Ako zmraziť hrozno na zimu? Daj na tieto tipy, vďaka ktorým bude ako čerstvé aj po rozmrazení

Ako zmraziť hrozno na zimu? Daj na tieto tipy, vďaka ktorým bude ako čerstvé aj po rozmrazení

Červené alebo biele - aké máte najradšej? Alebo preferujete skôr sušené hrozienka či nápoj bohov, akým je víno? Nech už volíte ktorúkoľvek variantu, toto sladké ovocie je skvelou pochúťkou, ktorú si treba počas sezóny vychutnať do sýtosti. Poprípade môžete voliť zmrazenie hrozna a tak si ho vychutnať kedykoľvek počas celého roka.

Zmrazenie hrozna je skvelou alternatívou ku čerstvému ovociu. Zmrazením si totižto ovocie ponecháva svoju chuť a rovnako tak aj všetky obsiahnuté zložky. A že ich v prípade hrozna nie je málo, nemusíme hovoriť.

Pozri aj: Slúži otvor v doske na krájanie len na zavesenie alebo uchytenie? Tento spôsob využitia ťa prekvapí!

Lahodné a zdravé ovocie

Vedeli ste, že hrozno patrí medzi najlahodnejšie ovocie vôbec? Má nielenže skvelú chuť, ale aj jeho nutričný profil stojí za vychutnanie si každej bobule. Je bohaté na množstvo vitamínov zo skupiny B, obsahuje aj vitamín A či vitamín C, o ktorom je známe, že podporuje imunitný systém.

Z minerálov obsahuje:

  • vápnik,
  • horčík,
  • draslík,
  • mangán,
  • meď,
  • zinok,
  • železo.

Medzi jeho hlavné účinky, vďaka obsahu týchto látok, patrí zmierňovanie nervozity a odstraňovanie únavy, posilnenie imunitného systému i kostí. Tiež zabraňuje tvorbe krvných zrazením a tým pomáha predchádzať vzniku infarktu.

Účinky nemožno poprieť a ani jeho famóznu sladko-kyslú chuť. Ale, ako na zmrazenie bobúľ tohto ovocia? Existujú nejaké spôsoby na dlhodobé skladovanie hrozna? Čerstvé hrozno vydrží zväčša tak týždeň maximálne dva, a to pri jeho správnom skladovaní. Avšak, zmrazenie bobúľ je skvelým riešením na dlhodobé skladovanie hrozna. Ak neviete, ako na to, tak vám poradíme!

Ako správne umyť hrozno pred skladovaním?

Rozhodli ste sa pre mrazenie hrozna? Výborne! No prv, než sa vrhnete do mrazenia, je dôležitý výber a príprava plodov. Mraziť by sa mali len zdravé bobule, na ktorých nie je žiaden náznak hniloby a ani plesne. Vyberajte teda zdravšie hrozno, ktoré je vhodné na mrazenie.

Následne je dôležité umyť hrozno a zbaviť ho všetkých pesticídov či nečistôt. Niektorí odporúčajú bobule vložiť do cedníka a pustiť naň poriadny prúd vody. My však odporúčame vytvoriť si roztok na umývanie ovocia a zeleniny. Voliť buď môžete roztok s octom alebo sódou bikarbónou.

Ocot zmiešajte s morskou soľou a ovocie doň ponorte na pár minút. Po octovom kúpeli doprajte ovociu aj očistný kúpeľ, a to v čistej vode. Pri sóde voľte roztok zo samotnej sódy bikarbóny a citrónovej šťavy.

Po umytí nechajte bobule poriadne vysušiť na bavlnenej alebo papierovej utierke.

Odporúčame: Najobľúbenejšie pláže v Bulharsku, ktoré ponúkajú všetko pre dokonalú letnú dovolenku

Ako môžete zmraziť hrozno na zimu?

Ak si chcete počas zimnej sezóny vychutnať svoje domáce hrozno, tak neváhajte a zmrazte si ho. Možné je zmraziť celé hrozno, takže ho nemusíte nijako krájať. Sladké ľadové hrozno môžete jesť priamo z mrazničky, alebo použiť do ovocného smoothie (smoothie s hroznom je fantastické), spraviť si hroznový džús čí iné hroznové osvieženie.

Ľadové hrozno je skvelou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnávať aj počas leta, a to na osvieženie alebo dozdobenie nápojov. Ako teda zmraziť celé hrozno na zimu? Postupujte v týchto 4 krokoch:

  1. Hrozno poriadne umyte (podľa návodu vyššie) a vysušte.
  2. Bobule hrozna rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte fóliou a vložte do mrazničky.
  3. Domáce hrozno nechajte mraziť približne 2 až 3 hodiny, poprípade kým nie je úplne zmrznuté.
  4. Následne zmrazené hrozno pre zachovanie čerstvosti preložte do vzduchotesnej nádoby na potraviny a vložte späť do mrazničky.

Mrazenie v klastroch (strapcoch) - je to možné?

Mrazenie v klastroch, teda v strapcoch je rovnako možné, avšak v tomto prípade je potrebné myslieť na to, že je potrebné strapce poriadne umyť a nechať aj poriadne vyschnúť. Odporúča sa vysušiť strapce hrozna prostredníctvom papierovej utierky, aby sa na hrozne nevytvorili ľadové kryštáliky.

Následne postupujte podobným spôsobom ako vyššie. Po vysušení teda hrozno preložte na plech a vložte do mrazničky. Po zmrazení preložte do vzduchotesnej nádoby alebo vrecúška a skladujte. Celé strapce môžete po rozmrazení použiť na dekorovanie ovocnej misy alebo aj na dozdobenie šunkovej a salámovej misy.

Zaujme ťa aj: Trápi ťa zápal ďasien? Spoľahni sa na týchto prírodných pomocníkov!

Ako dlho je možné skladovať hrozno v mrazničke?

Skladovanie hrozna v mrazničke má svoje výhody. Totižto, keď dostanete chuť na sladké hrozno a práve nie je jeho sezóna, mrazené hrozno poteší vaše chuťové poháriky. A teda, môžete zmraziť hrozno na zimu, čo je rozhodne ten najlepší nápad, pretože takto vám toto bobuľové ovocie vydrží až rok.

Ak ste sa teda pýtali, ako dlho je možné skladovať hrozno v mrazničke, tak je to až jeden rok. Hovoriť teda môžeme o dlhodobom skladovaní hrozna.

Tip: V prípade, že máte chuť na hrozno, ale nie práve na ľadové bobule hrozna, tak ho z mrazničky preložte do chladničky a nechajte pomaly rozmraziť.

Viete, ako použiť hrozno? Skúste týchto 5 tipov

  1. Vyrobte si nanuky - podrvte mrazené hrozno a zmiešajte ho s hroznovou šťavou. Prelejte do nanukovej formy a nechajte zamraziť. Deti sa tejto pochúťke určite potešia.
  2. Sorbet - rozmixujte sladké hrozno, ktoré bolo zmrazené a vytvorte si sorbet. V tomto prípade však odporúčame bezjadierkovú odrodu tohto ovocia.
  3. Pridajte mrazené hrozno do smoothie - už vyššie sme vám odporučili využiť túto mrazenú pochúťku na obohatenie smoothie nápojov. I v tomto prípade však voľte bezjadierkovú odrodu.
  4. Na vychladenie nápojov - takéto zmrazené bobule ovocia môžete použiť aj na schladenie nápojov namiesto kociek ľadu.
  5. Posledným tipom, ako použiť hrozno je jeho konzumácia bez akýchkoľvek úprav - proste si na ňom môžete pochrumkať, keď sa budete potrebovať schladiť. Skvelou kombináciou je aj syr a hrozno - famózna kombinácia a s pohárom vína o to väčšia.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní