5 miest s najmodrejšou vodou na Zemi, ktoré sa oplatí vidieť naživo!

5 miest s najmodrejšou vodou na Zemi, ktoré sa oplatí vidieť naživo!
  • 04.07.2023
  • Michaela Kožáková

Katalógy cestovných kancelárií sú preplnené ponukou dovoleniek pre rok 2023. Lákajú nás výhodnými cenami, kvalitným ubytovaním s výhľadom na more, chutnou stravou či zábavným animačným programom. 

Medové týždne, rodinná dovolenka, all inclusive dovolenka alebo cestovanie na vlastnú päsť - bez ohľadu na to, či si idete oddýchnúť, chcete stráviť pekné chvíle s priateľmi alebo spoznávať svet, váš pobyt by mal určite zahŕňať nádhernú pieskovú pláž a kryštálovo čisté more.

Pekné pobrežie či malebné zátoky môžete nájsť v rôznych kútoch sveta, ale len niektoré z nich splnia vašu predstavu o dokonalej pláži. Poďte sa s nami pozrieť na zopár destinácií s tou najmodrejšou vodou, akú ste kedy videli. 

Neprehliadni: Najzaujímavejšie letiská na svete: Už si o nich počula alebo ich navštívila?

Pláž a more - hlavná priorita pri výbere dovolenky

Mnohí z nás si svoju letnú dovolenku vyberajú podľa ceny a tiež recenzií a odporúčaní známych. Často sa spoliehame na ponuky last minute a kupujeme dovolenku na poslednú chvíľu. Rodiny s deťmi zase preferujú first moment dovolenku, kedy je ešte ponuka zájazdov skutočne široká.

Pre väčšinu Slovákov je pri výbere dovolenky prvou prioritou more, pláž a vzdialenosť pláže od ubytovacieho zariadenia. Je to úplne logické, keďže na letnú dovolenku chodíme najmä kvôli moru. Ak máme deti alebo sme menej zdatní plavci, ideálnym je pozvoľný vstup do mora. 

Očakávame tiež, že more bude čisté, hrajúce krásnymi odtieňmi modrej, bez rias a iných nečistôt. Samozrejme nie všetky naše požiadavky bývajú splnené a môže sa stať, že silný vietor alebo búrka nám znemožnia každodenné kúpanie v mori. A nepotešia nás ani morskí ježkovia či otravné ryby a medúzy.

Bezchybnú dovolenku si každý z nás predstavuje inak, ale väčšina z nás túži po nekonečnej pláži s jemným pieskom, plážovým barom a pohodlnými lehátkami.

Palawan

Zdroj: INSTAGRAM/geojgbf

1. Palawan, Filipíny

Hoci je Palawan z Manily vzdialený len hodinu a tridsať minút lietadlom, zdá sa, že je to úplne iný svet. Čarovný Palawan je jeden z riedko osídlených ostrovov súostrovia na západnej strany Filipín. Toto neskutočné miesto je pokryté džungľou a obklopené úžasnými tyrkysovými vodami, ktoré sú domovom nádherných lagún, zátok a neobjavených pieskových pláží s vodami bohatými na ryby a koralové útesy.

Tento malý raj je tiež známy svojou divočinou so stovkami druhov vtákov, exotických rýb a ohrozených morských korytnačiek.

Plitvické jazerá

Zdroj: INSTAGRAM/diario_de_bordo_da_gi

2. Plitvické jazerá, Chorvátsko

Národný park Plitvické jazerá, známy aj ako Plitvice, sa nachádza v Chorvátsku v oblasti Lika, v nadmorskej výške 500 až 640 m. Ide o terasovitú sústavu 16 jazier prepojených kaskádami a vodopádmi. Veľkosť národného parku je približne 295 km², z toho cca 2 km² zaberajú vodné plochy. Oblasť najznámejšieho národného parku v obľúbenom Chorvátsku je od roku 1979 zaradená na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. 

Dnes je Národný park Plitvické jazerá veľkou turistickou atrakciou, ktorú každoročne navštívi cca 200 000 ľudí. Ak sa chystáte na dovolenku do Chorvátska, určite toto miesto nevynechajte.

Pozri aj: 5 najlepších miest v Taliansku na dovolenku v meste alebo na dlhšiu dovolenku

Navaggio Pláž

Zdroj: INSTAGRAM/pierreschuester

3. Pláž Navagio, Zakyntos

V severozápadnej časti malebného gréckeho ostrova Zakynthos sa nachádza nádherná pláž Navagio. Toto atraktívne miesto je okrem kryštálovo čistého mora známe vďaka svojej kriminálnej povesti a starej lodi. Jedna z legien hovorí, že pašerácka loď menom Panagotis, ktorej vrak leží a hrdzavie už desiatky rokov na pobreží, stroskotala v roku 1980 počas veľkej búrky. Na lodi malo byť niekoľko ton ilegálne prevážaných cigariet a alkoholu, ktorý si miestni rozobrali. Podľa niektorých pracovníkov plavidla, ktorí stále žijú, išlo o trik ako nalákať viac turistov, takže vrak lode sa tam nachádza vraj úmyselne.

Do približne 220 metrov dlhej zátoky so žiarivo bielym pieskom a priezračnou vodou, ktorá leží ukrytá uprostred 200 metrov vysokých útesov, sa dostanete len loďou. Autom sa vám podarí dostať iba na vyhliadku.

Peyto

Zdroj: INSTAGRAM/lil_niki

4. Jazero Peyto, Kanada

Čo je tak zvláštne na jazere Peyto? Toto jazero nachádzajúce sa v kanadskom národnom parku Banff je celosvetovo známe pre svoju neuveriteľne žiarivú tyrkysovú vodu – ktorú naozaj musíte vidieť, aby ste uverili! Charakteristická farba jazera je spôsobená ľadovcovou skalnou múkou pochádzajúcou z ľadovca Peyto v ľadovom poli Wapta. Kamenná múčka je v podstate hornina, ktorá bola erodovaná na jemný prášok a tečie po prúde, kde zostáva vo vode a vytvára jasný tyrkysový odtieň.

Ak sa vám podarí niekedy navštíviť toto kúzelné miesto a ocitnete sa na pobreží jazera, môžete sa skúsiť i okúpať, ak sa odvážite. Teplota ľadovcovej vody v jazere sotva stúpa nad 0 °C.

Bahamy

Zdroj: INSTAGRAM/blah2voila

5. Nassau, Bahamy

Nassau je hlavným mestom Bahám. Nachádza sa tu niekoľko úžasných pláží a všetky sa môžu pochváliť nedotknutým bielym pieskom a neskutočne modrou vodou. Mesto je obľúbenou zastávkou výletných lodí a je tiež známe koralovými útesmi, ktoré sú rajom pre všetkých milovníkov podmorského sveta. Nassau si tiež zachovalo mnohé zo svojich typických pastelových britských koloniálnych budov.

Či už sa vyberiete na prechádzku pri západe slnka, strávite deň šnorchlovaním alebo sa len pár hodín opaľujete, teplé modré vody Atlantiku vám splnia všetky vaše želania. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Marianna Rajniaková 04.07.23 09:03

MR
karma
109.00

Bahamy - náhderná pláž

  • 0
Odpovedať

Simona Káčerová 04.07.23 10:36

SK
karma
107.00

Super tipy.

  • 0
Odpovedať

Veronika Kupcová 04.07.23 12:25

VK
karma
105.00

Plitvické jazerá som navštívila a bolo to priam magické miesto

  • 0
Odpovedať

JAN KOMADA 04.07.23 22:08

JK
karma
100.00

Nikdy som pri mori nebol no urcitecsubyo krásne miesta

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 07.07.23 01:44

karma
109.00

To je krása.

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 14:25

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní