Ako pripraviť dieťa na súrodenca? Kedy mu oznámiť túto radostnú novinu?

Ako pripraviť dieťa na súrodenca? Kedy mu oznámiť túto radostnú novinu?
  • 18.04.2023
  • Michaela Kožáková

Príchod novorodenca do rodiny môže byť pre veľkého brata alebo sestru vzrušujúcim, ale aj náročným obdobím. Spôsob, akým sa rozhodnete povedať deťom o novom súrodencovi a príprava na zmeny v rodinnom živote, sa líši v závislosti od vekového rozdielu. Existujú však určité pravidlá, ktoré odborníci odporúčajú na vytvorenie najlepšieho možného prostredia pre vašu rozširujúcu sa rodinu.

Určite ste nadšení z toho, že budete mať ďalšie dieťa. Súrodenecká láska však má často veľa podôb – od objímania cez naťahovanie sa o hračky až po spoločné vymýšľanie. Rodičovstvo a ani výchova dieťaťa nie je jednoduchá a plačúce bábätko spolu so žiarlivou sestrou a bratom, ktorí si neustále vyžadujú pozornosť, len sťažujú celú situáciu. Príprava starších detí dostatočne vopred a pomoc s tým, aby sa cítili súčasťou celého procesu, môže viesť k hladkému a šťastnému rodinnému životu.

Ako pripraviť dieťa na súrodenca? Na čo by ste sa mali zamerať?

Neprehliadni: Druhé tehotenstvo – počkať alebo je minimálny vekový rozdiel medzi deťmi ideálny?

Kedy a ako oznámiť radostnú správu staršiemu súrodencovi?

Čím viac času bude mať vaše dieťa na privykanie si na predstavu nového bábätka, tým lepšie. Keď je žena tehotná, odborníci sa zhodujú v tom, že najlepšie je povedať o novom súrodencovi svojmu dieťaťu hneď, ako začne rásť bruško. 

Jazyk, ktorý používate na vysvetlenie týchto zmien svojmu dieťaťu, by mal byť primeraný vývinu a veku. Zdôraznite vašej dcére alebo synovi, že ide o pozitívnu zmenu a poukážte na všetky skvelé veci, ktoré nové dieťa prinesie do rodiny.

Príprava na nového súrodenca

Či už to bude vlastný, nevlastný súrodenec alebo nový adoptovaný člen rodiny, prípravu na jeho príchod by ste nemali podceňovať. Predtým, ako sa vaša rodina rozrastie, môžete pomôcť svojmu dieťaťu v tom, aby sa cítilo pozitívne v súvislosti s novým súrodencom. Vyžaduje to prípravu, komunikáciu a dostatok porozumenia. Akými spôsobmi teda staršie dieťa pripraviť?

  • Čítajte si knižky o bábätkách v brušku, mamičkách a súrodencoch. Príbeh si môžete prispôsobiť – napríklad prelepte tváre svojimi fotografiami, upravte text, mená podľa členov vašej rodiny. Môžete si tiež vymyslieť svoj vlastný príbeh.
  • Ukážte svojmu dieťaťu fotografie, na ktorých bolo v brušku, v pôrodnici či malým bábätkom. Porozprávajte mu o tom, akú radosť vám prinieslo do života.
  • Nechajte svoje dieťa dotknúť sa vášho rastúceho bruška, aby pocítilo, ako sa novorodenec pohybuje a kope. Môžete ho dokonca vziať k lekárovi, kde môže počuť tlkot srdca svojho súrodenca.
  • Zapojte svoje dieťa do praktickej prípravy na bábätko. Nechajte ho, aby vám pomohlo pripraviť váš domov, nakupujte spolu detské veci, zariaďte detskú izbu.
  • Porozprávajte sa so svojím dieťaťom o tom, na čo sa najviac teší, keď príde nové dieťa.
  • Doprajte svojmu dieťaťu veľa lásky, maznania a spoločne strávených chvíľ.
  • Ak je to možné, strávte nejaký čas s priateľmi a ich novorodencami. Vaše dieťa uvidí, že novorodenci sú veľmi ospalí a vyžadujú si veľa starostlivosti.
  • Povzbudzujte svoje dieťa, aby sa socializovalo a hralo s inými deťmi. To pomáha vášmu dieťaťu rozvíjať sociálne zručnosti a vytvára základ pre dobrý vzťah s novým súrodencom.

Pozri aj: Hypotónia u detí – ktoré varovné signály sledovať a neignorovať?!

Zmeny správania u staršieho súrodenca

Aj tie najlepšie pripravené deti sa môžu zrazu začať správať ako mladšie deti a vyhľadávať takú pozornosť, akú dostane ich nový súrodenec. Napríklad vaše dieťa je naučené chodiť samo na záchod, môže sa však stať, že sa bude chcieť vrátiť k noseniu plienok alebo bude chcieť piť mlieko z fľaše. Ide o bežné regresívne správanie. Je to spôsob, akým deti uisťujú svojich rodičov o tom, že ich stále potrebujú.

Staršie deti v školskom veku majú silný zmysel pre spravodlivosť a rovnosť, takže nemusia chápať, prečo sa s jedným dieťaťom zaobchádza inak ako s druhým.

Aby sa vaše dieťa cítilo, že si ho vážite a stále ho máte rovnako radi, je dobré dať starším deťom určité úlohy či práce, vďaka ktorým sa budú cítiť výnimočne. Vhodné je tiež pochváliť ich za pozitívne zrelé správanie.

Pobyt v nemocnici

Keď odchádzate do nemocnice, vaše dieťa môže byť zmätené. Môže sa tiež cítiť znepokojené vašou neprítomnosťou alebo jednoducho vynechané. Vysvetlite mu, že o pár dní sa vrátite s novým súrodencom. Otec alebo osoba, ktorá sa bude o dieťa počas vašej neprítomnosti starať, by mu mala venovať dostatok času a pozornosti. Ak je dieťa dosť staré, dovoľte mu, aby vás prišlo navštíviť do nemocnice.

Po príchode novoredenca domov

Popremýšľajte nad tým, ako zapojiť svoje dieťa do každodenných rutín týkajúcich sa novorodenca. Vy poznáte svoje dieťa najlepšie. Jedno dieťa môže rado pomáhať pri upratovaní, iné dieťa sa zase veľmi rado mazná. Takže napríklad počas dojčenia môže druhé dieťa sedieť vedľa mamy alebo sa túliť k otcovi. Vaše staršie dieťa môžete tiež poprosiť, aby vám prinieslo fľašu s mliekom, pomohlo pri výmene plienok alebo môže držať uterák pri kúpaní.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní