Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

Popôrodná depresia u mužov: Aj novopečení oteckovia môžu zažiť baby blues

Depresia nie je až taký neznámy pojem, avšak často sa o nej nehovorí. Mnohí sa so svojimi depresívnymi stavmi snažia vyrovnať sami, bez pomoci iných, ale v tomto prípade si treba uvedomiť, že dusením všetkého v sebe sa nič nevyrieši. Depresia môže mať u každého iné prejavy a rovnako aj spúšťače. Čoraz viac sa však lekári stretávajú s popôrodnou depresiou, ktorá podľa štatistík postihuje 10 až 15 % žien v období jedného roka po pôrode.

Avšak pozor, kým doposiaľ sa hovorilo o popôrodnej depresii ako o probléme žien, popôrodná depresia sa môže objaviť aj u novopečených oteckov. Rovnako, ako sa hovorí o sympatizujúcom tehotenstve (známom pod pojmom Couvade syndróm), tak je potrebné hovoriť aj o depresii oteckov.

Nový prírastok v rodine môže spustiť hromadu silných emócií, s ktorými je potrebné vyrovnať sa. Zväčša sú to emócie plné radosti a vzrušenia, ale aj strachu a úzkosti, pretože zrazu sa v živote všetko zmení. Vďaka uzlíčku šťastia sa každému páru obráti život naruby, nakoľko sa všetko začne točiť okolo kŕmenia, menenia plienok, kúpania a celkovej starostlivosti o toto bezbranné stvorenie.

Pozri aj: 12 babských tipov, ako zistiť pohlavie dieťaťa

popôrodná depresia

Zdroj: Shutterstock®

Popôrodná depresia u žien i u mužov

O popôrodnej depresii môžeme hovoriť ako o psychickom stave, ktorý žene nedovoľuje nadviazať interakciu s dieťaťom. K popôrodnej depresii u žien (laktačnej psychóze) dochádza najmä v dôsledku hormonálnych zmien, problémov s dojčením, nedostatku spánku, priebehu samotného pôrodu a pod. Ženy sa častokrát odmietajú starať o dieťa alebo to robia len preto, že musia – bez nejakých emócií alebo citov k dieťaťu.

U mužov to je iné. U nich má popôrodná depresia úplne iné príčiny. Nie sú to žiadne hormonálne zmeny, ani nič podobné. Skôr je problémom fakt, že žena venuje všetku svoju pozornosť novorodencovi a na manžela akosi zabúdať. Zdravý vzťah v tomto prípade prestáva fungovať. Muž sa môže cítiť menej potrebný a dokonca môže mať pocit, že zlyhal, a to v prípade, ak nedokáže upokojiť bábätko, ktoré môže byť spokojné len v náruči matky.

Podľa štúdii popôrodnou depresiou trpí približne 10 % novopečených otcov, a to v období medzi prvým trimestrom svojej tehotnej partnerky a prvými narodeninami svojho dieťaťa. Podľa psychológov sú na vznik popôrodnej depresie náchylnejší tí muži, ktorých partnerka trpí samotnou depresiou. V tomto prípade však psychológovia upozorňujú a varujú, pretože depresia u oboch rodičov môže mať negatívny vplyv na ich vzťah, ale aj na dieťa samotné.

Depresia či už tá popôrodná alebo iná, môže v extrémnych prípadoch viesť k samovražde, sebapoškodzovaniu alebo odmietaniu dieťaťa. Preto je v tomto prípade potrebné vyhľadať odbornú pomoc, aby sa predišlo tragédiám v rodina.

Odporúčame: Sex po pôrode: Je v poriadku, ak si ho žena neužije? Kedy je naň vhodný čas?

popôrodná depresia u mužov

Zdroj: Shutterstock®

Zážitok z pôrodu a depresia

Podľa psychológov sa pod popôrodnú depresiu u mužov môže podpísať aj zážitok z pôrodu samotného. V dnešnej modernej dobe je totižto bežné, že sa budúci oteckovia snažia byť morálnou i fyzickou podporou pre svoje manželky, preto stoja pri nich v dobrom i v zlom, a teda aj pri samotnom pôrode.

Nebudeme si klamať, pôrod je silným emotívnym zážitkom a u každej ženy prebieha úplne inak. Preto, ak sú oteckovia prítomní pri narodení svojho dieťaťa, môže ich to poznačiť a samotný zážitok môže u nich vyvolať depresívny stav. Bezmocnosť v danej chvíli a neschopnosť pomôcť žene pri bolestiach, ich môže poznačiť. Je teda vhodné prítomnosť oteckov pri pôrode vopred zvážiť!

Ako sa prejavuje popôrodná depresia u mužov?

V prvom rade sa môžu dostaviť nevysvetliteľné bolesti hlavy či tráviace problémy, nespavosť a nesústredenosť. Neskôr, pri pretrvávaní depresie sa môže začať prejavovať:

  • podráždenosť,
  • hnev,
  • agresivita,
  • úzkosť,
  • závislosť na alkohole, drogách alebo hrách.

Podľa psychológov popôrodná depresia či už u žien alebo u mužov, ohrozuje nielen samotné manželstvo a partnerský vzťah, ale aj pracovný život či zdravie človeka. Ak existuje teda čo i len najmenšie podozrenie, že partner alebo partnerka trpí popôrodnou depresiou, je vhodné o tom otvorene hovoriť a, samozrejme, vyhľadať aj odbornú pomoc.

Podľa všetkého existuje aj možnosť, ako sa samotnej popôrodnej depresii vyhnúť. Tá tkvie v predpôrodnej príprave, teda v absolvovaní kurzov, ktoré budúcich rodičov pripravia na pôrod i rodičovstvo samotné.

Zaujme ťa aj: Viacplodové tehotenstvo – čo zvyšuje šance na dvojičky či trojičky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 19:42

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní