Chystáte sa na dovolenku? TAKTO si overíte solídnosť cestovnej kancelárie

Chystáte sa na dovolenku? TAKTO si overíte solídnosť cestovnej kancelárie
  • 29.06.2023
  • Michaela Kožáková

Slnko, more, pláž, opaľovacie krémy, balenie kufrov – dovolenková sezóna je rozbehnutá na plné obrátky. Niektorí z nás majú svoju letnú dovolenku už za sebou. Mnohí však čakajú na výhodnú last minute dovolenku a dúfajú, že sa im podarí ušetriť nejaké peniaze. Katalógy cestovných kancelárií a agentúr sú plné ponúk letnej dovolenky 2023, no výber sa pomaly zužuje.

Za vidinou dokonalej dovolenky v 5-hviezdičkovom hoteli pár metrov od pieskovej pláže však niekedy naletíme na lákavé ponuky cestovných kancelárií. Z vysnívaného zájazdu sa môže stať nočná mora, ak svoje peniaze zveríte cestovnej kancelárii, s ktorou nemáte skúsenosti. Môže sa totiž stať, že si budete musieť sami hľadať ubytovanie v cudzej krajine, pretože cestovka neuhradila rezervácie izieb.

Skôr, ako podľahnete „ponuke, ktorá sa neodmieta", je dobré si overiť niektoré skutočnosti týkajúce sa cestovnej kancelárie. 

Neprehliadni: V obľúbenej dovolenkovej destinácii nám hrozia vysoké pokuty! Aké obmedzenia zaviedlo Chorvátsko?

Certifikát o poistení proti úpadku

Každá cestovná kancelária je zo zákona povinná mať uzatvorené poistenie proti úpadku. V prípade, ak cestovná kancelária vyhlási úpadok, poisťovňa z uzatvoreného poistenia zabezpečí vycestovaným klientom bezpečný návrat zo zahraničia. Takisto im musí preplatiť neposkytnuté alebo čiastočne poskytnuté služby, za ktoré cestovnej kancelárii klienti vopred zaplatili.

Cestujúcim, ktorí do zahraničia nevycestovali, poisťovňa preplatí zálohu alebo celý zájazd, prípadne ďalšie služby, za ktoré si zaplatili, no cestovka im ich neposkytla.

Certifikát o poistení by mal byť uverejnený na stránkach jednotlivých cestovných kancelárií. Všetky podstatné veci o danej cestovnej kancelárii nájdete tiež na stránke Slovenskej asociácie cestovných kancelárií. 

Kontaktné údaje

Pred zaplatením zájazdu si overte pravosť kontaktných údajov. Ťažko dohľadateľné údaje o spoločnosti, telefonický kontakt či obchodné podmienky sú tiež varovným signálom toho, že niečo nie je s cestovnou kanceláriou v poriadku. 

Vyhýbajte sa nákupom zájazdov na zľavových portáloch, sociálnych sieťach, kde nie je jasné, kto zájazd predáva. Nekupujte vašu letnú dovolenku pri mori ani na základe zaslaného e-mailu s číslom účtu.

História a recenzie cestovnej kancelárie

Pred uzatvorením zmluvy si môžete overiť dôveryhodnosť a solídnosť cestovky i prostredníctvom recenzií, ktoré nájdete na rôznych cestovateľských portáloch, sociálnych sieťach či priamo cez vyhľadávač Google.

Podľa odborníkov je lepšie cestovať s cestovnou kanceláriou, ktorá už má niečo za sebou. Cestovky, ktoré sú na trhu dva, tri roky nemajú dostatok skúseností. Dátum založenia cestovnej kancelárie si môžete jednoducho overiť cez obchodný register.

Zmluva o zájazde

Zmluva o zájazde, ktorú podpisujete s cestovnou kanceláriou, musí byť podľa zákona formulovaná jednoznačne, zrozumiteľne a určito. Musí obsahovať všetky náležitosti, ako napríklad označenie zmluvných strán, predmet zmluvy či meno, adresu, elektronickú adresu a telefonický kontakt na zodpovedného zástupcu cestovnej kancelárie. Pozorne si zmluvu a zmluvné podmienky prečítajte.

- Anketa

ČO SI VŠÍMATE PRI KÚPE ZÁJAZDU?

Odpovedalo 32 ľudí  

Zaujíma ma najmä cena
72%
Pozorne si preštudujem zmluvné podmienky
16%
Počet hviezdičiek ubytovacieho zariadenia a pláž
13%
Recenzie od klientov cestovnej kancelárie
0%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Linda Nijkl 06.10.23 09:21

LN
karma
-1.00

Máte nejakú overenú značku kufrov, ktoré vydržia pravidelné cestovanie lietadlom? Mne na všetkých doteraz po pár letoch odišli koliečka.

  • 0
Odpovedať

Sofia Lokosova 10.10.23 10:01

SL
karma
-1.00

ahoj, ja si na kvalitu kufrov dost potrpim a do svojich som investovala, ja mam kupene od Aeronautica Militare a objednavala som ich cez najkufre

  • 0
Odpovedať

Zuzana Bergova 15.10.23 08:55

ZB
karma
-1.00

ja mam zase z letov skusenost ze mi zakazdym skrupinovy kufor kdesi prasknu...zakazdym som to dala reklamovat ale ani raz som nedostala ziadnu kompenzaciu

  • 0
Odpovedať

Lucia Ma 19.10.23 13:21

LM
karma
-1.00

ja mam ovela radsej dovolenky na vlastnu päst, nie som moc fanusik cestovnych kancelarii

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní