Syndróm šťastného dievčaťa z TikToku: Skutočne sa dá pozitívnym myslením privolať ŠŤASTIE?

Syndróm šťastného dievčaťa z TikToku: Skutočne sa dá pozitívnym myslením privolať ŠŤASTIE?

Ak pravidelne sledujete sociálne siete, tak ste už pravdepodobne natrafili na množstvo videí mladých žien, ktoré sebavedome prehlasujú, aké majú ŠŤASTIE a ako im vždy všetko vychádza. Syndróm šťastného dievčaťa je najnovším trendom, ktorý sa šíri internetom a spočíva v tom, že si opakovane hovoríte, že mate šťastie. V podstate, ak opakovane hovoríte vesmíru, aké máte šťastie, budete odmenené povýšením, žiadosťou o ruku, zvýšením platu – proste tým, čo si najviac želáte.

Samozrejme, nie všetko je také jednoduché a ružové. Na každé video (na TikToku), v ktorom sa niekto nadšene delí o „dôkazy“, že to funguje, pripadá minimálne jedno, ktoré tieto afirmácie popiera a kritizuje. Títo ľudia tvrdia, že nejde o nič iné ako o toxickú pozitivitu. Čo je teda ten syndróm šťastného dievčaťa? Skutočne nám môže akási fráza pomôcť k dosiahnutiu toho, čo si želáme najviac?

Pozri aj: Sen o hádke - čo ti chce naznačiť a na čo ťa chce upozorniť?

Čo je „syndróm šťastného dievčaťa“?

Syndróm šťastného dievčaťa je najnovšou metódou prejavu, ktorú zachytávajú sociálne médiá. V podstate ide o prijatie presvedčenia, že ste šťastná osoba a že vám všetko „vždy vyjde".

Syndróm má korene v zákone domnienky – princípe, ktorý vytvoril filozof Neville Goddard. Zákon domnienky hovorí, že naša realita je predĺžením nášho vedomia a našich systémov presvedčenia. Preto údajne to, čo o sebe predpokladáme ako pravdivé, privolávame do našej reality. Tým, že predpokladáme, že máme vždy šťastie, dokážeme ho do svojho života pritiahnuť.

Ale, ako všetko na internete, aj tu existuje opačný názor. Niektorí oprávnene volajú po privilégiách, ktoré môžu často sprevádzať takzvané „šťastné dievčatá". Mnohí totižto tvrdia, že nič sa nedá dosiahnuť len tým, že si to budeme privolávať. Hovoria o bohatstve, postavení a privilégiách, ktoré mnohým k šťastiu dopomáhajú.

Hoci pozitívne afirmácie a manifestácie sú skvelou každodennou praxou, odborníci varujú, pretože považovať niečo za „šťastie“ nie je vždy zdravé. Dokonca tvrdia, že to môže byť nebezpečné, pretože len spoliehanie sa na šťastie môže človeka odpútať od toho, aby sa akýmkoľvek spôsobom pričinil o to, aby to šťastie aj dosiahol.

Neprehliadni: Nech ťa škvrny na zuboch od kávy viac netrápia. Týchto 7 rád musí poznať každý kávičkár!

Syndróm šťastného dievčaťa – pozitíva a negatíva

Syndróm je v podstate prejav zameraný na šťastie. Náš mozog je prirodzene nastavený na negativitu – tak sme predurčení a je to tak od nepamäti. Treba sa zamyslieť nad tým, cez aké okuliare sa pozeráme na tento svet. Pretože to, ako vidíme svet, bude mať veľký vplyv na to, ako sa správame. A nielen to, bude to mať vplyv aj na činy, ktoré podnikáme.

Na druhej strane tento syndróm popiera a ignoruje skutočnosť, že nie vždy a všetko v živote je spravodlivé. Syndróm dokonca nepracuje s faktom, že niektorí ľudia sú privilegovanejší. Neberie do úvahy predsudky a nerovnosti, ktoré vo svete existujú. Nepripúšťa ani negatívne emócie alebo pocity, ktoré sú súčasťou života. Snaha ignorovať negatívne pocity nie je veľmi súcitná k sebe samému, a hoci sa môže zdať, že krátkodobo funguje, z dlhodobého hľadiska sa nám tieto pocity vrátia. Syndróm šťastného dievčaťa má preto veľa spoločného s toxickou pozitivitou.

Pozitívne afirmácie nestačia!

Existuje veľa dôkazov o tom, že pozitívne myslenie má samo osebe svoje limity. Prijatie pozitívneho myslenia vám môže pomôcť prijať opatrenia na zlepšenie vášho života, ale samo osebe vám nezaplatí hypotéku ani nezabezpečí povýšenie. Namiesto takéhoto pozitívneho myslenia odborníci odporúčajú stratégiu WOOP. Skratka pre želanie, výsledok, prekážku a plán (Wish, Outcome, Obstacle and Plan). Táto stratégia spočíva v plnení si svojich želaní, avšak berie do úvahy aj veci, ktoré nám môžu stáť v ceste za snami.

Zaujme ťa tiež: Ako na krájanie torty? Zabudni na trojuholníky, tento trik ti ušetrí nervy


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní