V obľúbenej dovolenkovej destinácii nám hrozia vysoké pokuty! Aké obmedzenia zaviedlo Chorvátsko?

V obľúbenej dovolenkovej destinácii nám hrozia vysoké pokuty! Aké obmedzenia zaviedlo Chorvátsko?
  • 14.06.2023
  • Michaela Kožáková

Pamätáte sa, ako sa kedysi cestovalo na dovolenku do Chorvátska? Všetci účastníci zájazdu nastúpili do autobusu značky Karosa spolu s batožinou a veľkými škatuľami s bochníkmi chleba, konzervami a cestovinami. Pre mnohých z nás to bola prvá dovolenka pri mori. 

Drahý kopček jadranskej zmrzliny na Makarskej riviére, skoré vstávanie na východ slnka, priezračná voda s morskými ježkami, večerné prechádzky po promenáde – nikto z nás asi nezabudne na tieto cestovateľské zážitky.

Dnes už Chorvátsko vyzerá úplne inak. Poloprázdne pláže sa zmenili na preplnené rušné miesta a pri celom Jadrane vyrástli hotelové rezorty. Niet sa čomu čudovať. Chorvátsko patrí medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie a každoročne láka množstvo návštevníkov. 

Hoci sa dovolenková sezóna ešte len rozbieha, médiá sa už zmieňujú o prvých škandáloch a upozorňujú na nové nariadenia, ktoré v krajine vstúpili do platnosti.

Obmedzenia pre dovolenkárov v Chorvátsku

Ak sa radi opaľujete, dajte si pozor na to, kde si natiahnete svoju deku. Pred pár dňami sa začala sociálnymi sieťami šíriť fotografia žien opaľujúcich sa v meste Split. Na tom by nebolo nič zlé, keby tieto ženy nechytali bronz na verejnom priestranstve, nie na pláži. 

V meste Split boli zavedené ďalšie nové pravidlá. Veľký podiel majú na tom práve turisti, ktorí si dovolenku užívajú bez akýchkoľvek obmedzení. Ak sa aj vy chystáte do obľúbeného Chorvátska, radšej sa vyhnite prechádzkam po meste len v plavkách alebo v spodnej bielizni. Miestna polícia vás totiž môže pokutovať až do výšky 150 eur. Takže pozor, aby sa vám vaša letná dovolenka trochu nepredražila.

Rovnaká pokuta vám hrozí aj za pitie alkoholu na verejnosti. Okrem Splitu tieto pravidlá zaviedol i Dubrovník, kde vošli do platnosti ešte v auguste 2022, a ostrov Hvar.

Nový zákon o cestovnom ruchu

Chorvátsko očakáva v lete rekordný počet Slovákov. Ľudí od letnej dovolenky v tejto obľúbenej destinácii neodrádza ani zdražovanie. Od januára je Chorvátsko súčasťou Schengenského priestoru a eurozóny. To pre všetkých dovolenkárov smerujúcich k Jadranu znamená koniec čakania na hraniciach a koniec zamieňania peňazí. Za tovary a služby si však návštevníci priplatia.

Vláda v Záhrebe pripravuje aj zákon, ktorý môže obmedziť počet turistov. Vláda tak chce zareagovať na trend nadmerného turizmu, a to predovšetkým v najatraktívnejších oblastiach krajiny. Cieľom tejto reformy je dosiahnuť trvalo udržateľný a regionálne vyváženejší rozvoj cestovného ruchu v krajine. 

S novým nariadením súvisí aj takzvaná ekologická daň, teda nový poplatok pre turistov. Vedú sa diskusie o tom, či by sa mal platiť po celý rok, alebo len v hlavnej sezóne. Ak zákon prejde, Chorvátsko sa stane prvým štátom, ktorý celoplošne zreguluje cestovný ruch. Zmeny však pravdepodobne nezasiahnu do tohtoročnej a budúcoročnej sezóny. 

Ubytovacie kapacity v Chorvátsku

Ďalším problémom, ktorý škodí najmä cestovnému ruchu je rozmáhajúci sa trend krátkodobého prenájmu bytov. Kapacita hotelov v Chorvátsku je iba 180-tisíc lôžok, zatiaľ čo v rámci súkromného ubytovania je ich viac ako 600-tisíc. 

To podľa viacerých odborníkov škodí nielen tamojšiemu turistickému odvetviu, ale tiež životnému prostrediu. Extrémny nárast apartmánov spôsobuje preťaženie verejných pláží a ich degradáciu.

- Anketa

CHYSTÁTE SA TENTO ROK NA DOVOLENKU DO CHORVÁTSKA?

Odpovedali 3 ľudia  

Áno, tak ako aj každý rok
33%
Ešte zvažujeme či tam ísť
33%
Už sme tam tento rok boli
0%
Nie, tento rok sa nechystáme nikam k moru
33%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Geršiová 22.06.23 21:50

LG
karma
-1.00

Raz som bola v Zadare a dúfam, že tam ešte pôjdem.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní