Najobľúbenejšie pláže v Bulharsku, ktoré ponúkajú všetko pre dokonalú letnú dovolenku

Najobľúbenejšie pláže v Bulharsku, ktoré ponúkajú všetko pre dokonalú letnú dovolenku
  • 24.07.2023
  • Michaela Kožáková

Ak túžite po letnej dovolenke pri mori za slušnú cenu, Bulharsko je pre vás to pravé. Príjemné počasie, pekné pláže, historické pamiatky, rušný nočný život či možnosti výletov pre rodiny s deťmi - dovolenka v Bulharsku jednoducho ponúka pre každého niečo.

Bulharské pobrežie Čierneho mora sa rozprestiera od severu na juh s množstvom pláží, z ktorých niektoré sú vhodné pre rodiny, iné sa zase preslávili festivalmi a nájdu sa tu aj také, ktoré sú ešte divoké a neobjavené. Bulharsko je známe svojimi mystickými pobrežiami. Niektoré z nich dokonca patria medzi najpôsobivejšie v Európe. 

Neváhajte, kúpte si letenku do Bulharska alebo si zarezervujte zájazd prostredníctvom cestovnej kancelárie, zbaľte kufre, plavky, letné oblečenie, nezabudnite na cestovné poistenie a objavte tie najobľúbenejšie a najkrajšie pláže v Bulharsku.

Neprehliadni: 5 miest s najmodrejšou vodou na Zemi, ktoré sa oplatí vidieť naživo!

Najlacnejšia dovolenka pri mori

Vedeli ste, že Bulharsko spolu so španielskou Galíciou, dedinkou Turunc v Turecku, Sarandou v Albánsku a Palmou na Malorke patrí medzi top najlacnejšie dovolenkové destinácie roku 2023? A dôvodov, prečo by ste sa mali vybrať na dovolenku práve sem je viac.

Bulharsko je stále vyhľadávanou destináciou, kde si môžete užiť krásnu a cenovo veľmi dostupnú dovolenku pri mori. Táto krajina tiež ponúka nádhernú prírodu a množstvo pamiatok zapísaných na svetovom zozname UNESCO. Po Grécku a Taliansku je totiž treťou krajinou s najväčším počtom archeologických pamiatok.

Jedným z najväčších lákadiel Bulharska sú nádherné piesočné pláže, ktoré mnohé získali ocenenie Modrá vlajka za kvalitu a čistotu vody. Okrem leňošenia a opaľovania sa pri mori si môžete vyskúšať i rôzne vodné športy alebo sa prechádzať po promenádách lemovaných obchodmi a reštauráciami.

Primorsko je obľúbené bulharské letovisko, ktoré sa nazýva aj Perlou južného Čiernomoria. Mieri doň najviac slovenských a českých turistov.

Bulharsko je tiež známe svojou vynikajúcou kuchyňou, ktorá predstavuje zmes balkánskych, stredomorských a východoeurópskych chutí. Počas vašej dovolenky sa nechajte zlákať tradičnými jedlami a nezabudnite tiež ochutnať prekvapivo silné bulharské víno.

Krásna krajina na Balkánskom polostrove očarí nielen milovníkov slnka, dobrého jedla, úchvatnej prírody a historických pamiatok, ale i tých, ktorí majú radi zábavu, hudbu a tanec. Môžete sa pripojiť k slávnostiam a na vlastnej koži zažiť pulzujúcu kultúru krajiny. Bulharsko je tiež známe výskytom rôznych nočných klubov a barov, ktoré sa zameriavajú na všetky druhy hudby.

Pláž

Zdroj: INSTAGRAM/victor.calomfir

Pláž Krapets

Táto kúzelná pláž sa nachádza v severnej časti pobrežia Čierneho mora a je poslednou pobrežnou dedinkou pred rumunskými hranicami. Nedotknutá pláž pri malej rybárskej dedinke Krapets je nepochybne jednou z najkrajších a najdlhších v regióne.

Dedinka Krapets posadená na pláži, obklopená rozsiahlymi pšeničnými a slnečnicovými poliami a divokými prírodnými rezerváciami ponúka pokojné piesočnaté pobrežie s hladkým a príjemným morským dnom, ktoré ocenia najmä rodiny s deťmi. Dedinka je zvyčajne tichá a ospalá a miestni obyvatelia sú veľmi priateľskí a pohostinní.

Slnečné pobrežie

Zdroj: INSTAGRAM/alexandra_boharu

Slnečné pobrežie

Slnečné pobrežie je názov miesta a nie názov samotnej pláže. V bulharčine sa toto miesto nazýva Slanchev bryag, v doslovnom preklade - Slnečné pobrežie. Začína severne od mesta Nesebar a tiahne sa pozdĺž pláže až po Sveti Vlas.

Slnečné pobrežie je najznámejším zo všetkých pobreží v krajine a najväčším a najživším letoviskom v Bulharsku. S osem kilometrov dlhým úsekom jemných piesočnatých pláží ponúka nespočetné množstvo reštaurácií, vodných športov, stanov na prenájom a nočných klubov.

Slnečné pobrežie je najstarším letoviskom v Bulharsku, kde bolo v roku 1958 vybudované prvé víkendové ubytovanie pre miestnych obyvateľov. Skutočný rozmach zaznamenalo po páde železnej opony v 90. rokoch, kedy vzniklo množstvo ubytovovacích zariadení a rôzne atrakcie. Dnes ide o moderné stredisko zodpovedajúce európskym štandartom.

Zlaté piesky

Zdroj: INSTAGRAM/travelling_turtlee

Zlaté piesky

Zlaté piesky sú hlavným prímorským letoviskom na severnom bulharskom pobreží Čierneho mora. Mnohí tvrdia, že sa tu nachádza najlepší piesok v Európe. Len niečo málo cez 20 km od starovekého rímskeho mesta a letoviska Varna ponúka toto stredisko skvelé rezorty a vzrušujúci nočný život.

Pramene horúcej minerálnej vody a bujné lesy ťahajúce sa z náhornej plošiny Franga, ktoré tvoria prírodný park, premieňajú Zlaté piesky na jedno z najobľúbenejších turistických miest vo východnej Európe.

Pozri aj: Lacná dovolenka na pláži v Európe? Prinášame ti 5 skvelých tipov!

Irakli

Zdroj: INSTAGRAM/miskolilic

Pláž Irakli

Jedna z posledných zachovaných nespútaných pláží v Bulharsku, je obľúbeným útočiskom pre každého, kto túži po pokojnej dovolenke. Pláž Irakli, ktorá sa nachádza asi 4 km od neďalekej dediny Banya a ďalších idylických čiernomorských miest, ponúka skvelú príležitosť vidieť časť bulharského pobrežia, ktoré zostalo do značnej miery rovnaké po stáročia. Samotná pláž predstavuje zdanlivo nekonečný úsek mäkkého zlatého piesku, ktorý sa opiera o zalesnené svahy, ktoré stúpajú od pobrežia. 

Irakli so svojou krásnou lagúnou, korytnačkami a rozmanitým vtáctvom predstavuje ideálne miesto pre milovníkov prírody a všetkých dovolenkároch túžiacich po oddychu. Ak sa chystáte do Bulharska, určite túto pláž nevynechajte.

Sozopol

Zdroj: INSTAGRAM/desislavaoliver

Sozopol

Sozopol, starobylé prímorské mesto, ktoré založili námorní z Grécka v 7. storočí pred Kristom, sa nachádza 35 km južne od Burgasu na južnom bulharskom pobreží Čierneho mora. Dnes je to jedno z hlavných prímorských letovísk v krajine, ktoré je známe umeleckým a filmovým festivalom Apollonia.

Súčasný Sozopol je vizitkou bulharského prímorského turizmu. Vďaka svojej pôsobivej architektúre a archeológii, rozmanitému kultúrnemu životu, vynikajúcemu hotelovému vybaveniu, krásnym plážam a modernej turistickej infraštruktúre mesto každoročne víta státisíce turistov. 

Čo vidieť v Bulharsku?

  • Romantický ostrovček sv. Tomáša
  • Hlavné mesto Bulharska Sofia
  • Ľadovcové jazerá v pohorí Rila
  • Historické mesto Nesebar
  • Mesto Veliko Tarnovo s osmanským vzhľadom
  • Mestečko Pomorie nachádzajúce sa na úzkom skalnatom polostrove v zálive Burgas

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Sivová 24.07.23 13:05

MS
karma
100.00

Myslím, že tento rok bude dovolenka v Bulharsku obľúbenejšia než v Chorvátsku.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní