leto. Vedci totiž zistili, že tričká z tohto materiálu slúžia ako skleník – naše telo sa pod nimi doslova parí. Sú nevzdušné, odolné voči vode, čo znamená, že nezachytávajú pot a tým ani zápach. Pozor si dajte hlavne pri sukniach a šatách, ktoré často majú spodnú vlečku práve z tohto materiálu, i keď vrch je z príjemne ľahkej látky.
  • Umelé vlákna a hrubé látky – asi aj sami viete, že oblečenie z týchto materiálov nám v lete spôsobuje naozaj peklo. Pot sa v nich drží a pokožka nedýcha.
  • Vlna – síce ide o prírodné vlákno, jej teplé vlastnosti sa hodia skôr na zimu, tak ako ju nosili aj naše staré matky.
výhody riflového oblečenia

Zdroj: Shutterstock®

Materiál, ktorý noste!

  • Bavlna – jednoznačnou voľbou, hoci drahšou, je bavlna. Bavlnené šaty, tričká či spodné prádlo môžete nosiť celý rok. A to hlavne kvôli jej úžasným absorbčným vlastnostiam. Snažte sa mať aj spodné prádlo z bavlny, ktorá je vo všeobecnosti uznávaným materiálom u gynekológov. Odložte si zvodné prádlo z umeliny na večer, poprípade na chladnejšie dni, i keď aj vtedy by ste mali uprednostniť vo väčšine prípadov bavlnu. Bavlna je totiž mimoriadne vzdušná i pohodlná. Ďalšou veľkou výhodou je, že dokáže schladiť, čo znamená, že si aj počas najväčších horúčav môžete dopriať šaty až po kolená.

  • Ľan – obdobný materiál ako bavlna, i keď trošku hrubší a drsnejší, avšak je taktiež veľmi dobrou voľbou na dlhé letné dni. V tričku z ľanu si môžete byť istý, že nepohltí pach a preto ho nemusíte prať tak často ako napríklad bavlnu. Je dobre priedušný a nevytvára ani statickú elektrinu. A malým bonusom je, že je recyklovateľný.

  • Hodváb – prekvapené? Ak máte rady luxus a potrebujete sa do práce obliecť slušne, zvoľte si blúzky či topy z hodvábu. Keďže je vyrábaný priadkou morušovou, je aj o niečo drahší, ako predošlé kúsky. Napriek tomu sa oplatí naozaj zainvestovať, môžete si ho dokonca dať upraviť ručným maľovaním a zapôsobiť počas leta.

výhody bavlneného oblečenia

Zdroj: Shutterstock®

Top materiál na leto

Pokiaľ chcete vyskúšať ešte nejaký iný materiál, skúste bambus. Áno, každý z nás už určite počul o unikátnych bambusových ponožkách. Avšak viete o ňom niečo viac? Bambus je naozaj kvalitný materiál, ktorý je vraj oveľa lepší, než bavlna. Výhodou je jeho vzdušnosť a schopnosť pohltiť pot – dokáže odviesť až trikrát viac potu, než bavlna. Okrem toho je aj mimoriadne príjemným a jemným materiálom. Má aj antibakteriálne a termoregulačné účinky, čo žiadny iný materiál nemá!

Bambusové oblečenie teda dokáže v lete schladiť a zároveň v zime zahriať. Obľúbený je u alergikov a poslednou zaujímavosťou je, že pohlcuje z časti aj UV žiarenie. Jedinou nevýhodou je vysoká cena, čo možno mnohých z vás odradí.

Odpadneš: Ako sa menej potiť? Jednoducho – vďaka týmto trikom a potravinám!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Maxianová 22.08.18 12:41

MM
karma
100.00

ľan je ideálny materiál na leto, síce sa krčí, ale to je zanedbateľné mínus, bambus som zatiaľ nevyskúšala

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 24.08.18 20:19

MC
karma
109.00

Rada v lete nosím bavlnené oblečenie ,je celkom dostupné,hodváb je určite skvelý a začínam objavovať bambusové oblečenie zatiaľ len v obmedzenom sortimente.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní