Ako ušetriť na dovolenke? Vyskúšaj tieto triky a nedovoľ inflácii okradnúť ťa o zážitky

Ako ušetriť na dovolenke? Vyskúšaj tieto triky a nedovoľ inflácii okradnúť ťa o zážitky
  • 08.02.2023
  • Michaela Kožáková

Možno práve aj vy sedíte nad katalógom z cestovnej kancelárie a v kútiku duše túžite po letnej dovolenke pri mori. Mnohým z nás sa tento sen rozplynie pri pohľade na stav bankového účtu. Nielen ceny potravín či energií neustále stúpajú, ale aj dovolenky a cestovné poistenie podstatne zdraželi. Ak ste k tomu ešte štvorčlenná rodina a chcete si tento rok dopriať peknú dovolenku pri mori, vyzerá to tak, že budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka.

Lacná dovolenka pri mori nám už príde skôr ako fikcia, nie ako realita. Nehádžte však flintu do žita. Existuje totižto zopár trikov, ktoré vám pomôžu nejaké to euro ušetriť. Skúste ísť napríklad na dovolenku mimo hlavnej sezóny alebo v destinácií necestujte taxíkom či prenajatým autom a radšej si zaobstarajte city kartu, ktorá vám umožní cestovať miestnymi dopravnými prostriedkami.

Tiež sa oplatí porovnávať ponuky dovoleniek na internete. A vyhnite sa aj impulzívnemu nakupovaniu v stredisku, ktoré môže váš dovolenkový rozpočet poriadne navýšiť. Ako ušetriť na  dovolenke? Máme pre vás niekoľko skvelých tipov!

Neprehliadni: Najčarovnejšie hotelové pláže: Kam by si si to mala namieriť tento rok?

Zahraničné cestovné kancelárie

Nebojte sa využiť služby zahraničných cestovných kancelárií. Ak vám nerobí problém odlet z Viedne, Budapešti či Berlína, nekupujte dovolenku len od slovenských cestovných kancelárií. Ponuka zahraničných cestoviek je totižto širšia a mnohokrát prekvapivo aj lacnejšia. Dôvodom je väčšia konkurencia na tamojšom trhu.

Nejde však len o cenu či ponuku, ale aj o kvalitu poskytovaných služieb, ktoré sú často na vyššej úrovni. Niektoré cestovné kancelárie v zahraničí v cene zájazdu ponúkajú rôzne nadštandardné služby a častokrát výhľad na more je samozrejmosťou. Zvážiť ponuky zahraničných cestovných kancelárií sa určite oplatí.

First minute a last minute dovolenka

Práve teraz je najvhodnejší čas na kúpu first minute dovolenky. First minute alebo first moment je označenie pre zájazd alebo dovolenku, ktorú si zakúpite vo väčšom predstihu ako ostatní zákazníci – to znamená buď na začiatku sezóny alebo pri zverejnení ponuky danej cestovnej kancelárie. First minute zájazdy môžu byť oproti štandardne zakúpeným oveľa lacnejšie. Akcia môže platiť do určitého dátumu alebo pre istý počet prvých predaných zájazdov.

Ak ste flexibilný, zvážte last minute dovolenku. Ponuky last minute sa týkajú najmä zájazdov, ktoré sa úplne nevypredali v rámci klasického termínu cestovnej kancelárie. Jednoducho povedané, ide o dovolenku na poslednú chvíľu za veľmi výhodné ceny.

Ak sa dokážete rýchlo zbaliť a zabezpečiť si odvoz na letisko, poobzerajte sa po ultra last minute dovolenke s odletom do 24 hodín. 

Využite lacné letenky

Ísť na dovolenku na vlastnú päsť je tiež spôsob, ako ušetriť peniaze. Ak ste dobrodružný typ a dovolenka pri mori pre vás neznamená len all inclusive hotel, skúste si zabezpečiť ubytovanie a letenky sami. 

Ceny leteniek sa môžu meniť v závislosti od dňa v týždni. Podľa výskumov najlepšie dni na nákup lacných leteniek sú utorok, streda, štvrtok, sobota a nedeľa. Cestovatelia, ktorí si rezervujú letenku v nedeľu a nie v piatok, ušetria v priemere približne 15 % na medzinárodných letoch. Ak si kúpite letenku šesť mesiacov pred plánovanou cestou, môžete ušetriť až 10 %.

Letenky si kupujte na stredu. Vyhnite sa odchodu od soboty až po pondelok. Letenky na tieto dní sú v priemere najdrahšie. 

Vedeli ste, že lety, ktoré odlietajú po 15:00, majú v priemere o 50 % vyššiu šancu, že budú meškať, ako tie, ktoré odlietajú v skorších hodinách?

Ceny leteniek zobrazené na webových stránkach sú založené na dopyte – čím viac ľudí vyhľadáva lety, tým vyšší dopyt web registruje, čo následne tlačí ceny nahor. 

Ak budete vyhľadávať tie isté lety, aby ste posúdili rôzne ponuky, je pravdepodobné, že len zvyšujete cenu. Preto by ste pri hľadaní mali vymazať súbory cookies – webová lokalita bude predpokladať, že ste nový používateľ, takže ceny môžu byť nižšie.

Nezabudnite si na cestovateľských weboch a v aplikáciách upraviť nastavenia tak, aby ste dostávali upozornenia vždy, keď cena požadovaného letu klesne. 

Ekologickejším a pohodlným spôsobom cestovania je vlak. Dnes vlakom môžete cestovať do Chorvátska, Bulharska, Talianska či do ďalších dovolenkových destinácií. Prečo to neskúsiť?

Pozri aj: Cestovanie vlakom: Prečo sa tento druh dopravy stal trendom pre rok 2023?

All inclusive dovolenka

Ak ste viacčlenná rodina, zvážte all inclusive dovolenku, ktorá zahŕňa jedlo, nápoje a občerstvenie nielen v areáli hotela, ale často aj na pláži. Deti sú totižto vždy smädné, hladné, chcú zmrzlinu alebo niečo sladké. Takýmto spôsobom sa vyhnete predraženým nákupom. 

Hotely s možnosťou all inclusive často ponúkajú i animačné programy pre deti i dospelých. Takže okrem dobrého jedla a lahodných nápojov zažijete na letnej dovolenke i kopec zábavy. 

Nezabudnite na cestovné poistenie

Cestovné poistenie vám môže ušetriť veľa peňazí v prípade, ak sa vám stane nehoda alebo vzniknú nečakané problémy, napríklad s batožinou. Poistenie môže pokryť náklady, ak potrebujete lekárske ošetrenie alebo ak je váš let oneskorený, poprípade zrušený.

Ak cestujete viackrát do roka alebo vám jedna dovolenka nestačí, zakúpte si poistenie na rok, ktoré je výhodnejšie. Využite internetové stránky, ktoré vám porovnajú najlacnejšie možnosti poistenia podľa krajín, účelu cesty a počtu cestujúcich. Pri nákupe dovolenky od cestovnej kancelárie alebo agentúry, cestovné poistenie býva zahrnuté v cene zájazdu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Mária Sivová 09.02.23 08:16

MS
karma
100.00

Tento rok sa veru chystáme. Nebude to síce žiadna exotika ale Chorvátsko aspoň na týždeň.

  • 1
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:41

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:41

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní