Helikoptérový rodič a jeho vplyv na budúcnosť detí. Nepreháňaš to aj ty náhodou?

Helikoptérový rodič a jeho vplyv na budúcnosť detí. Nepreháňaš to aj ty náhodou?

Každý rodič chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Avšak, v snahe o správnu výchovu dieťaťa máme tendenciu sa nad ním občas doslova vznášať. Nebudeme si klamať, chceme, aby naše deti boli dokonalé a vynikali vo všetkom. Často sa stáva, že túžime po tom, aby dosiahli to, čo sme nedosiahli my a veľmi sme po tom túžili.

Často však máme aj príliš ochranárske sklony. Snažíme sa, aby sa našim deťom nič nestalo. Stále stojíme pri nich a podávame im našu pomocnú ruku. Keď sa učia chodiť, bicyklovať, keď idú prvýkrát do školy,...

Nechoď tam – spadneš! Neloz tam – buchneš sa! Mnohí rodičia sú nonstop v strehu, aby ochránili svoje dieťa a boli pri ňom vždy, keď sa naskytne nejaký problém. Avšak, takáto starostlivosť sa môže javiť ako príliš ochranárska a nemusí byť pre dieťa prospešná.

Dokonca sa hovorí, že našou výchovou môžeme znížiť sebavedomie dieťaťa. Nepatríte náhodou aj vy k helikoptérovým rodičom?

Pozri aj: Ako pripraviť dieťa na súrodenca? Kedy mu oznámiť túto radostnú novinu?

Čo znamená pojem „helikoptérový rodič“?

Výchova deti môže mať mnoho podôb. Niektorí rodičia preferujú sparťanskú výchovu, iní sú skôr benevolentnejší a nechávajú deťom v živote voľnú ruku – bez akýchkoľvek stanovených pravidiel. No sú tú aj takí, ktorí svojim deťom venujú nadmernú pozornosť.

Helikoptérový rodič – rodičovstvo, ktoré venuje nadmernú pozornosť každému pohybu dieťaťa. Helikoptéroví rodičia sú veľmi angažovaní, prehnane starostliví a neúnavne dohliadajú na každý aspekt života svojich detí. Dokonca majú sklony konať v mene svojich detí.

Helikoptéroví rodičia sa niekedy nazývajú „vznášajúci sa rodičia“, pretože sa vznášajú nad svojimi deťmi. Robia hluk ako helikoptéra a pri prvom náznaku problémov priletia zachrániť svoje deti.

Helikoptérové rodičovstvo – odkiaľ pochádza tento termín?

Pôvodne termín „helikoptérové rodičovstvo" signalizovalo, že rodič patrí medzi generáciu Baby Boomers (t.j. narodených v 40. až 60. rokoch 20. storočia) a deti sú príslušníkmi generácie mileniálov. Tento termín získal pozornosť a slávu začiatkom roku 2000, práve keď mileniáli začali dosahovať vysokoškolský vek.

Helikoptéroví rodičia sú príliš ochranárski a nedokážu pustiť svoje deti „z rúk“. Sú to tí rodičia, ktorí vybavujú všetko za svoje deti, bez ohľadu na ich vek. Pokojne zatelefonujú vedeniu školy v mene svojich deti, aby im vybavili lepšie ubytovanie. Nemajú problém sťažovať sa profesorom na neuspokojivú známku, ktoré ich dieťa dostalo.  

Aj keď ide o pomerne novodobý termín, v súčasnej dobe neoznačuje len „baby boomerov“ a mileniálov. Používa sa na označenie rodičov ktorejkoľvek generácie, ktorí sa až príliš zapájajú do aktivít svojich detí. Ktorí prejavujú nadmerné monitorovanie a ochranárske správanie spôsobom neprimeraným vývojovému štádiu ich dieťaťa.

9 príznakov helikoptérového rodiča

Jednou z charakteristík helikoptérového rodičovstva je, že rodičia riadia život svojich detí. Hoci malé deti potrebujú dohľad, kontrolu a vedenie rodičov, aby sa naučili pravidlám sveta, títo rodičia to robia na vývojovo neprimeranej úrovni.

Helikoptéroví rodičia svoje deti neustále kontrolujú. Kontrolujú ich správanie a trvajú na tom, aby im pomáhali s úlohami, ktoré ich deti zvládnu samé. Keď ich deti čelia najmenšej prekážke, okamžite sa vrhajú na záchranu.

  1. Riešite problémy za svoje deti
  2. Robíte ich školské úlohy
  3. Držíte svoje deti „nakrátko“
  4. Ste sluhom pre vaše deti
  5. Nedovolíte im zlyhať
  6. Snažíte sa o dokonalosť svojich detí
  7. Považujete ich za svoju „trofej“, ktorá musí byť vždy vyšperkovaná
  8. Voľný čas im vypĺňate aktivitami
  9. Schvaľujete im priateľov

Neprehliadni: Ako správne vychovávať dieťa? Je lepšie tradičné alebo moderné rodičovstvo?

Výhody a nevýhody helikoptérového rodičovstva

Na jednej strane sa hovorí o pozitívnom vplyve helikoptérového rodičovstva na detí, no na druhej existuje aj množstvo nevýhod, ktoré sú s týmto typom rodičovstva spájané. Dokonca aj mnohé štúdie uvádzajú pre a proti. Aké sú teda výhody a nevýhody helikoptérového rodičovtstva?

  • Pozitíva helikoptérového rodičovstva

Pedagógovia už dlho uznávajú, že účasť rodičov na vzdelávaní ich detí je dobrá vec. Samozrejme, hovorí sa predovšetkým o primeranej účasti rodičov a nie prehnanej. Primerané zapojenie do vzdelávania je údajne rozhodujúce pre intelektuálny a emocionálny rozvoj žiaka.

Výskumom sa zistilo, že zapojenie rodiča podporuje pozitívnejšie postoje dieťaťa k škole, zlepšuje návyky týkajúce sa domácich úloh, znižuje absencie a pod.

Štúdiou bolo tiež zistené, že angažovanie sa rodičov do života detí má rovnako pozitívny vplyv na ich rozhodovacie schopnosti, fyzické zdravie i kariérny rozvoj.

  • Negatíva helikoptérového rodičovstva

Napriek zisteniam o rodičovskej angažovanosti viaceré štúdie naznačili, že nadmerne ochranárska výchova môže mať negatívne účinky na problémy s duševným zdravím detí. Podľa štúdií deti týchto rodičov majú horšie psychické zdravie, sú náchylnejší na úzkosti a depresie, rovnako tak aj na užívanie návykových látok.

Rovnako deti, nad ktorými rodičia „niesli ochranárske krídla“ sa ťažšie osamostatňujú. Mávajú obrovský strach zo zlyhania, nízke sebavedomie a slabé schopnosti vyrovnať sa s problémami každodenného života.

Možno ste prekročili hranicu škodlivého helikoptérového rodičovstva, ak vaše dieťa:

  • sa zdráha povedať vám niečo alebo vás predstaviť svojim priateľom,
  • nie je schopné samo čeliť určitým prekážkam primeraným veku,
  • začína očakávať, že ťažké úlohy urobíte za neho,
  • si nedokáže poradiť v náročných situáciách,
  • začína byť asociálne a necíti sa dobre v kontakte s novými ľuďmi.

Je pochopiteľné, že chcete svojim deťom venovať veľkú pozornosť. S nárastom internetu a sociálnych médií môže byť uplatňovanie hraníc skutočne výhodné. A hoci je dôležité venovať pozornosť tomu, čo vaše deti robia, čo sledujú a koho sledujú na sociálnych sieťach, netreba zachádzať až príliš ďaleko – aj vy, ako rodičia, si musíte nastaviť hranice. Je lepšie s dieťaťom komunikovať a vysvetliť im všetky nástrahy!

Ako sa „zbaviť“ helikoptérového rodičovstva

Našli ste sa v tomto štýle výchovy svojho dieťaťa či detí? Ak chcete dať deťom voľnú ruku a netúžite byť až príliš ochranársky, mali by ste podniknúť isté kroky, vďaka ktorým sa vaše deti stanú nezávislejšími.

V praxi to znamená nechať deti bojovať, dovoliť im byť sklamané a pomôcť im prekonať neúspech. Znamená to tiež nechať deti robiť úlohy, ktorých sú fyzicky a psychicky schopné. Povoľte uzdu a nechajte deti rozhodovať sa samé. Len tak z nich vyrastú odolné a sebavedomé osoby, ktoré tento svet potrebuje!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní