Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí!

Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí!
  • 02.06.2022
  • Veronika Nemčeková

Mayim Bialik si mnohí zamilovali ako svojskú Amy Farrah Fowlerovú zo seriálu Teória veľkého tresku. Štyridsaťšesťročná Američanka, ktorej korene siahajú aj do niekdajšieho Česko-Slovenska, nie je však len herečkou, neurovedkyňou či spisovateľkou. Za jednu zo svojich najdôležitejších úloh, podobne ako iné ženy, považuje materstvo, ku ktorému pristupuje veľmi zodpovedne.

Bialik bola takmer 10 rokov vydatá za Michaela Stonea, ktorému porodila dvoch synov Milesa a Fredericka. Dvojica sa rozviedla v roku 2013.

Herečka je zástankyňou prirodzenej výchovy. Pozrite sa, aké pravidlá vládnu v jej dome a k čomu vedie svoje deti. Výchova podľa nej vás inšpiruje aj prekvapí!

Domáce vzdelávanie

Bialik nie je stotožnená so štandardným školským prostredím. Rozhodla sa preto vziať veci do vlastných rúk a svoje deti vzdelávať doma. Tvrdí, že jej synom to umožňuje rozvíjať sa tempom, ktoré je pre nich prirodzené. Môžu sa tiež venovať tomu, čo ich baví, a to všetko so zameraním na predstavivosť, hru a trávenie času vonku.

Rozhodnutie vzdelávať synov doma obhajuje aj tým, že mnohé prestížne univerzity sami vyhľadávajú deti vzdelávané doma, pretože sa dokážu zamerať na to, čo ich napĺňa a stávajú sa z nich experti v mnohých oblastiach.

Herečka je presvedčená, že domácim vzdelávaním dáva svojim chlapcom najavo, že ich miluje a rešpektuje a dáva im do života dobrý základ, na ktorom môžu stavať.

Dojčenie aj vo vyššom veku

Zatiaľ čo mnohé matky sa snažia deti prestať dojčiť čo najskôr, Bialik nechala svojich synov rozhodnúť o tom, kedy s tým prestane. Herečka tvrdí, že dojčenie umocnilo puto medzi nimi. „Prvého syna som dojčila viac ako dva roky a druhého štyri a pol roka,“ vyjadrila sa neurovedkyňa pre GrokNation. Herečka nedá dopustiť na pozitívne vlastnosti materského mlieka predovšetkým preto, že posilňuje imunitu.

„Dojčenie batoľaťa je pre dieťa neuveriteľne obohacujúce. Je to neustála pripomienka blízkosti mamy. Dojčenie v našej rodine bolo naozaj magické. Záchvaty hnevu takmer neexistovali. Väčšina záchvatov hnevu, ktorých som bola svedkom, je spôsobená hladom, nedostatkom odpočinku a frustráciou – dojčenie to všetko vyrieši zadarmo, kedykoľvek a kdekoľvek,“ zhrnula Bialik.

Prečítajte si: Hlas matky stráca pre tínedžerov silu. Vedci zistili dôvod

Mayim Bialik deti

Zdroj: instagram.com/missmayim

Žiadne plienky

Používanie plienok je pre mnohých rodičov praktické, no rodáčka zo San Diega sa rozhodla ísť odlišnou cestou. Oboch svojich synov naučila chodiť na nočník bez toho, aby používala plienky. Každé dieťa podľa herečky vysiela signály, ktorými dáva najavo, že potrebuje vykonať potrebu. Je na každom rodičovi, aby sa naučil tieto signály vnímať a reagovať na ne. Zvyčajne je to vraj pohyb rukou, grimasa alebo konkrétny zvuk. 

Vianoce bez drahých darov

Herečka sa hlási k židovskej viere. Z tohto dôvodu nezvykla oslavovať Vianoce. Rodina jej bývalého manžela však tento sviatok slávi, a tak pričuchla k tradíciám tohto sviatku aj ona. Na veľké vianočné nákupy však Bialik ani len nepomyslí.

„Kupujem jednoduchý darček pre mamu a pre bývalého manžela a s bývalým sa vždy rozhodneme pre jednu hračku, ktorú darujeme našim chlapcom. Ak potrebujú ponožky, spodnú bielizeň alebo pyžamá, toto je to správne ročné obdobie, kedy by sme im ich kúpili,“ povedala pre GrokNation.

„Keďže v tomto svete tak veľa chýba, necítila by som sa dobre, ak by som mala minúť veľa peňazí na nákup darčekov. V tomto ročnom období zvyčajne prispievam organizáciám pre ľudí bez domova, najmä tým, ktoré slúžia rodinám bez strechy nad hlavou. Tiež zvyknem darovať hračky a každoročne prispievam vzdelávacím organizáciám i takým, ktoré pomáhajú znevýhodneným,“ dodala.

Otvorená komunikácia je základ

Bialik si zakladá na tom, aby medzi ňou a jej deťmi fungovala komunikácia. Akonáhle sa objaví nejaký problém, nerieši ho krikom, bitkou či pokarhaním. Namiesto toho sa snaží svojim chlapcom všetko pokojne vysvetliť a použiť racionálne argumenty, ktorým rozumejú.

Základom podľa vedkyne je, správať sa k deťom presne tak, ako chcete, aby sa správali k vám, pretože zdravý vzťah je založený na rešpekte. Vďaka tejto metóde sa deti nebudú báť rodičov, a pomôže im to aj s rozvojom sebadisciplíny.

Pozri aj: Opičia láska – aký vplyv má na deti prehnaná starostlivosť rodičov?

Mayim Bialik deti

Zdroj: instagram.com/missmayim

Dovolí deťom spať vo svojej posteli

Herečka pre americkú televíznu šou Today priznala, že dovolí deťom spať vo svojej posteli. „Viem, že niektorí z vás si myslia, že je to nebezpečné. Viem, že niektorí z vás si myslia, že je to nezdravé. Viem, že niektorí z vás si myslia, že moje rozmaznané deti z toho nikdy nevyrastú. A buďme brutálne úprimní: Viem, že si myslíte, že je to divné,“ vyjadrila sa, no zároveň všetky pochybnosti vyvrátila.

Podľa herečky je praktické, ak deti zdieľajú posteľ s rodičmi. Keď sú deti blízko, viete reagovať na to, ak sa s nimi niečo deje a pomôcť im. „Spánok s dieťaťom stimuluje hormóny, ktoré podporujú vytváranie väzieb, znižujú úzkosť a depresiu a zvyšujú šance, že sa vám bude tvoriť dostatok materského mlieka. Bdelosť novopečenej matky voči svojmu dieťaťu je naprogramovaná v našej DNA. Cicavce spia s inými cicavcami; máme to urobiť. Vy nespíte sami, prečo by mali bábätká a deti?“ zdôvodnila.

Obmedzený prístup k technike

Predstaviteľka Blossom Russo zo seriálu Kvítko je síce aktívna na sociálnych sieťach, no ako povedala pre GrokNation, prístup k využívaniu moderných technológií jej deťmi jej skôr minimalistický. Využívanie laptopu, tabletu či pozeranie televízie im nezakazuje, avšak má za to, že existujú lepšie aktivity, ktorými vedia vyplniť svoj čas. Často sa hrajú vonku, čítajú komiksy, pomáhajú v domácnosti a obľubujú aj stavebnice.

Synovia Bialik sledujú televíziu u ich otca, občas tiež pozerajú videá na laptope a hrajú sa s tabletom. Televízia je však podľa herečky žrút času a programy vysielané v televízii často zobrazujú nevhodný obsah pre deti. Je preto rada, že jej deti si vedia vyplniť čas aj inými aktivitami a nie sú závislí na technológiách. Ak potrebujú vyhľadať informácie, učí ich pracovať s knihami skôr ako používať internet.

Zistite: Korunný princ, „sendvič" alebo maznáčik: Ktoré dieťa máte doma?

Mayim Bialik deti

Zdroj: instagram.com/missmayim

Slová „ďakujem, prosím a prepáč“ nie sú povinné

Naučiť dieťa povedať „ďakujem, prosím a prepáč“ je pre mnohých rodičov základ. Bialik na to však ide opačne. Deti vedie k tomu, aby tieto slová nepoužívali. Verí totiž, že skutočné prejavy uznania sú dôležitejšie ako opakovanie týchto slov zo zdvorilosti, pretože časom začnú strácať svoj skutočný význam.

„Počula som, že tí, ktorí nútia svoje deti byť zdvorilé, v skutočnosti len vytvárajú deti, ktoré sú opice napodobňujúce správanie bez toho, aby ho nezávisle zažívali alebo mu skutočne rozumeli. Neviem, či súhlasím, ale viem, že rodiny, ktoré nenútia tieto veci robiť nasilu, majú deti, ktoré rastú a vyvíjajú sa vlastným tempom. Dúfam, že moje deti sa budú cítiť skutočne pochopené a bezpečne vo svojej koži,“ povedala pre Today.

Úcta k prírode a všetkému živému

Herečka vedie deti k úcte k prírode a všetkému živému. Učí ich, aby sa správali ekologicky. Sama je veganka a v rovnakom duchu vychováva aj svojich synov. K prírode inklinuje aj pokiaľ ide o riešenie zdravotných problémov. Bialik dáva prednosť prírodným liekom a homeopatikám pred chemicky pripravenými látkami.

Vyskúšajte: Výška dieťaťa v dospelosti – dá sa nejako predpovedať či vypočítať?

Zdroj foto - úvodná koláž: instagram.com/missmayim

- Mayim Bialik
1 z 7
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk
Prirodzená výchova detí podľa Mayim Bialik inšpiruje aj prekvapí! - KAMzaKRASOU.sk

Zdroj: instagram.com/missmayim

Zdroj foto: úvodná koláž - instagram.com/missmayim

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní