Čo ste potrebovali vedieť o striách

Čo ste potrebovali vedieť o striách
  • 07.03.2024
  • Lívia Diabelko Korenková

Drobné jazvičky na koži nášho tela môžu občas trochu svrbieť, ale nie sú vôbec nebezpečné alebo škodlivé. Napriek tomu ich nikto z nás nevíta s nadšením. Niekto ich nerieši a prijíma ich ako súčasť seba samého, iný sa snaží ich odstrániť alebo aspoň čiastočne vymazať, pretože ich považuje za chybu na kráse.

Nikto nie sme dokonalý. Pokiaľ ide o našu telesnú schránku, čím sme starší, tým viac je to poznať. Čas a to, čo sme prežili, na nás necháva nezmazateľné stopy. Patria medzi ne aj strie, ktoré postihujú až 40 % populácie, a to ako mužov, tak aj žien.

Mávajú rôznu veľkosť, tvar, farebný odtieň či hĺbku. Môžu mať napríklad podobu úzkych zvlnených pásikov alebo drobných nitiek. Keď sú čerstvé, bývajú tmavšie, postupne potom blednú, až do striebristo sivého odtieňa. To, ako vyzerajú, závisí najmä od toho, čo strie spôsobilo a ako dlho ich máte, ale aj od farby a typu vašej pokožky či od miesta, na ktorom sa objavujú.

Ako a prečo vznikajú strie?

Vznik strií všeobecne súvisí s rýchlym natiahnutím, niekedy aj zmenšením kože, čo sa najčastejšie spája s prírastkom či úbytkom tukového alebo svalového tkaniva. Hoci je koža elastická a vie sa do značnej miery zmenám prispôsobiť, pokiaľ sú zmeny rýchle a markantné, zanechá to na nej stopy. Pri náhlom natiahnutí kože sa potrhajú kolagénové a elastínové vlákna v strednej vrstve kože (dermis). Tieto trhliny sa potom na povrchu pokožky prejavia ako jazvičky, pretože sa koža nemôže tak rýchlo obnoviť a hlbšia vrstva zostáva odhalená.

Strie sa najčastejšie tvoria v miestach, kde sa najviac ukladá tuk. Je to teda na bruchu, hrudníku, zadku, bokoch a stehnách. Strie sa ale môžu objaviť prakticky kdekoľvek, napríklad aj na chrbte či pažiach. Najčastejšou príčinou ich vzniku je náhly rast alebo priberanie na váhe. Býva to spravidla v období puberty a tehotenstva, ale so vznikom strií sa stretávame aj napríklad u pacientov s hormonálnou liečbou. Svoju úlohu pri tom zohráva genetická dispozícia.

Nivea Luminous630 krém a olej

Zdroj: Nivea

Dajú sa strie odstrániť?

Úplne sa strií zbaviť a mať pokožku ako predtým možné, bohužiaľ, nie je. Ak sa raz trhlinky a jazvičky vytvoria, ide o nevratnú zmenu. Dobrou správou je, že sa dá ich vzhľad a viditeľnosť výrazne zlepšiť. Riešenia ponúkajú buď dermatológovia s laserovou alebo svetelnou terapiou, mikrodermabráziou (odstránenie tenkej vrstvy kože) alebo aplikáciou roztoku s retinolom.

Účinné a inovatívne riešenie ponúka teraz aj NIVEA v podobe produktov radu NIVEA LUMINOUS630®. Ide o telové olejové sérum a telový krém NIVEA proti striám a pigmentovým škvrnám.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní