Poznáš čiernohlávok obyčajný? Rastie všade, no o jeho skvelých účinkoch vie málokto

Poznáš čiernohlávok obyčajný? Rastie všade, no o jeho skvelých účinkoch vie málokto

V minulosti sa ľudia bežne spoliehali pri zdravotných problémoch na rôznorodé bylinky. Nie je na tom v podstate nič zvláštne, keďže rôzne lieky neboli tak ľahko dostupným tovarom ako dnes a celkovo mnohé modernejšie metódy liečby ešte neexistovali. Samozrejme, dnes máme úplne iné možnosti. Stačí si zájsť do lekárne, mnohé lieky sú dostupné aj bez predpisu. 

Avšak, na bylinky by sme nemali úplne zanevrieť. Nie sú všemocné a rozhodne nemôžu pomôcť pri každom zdravotnom probléme, no neraz dokážu byť viac nápomocné, ako by sme si mysleli. Pri menej závažných ťažkostiach môžu predísť užívaniu bežných liekov, pri mnohých ochoreniach zase môžu byť podporným prostriedkom popri klasickej liečbe. 

Viete napríklad, na čo je dobrý čiernohlávok obyčajný? Nájdeme ho v našom okolí, no pozná ho len málokto. Zistite, aké účinky má táto bylinka a ako ju využiť pre svoje zdravie. 

Ako vyzerá čiernohlávok obyčajný?

Čiernohlávok obyčajný, latinsky Prunella vulgaris, je trváca medonosná bylina z čeľade hluchavkovité. Ľudovo sa mu tiež hovorí čiernohlávka, brunelka, hlavuška, kňažská bylina či čertohlav. Čiernohlávok dorastá do výšky 20 až 30 cm, jeho stonka je rovná, obvykle nerozkonárená alebo len slabo rozkonárená, štvorhranná a pokrytá jemnými chĺpkami.

Nesie stopkaté vajcovité listy s celistvým alebo jemne zúbkatým okrajom. Na spodku vytvárajú prízemnú ružicu. Na vrchu stonky sa nachádzajú kvety. Ide o husté súkvetie pyskovitých kvetov, ktoré majú obvykle modrofialovú alebo svetlofialovú farbu, prípadne ružovkastú, niekedy bielu. Objavujú sa od mája do septembra. Po odkvitnutí sa kalichy menia na tmavohnedý semenník, podľa čoho rastlina dostala pomenovanie. 

Zber a spracovanie čiernohlávka obyčajného

Čiernohlávok obyčajný je rozšírený naprieč Európou. Vyskytuje sa však skôr v teplejších, južne položených oblastiach. Obľubuje slnečné stanovištia s kyprou a trochu kamenistou pôdou, dobre znáša aj sucho. U nás ho môžeme nájsť na lúkach, okrajoch riedkych lesov, pasienkoch, čistinkách, rúbaniskách.

Na liečebné účely zberáme kvitnúcu vňať, zber teda prebieha od konca jari do konca leta. Nazbieranú vňať sa odporúča sušiť v tenkej vrstve na vzdušnom mieste, alebo v umelých podmienkach pri teplote maximálne 30 °C. Vysušenú vňať skladujeme v suchu a tme v papierovom vrecku alebo uzatvárateľnej nádobe. 

Odporúčame: ​Ako sa prejavuje zápal pankreasu? Tieto príznaky netreba ignorovať!

Aké má čiernohlávok účinky?

Čiernohlávok obyčajný obsahuje množstvo prospešných látok, vďaka ktorým má priaznivý vplyv na ľudský organizmus. Ukrýva vitamín C a niektoré B vitamíny, horčiny, triesloviny, živice aj mastné kyseliny. Taktiež obsahuje takzvaný prunelín, ktorý vykazuje účinok proti niektorým vírusom. 

Táto bylinka je označovaná za prírodné antibiotikum. Pôsobí nielen proti baktériám a vírusom, ale má aj antimykotický účinok, teda pomáha telo zbavovať plesní. Pôsobí aj protizápalovo, čo tradičná medicína využíva napríklad pri problémoch so sliznicou nosohltana, ďasnami a ústnou dutinou. Je dobrým podporným prostriedkom pri mnohých ochoreniach. 

Podľa ľudovej medicíny má čiernohlávok aj tieto účinky:

  • posilňuje organizmus pri chrípke a prechladnutí,

  • pozitívne pôsobí pri zápaloch močového mechúra,
  • pomáha pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov aj žalúdočných a črevných zápaloch,
  • harmonizuje hormonálny systém,
  • podporuje hojenie rán a akné,
  • má priaznivý vplyv na sliznicu horných a dolných dýchacích ciest,
  • pomáha pri liečbe krčných, ústnych a nosohltanových zápalov, 
  • preventívne pôsobí proti vysokému tlaku,
  • podporuje dobrý stav pečene,
  • zmierňuje problém s hnačkami,
  • zabezpečuje komfort počas menštruácie a menopauzy,
  • zmierňuje bolesti svalstva. 

Môže mať čiernohlávok nežiaduce účinky?

Táto bylinka je vo všeobecnosti dobre znášaná a bezpečná na použitie. Nie je však vhodná pre malé deti a tehotné a dojčiace ženy. Čiernohlávok sa neodporúča vnútorne užívať dlhodobo bez prestávok (po 3 týždňoch pauza aspoň 1 týždeň). Pri dlhodobom a zvýšenom užívaní nálevov z bylinky sa môžu dostaviť zápchy.

Alkoholové maceráty zase môžu výrazne znižovať krvný tlak, čo nie je u osôb s nízkym tlakom žiaduce. V prípade chronických ochorení a užívaní liekov na predpis konzultujte použitie čiernohlávka s odborníkom. 

Čaj z čiernohlávka obyčajného

Na vnútorné použitie možno z čiernohlávka pripraviť klasický zápar. 1 ČL sušenej vňate zalejeme 200 ml vriacej vody, necháme 10 minút lúhovať a scedíme. Pri akútnych ťažkostiach podávame 1 až 3 razy denne. Čaj z čiernohlávka sa odporúča popíjať napríklad pri:

  • zápaloch v ústnej dutine (zápal ďasien, afty, opary, bolesť hrdla),
  • žalúdočných vredoch, 
  • hnačkách,
  • silnom menštruačnom krvácaní, 
  • nachladnutí.

Odporúčame: ​Ľubovníkový olej – aké druhy poznáme a ako ich používať? Vieme, ako na domácu výrobu!

Vonkajšie použitie čiernohlávka obyčajného

Silnejší odvar z čiernohlávka možno používať zvonka. Do 250 ml vody pridáme 1 PL sušeného čiernohlávka, privedieme k varu a povaríme asi 5 minút. Potom odstavíme, necháme ešte pár minút lúhovať a scedíme. Odvar možno používať na kloktanie a výplachy ústnej dutiny pri zápaloch a bolesti v hrdle (2 až 3 razy denne).Takýto odvar možno formou obkladov používať aj na pokožku postihnutú akné. Namočeným vatovým tampónom alebo gázou možno dezinfikovať a ošetrovať drobné poranenia.

Pri problémoch s hemoroidmi sa odporúčajú sedacie kúpele. Zmiešame 2 PL vňate čiernohlávka a 2 l vody. Povaríme 20 minút, následne 20 minút necháme lúhovať. Odvar scedíme do pripraveného kúpeľa, ktorý by mal trvať 20 minút. Takýto kúpeľ možno uplatniť aj pri boľavých svaloch a kĺboch. 

Tinktúra z čiernohlávka obyčajného

Na tinktúru z čiernohlávka potrebujeme 100 g čerstvej vňate a číry 40 % alkohol. Pripravíme si sklenenú nádobu, do ktorej nasypeme vňať a po vrch ju zalejeme alkoholom. Uzavrieme a necháme macerovať 3 týždne. Obsah nádoby občas pretrepeme. Po macerácii výluh scedíme cez gázu a hotovú tinktúru uskladníme v tmavej fľaštičke na chladnom a tmavom mieste. 

Vnútorne sa pri problémoch tinktúra užíva 3-krát denne v množstve 10 kvapiek, ktoré necháme rozpustiť v teplej vode. Pri vonkajšom použití zmiešame 30 kvapiek s 2 l teplej vody a použijeme na ošetrenie kožných problémov. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 07.08.23 11:50

MS
karma
100.00

Túto rastlinku som registrovala len vizuálne, jej názov viem až teraz.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní