Je starostlivosť o bábätko náročná? Toto potrebuje v prvých týždňoch!

Je starostlivosť o bábätko náročná? Toto potrebuje v prvých týždňoch!

Počas tehotenstva sa tešíme na príchod nášho vytúženého dieťatka. Možno si predstavujeme aké to bude. Ako si budeme bábätko hojdať v náručí, ako bude sladko spinkať v postieľke či v krásnom kočíku. Potom príde deň D a z nás sa stanú rodičia – už navždy. Všetko bude iné, nové. A najmä, bude tu malý človiečik, ktorý nám zmení náš život.

S bábätkom sa zoznamujeme, ovoniavame ho a učíme sa spoločne nažívať. Učíme sa, čo nám chce povedať, aké sú jeho potreby a ako mu ich napĺňať. Ono nepozná slovo „počkaj“, ono to chce teraz – hneď. 

Pozri aj: Je cvičenie počas tehotenstva bezpečné? Môže cvičiť každá z nás?

dojčenie

Zdroj: Shutterstock®

Dojčenie je základ

Dojčenie je pre bábätko aj pre maminku podstatná činnosť. V prvých dňoch aj týždňoch mu venujú veľkú časť dňa. Niekoľko hodín z dňa a niekedy väčšinu dňa. Predstaviť si toto v priebehu tehotenstva býva občas nereálne. V skutočnosti sa deň naozaj točí okolo základných potrieb malého človeka. Prebaľovanie, dojčenie, uspávanie ... kolotoč prvých týždňov. Veľmi dôležitý čas, pretože sa učíme komunikovať a vnímať svoje dieťatko. „Hovorí“ nám čo potrebuje. Mama je tu preto, aby vnímala a zabezpečila potreby.

Niekedy sa stane, že dieťatku sa nedostáva to, čo si želá. Plače a plač sa zintenzívňuje. Niečo mu chýba a my hľadáme a skúšame, čo by pomohlo. Plienku má vymenenú, nadojčené je dostatočne, skúsili sme to aj viackrát. Možno je ospalé, ale zaspať nevie. Plače a plače. Skúšame masírovať bruško, cvičíme kolienkami k brušku. Čo by pomohlo utíšiť bábätko?

Nežná náruč maminky

Zdroj: Shutterstock®

Nežná náruč rodiča

Nežná náruč maminky je základ pre každé dieťatko. Deväť mesiacov počulo tlkot srdca svojej mamy. Narodí sa a naďalej ju potrebuje vnímať. Nedokáže bez nej prežiť. A aj keď má na prvý pohľad zabezpečené všetky základné potreby, nežný dotyk a tlkot srdca láskavej mamy je to, čo potrebuje najviac. Niesť sa v náručí svojej milovanej mamy dokáže robiť zázraky. Dieťatko sa ukľudní a zaspinká.

Dieťa nás cíti. Vníma naše vnútorné rozpoloženie a s dôverou ho „načítava“. Nie nadarmo sa hovorí „šťastná mama, šťastné dieťa“. Nepohoda, stres, neistota, ... to všetko dieťa vníma a dáva nám najavo, ako to s nami je.

Preto,  milé mamy, myslite na seba, lebo keď budete vy v pohode, vaše dieťatko sa bude na vás usmievať a s kľudom si pospinká pri vás. Využite to a zdriemnite si s ním. Všetko ostatné počká.

Zaujme ťa: Dula - pomôže vám pri pôrode?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Regina Klara Golasova 19.09.17 11:15

RKG
karma
103.00

Veru nie je nic krajsie ako stastne tehotenstvo a rodinna pohoda po narodeni a pocad dalsej starostlivosti. Avsak bohuzial nie kazdej mamicke je to doprate.

  • 5
Odpovedať

Soňa Krátka 14.12.17 10:30

SK
karma
114.00

toto už je za mnou

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní