5 tipov, ako obliecť bábätko na jarnú prechádzku: Žiadnu vrstvu nepodceň!

5 tipov, ako obliecť bábätko na jarnú prechádzku: Žiadnu vrstvu nepodceň!

Jarné počasie dokáže byť veľmi zradné. Popravde, ani my dospelí nevieme, ako sa v tomto počasí obliekať. Rána sú poväčšine studené a popoludnia zase teplé. Obliecť sa v tomto počasí je hotovým umením.

Dokonca môžeme povedať, že jarné počasie je skutočnou výzvou aj pre matky. Obliecť dieťa, ktoré nerozpráva a nevie vám povedať, či mu je teplo alebo zima, je o to viac náročnejšie. Vy si môžete kedykoľvek jednu vrstvu zhodiť alebo pridať. Ale, ako to je v prípade dieťaťa?

Pozri aj: Ako správne vychovávať dieťa? Je lepšie tradičné alebo moderné rodičovstvo?

Je oveľa ťažšie nájsť spôsob, ako obliecť dieťa tak, aby bolo chránené pred chladom a zároveň sa neprehrialo. Avšak, máme pre vás 5 základných tipov, ako na obliekanie dieťaťa v tomto jarnom období. Prezradíme, že základom je vrstvenie!

1. Vrstvenie je základom pri obliekaní bábätka

Vrstva za vrstvou, oblečenie na oblečenie! Základom pri obliekaní či už novorodenca alebo aj väčšieho dieťaťa je vrstvenie. Jednoducho voľte niekoľko vrstiev oblečenia, ktoré môžete podľa potreby vyzliecť.

Začnite s body s krátkym rukávom, tenkými pančuchami a pokračujte tenšou mikinou, ponožkami, nohavicami a tenkou bundou. Do kočiara voľte prechodný fusak alebo teplejšiu deku. Nezabudnite, že sa dieťa v kočíku veľmi nepohybuje – teda novorodenec určite nie. Preto odporúčame voliť práve prechodný fusak.

A keďže je počasie počas jarného obdobia nevyspytateľné, odporúčame mať v zálohe aj tenšiu deku, ktorú môžete cez dieťa prehodiť a udržať ho v teple.

Vyvarujte sa: Prehriatiu organizmu novorodencov

Pozor však na prehriatie – organizmus novorodencov ešte nemá vyvinutú termoreguláciu, v dôsledku čoho sa môže prehriať. Teplotu kontrolujte na zátylku a ak je bábätko spotené, radšej z neho jednu vrstvu zhoďte. A naopak, ak je na zátylku studené, jednu vrstvu prihoďte.

2. Pár ponožiek navyše pre bábätko vždy so sebou

Už vyššie sme uviedli, že by ste mali bábätku obliecť tenšie pančuchy a navrch ponožky. Z toho teda vyplýva, že je lepšie zvoliť radšej vrstvenie oblečenia a v prípade potreby vrstvy zhadzovať, ako voliť celotelové overaly či kombinézy.

Namiesto oblečenia, ktoré zakrýva celé telo, a teda aj ruky a nohy, prihoďte do prebaľovacej tašky náhradné ponožky a rovnako tak aj jedny teplejšie. Nezabudnite, že deti, ktoré nechodia, nepotrebujú topánky. Vhodnejšie sú teplé a mäkké topánočky alebo capačky, ktoré udržia bábätka v teple.

3. Na čiapku pre bábätko nikdy nezabúdajte

Už pri narodení dostávajú bábätka na hlavu čiapočku, aby boli v teple. A práve čiapka by mala byť nutnosťou aj na prechádzke. A je jedno, či máte bábätko v hlbokom kočíku alebo v športovej časti. Je dôležité, aby ste hlavu detí chránili pred chladom. Rovnako tak aj pred prefúknutím ušiek.

Ak je vonku príliš teplo, voľte radšej tenšiu čiapočku, aby ste predišli zapareniu bábätka a následnej tvorbe vyrážok.

Neprehliadni: Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

4. Jarná bunda s odnímateľnou kapucňou pre bábätko

V jarnom období a hlavne v prípade, ak zvolíte vrstvenie oblečenia, nie je potrebné dieťaťu obliekať teplú bundu. Namiesto nej voľte tenšiu jarnú bundu, ktorá ochráni pred vetrom a dažďom.

Nemusí byť priliehavá a ani hrejivá. Vhodná je aj odnímateľná kapucňa, ktorú pri teplejšom dní môžete odopnúť, a to v prípade, ak má vaše dieťa na hlave čiapočku.

Sú deti a deti! Niektoré čiapky neznášajú a práve preto je bunda s kapucňou skvelou voľbou. Kapucňa im poskytne ochranu pred prefúknutím. Samozrejme, to odporúčame len v prípade bábätiek v hlbokom kočiari, ktoré sú chránené aj kočiarom a prechodným fusakom.

5. Pozor na materiály, z ktorých je detské oblečenie vyrobené

Ideálne je voliť predovšetkým priedušné materiály, ktoré na jednej strane udržujú teplo a na strane druhej umožňujú pokožke dýchať. To je dôležité najmä pri tých vrstvách oblečenia, ktoré sa priamo dotýkajú citlivej detskej pokožky. To znamená, že detské body či pančuchy by mali byť vyrobené z bavlny (organickej bavlny) alebo bambusu.

Čo sa týka posledného, a teda vrchného oblečenia, to by malo byť odolné voči vetru a dažďu, čo spĺňajú predovšetkým umelé materiály.

Odporúčame: Prečo ženy nechcú mať deti? Pozri sa na dôvody súčasného trendu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní