Dokonalý krém SABAYON (zabaglione): Krémová rozkoš v jednoduchom dezerte

Dokonalý krém SABAYON (zabaglione): Krémová rozkoš v jednoduchom dezerte

Zabaglione je mimoriadne chutný taliansky dezert. Ak chcete na svojich hostí zapôsobiť neuveriteľne chutným dezertom, ktorého príprava vám zaberie veľmi málo času a námahy, potom je tento recept na zabaglione určený práve vám.

Existuje mnoho variant tohto dezertu, ale klasický recept vyžaduje iba 3 prísady, ktorými sú vaječné žĺtky, cukor a víno podľa vášho výberu. Tradične sa používa dezertné víno, ako je napríklad marsala, ktoré pridáva do omáčky bohatú arómu. Avšak, môžete experimentovať s rôznymi druhmi vín, aby ste dosiahli požadovanú chuť.

Zabaglione je považovaný za dezertnú omáčku, ktorá je preslávená po celom svete. Jeho pôvod sa datuje až do 16. storočia a odvtedy sa stal súčasťou mnohých tradičných talianskych jedál. Táto omáčka je známa pre svoju lahodnú chuť a jedinečnú textúru.

Prečo však ten dvojaký názov? Nenechajte sa zmýliť – ide o rovnaký vyšľahaný dezert, ktorý však má rôzne pomenovanie v rôznych kútoch sveta. Zabaglione alebo zabaione je názov pre dezert, ktorý sa používa v Taliansku. Sabayon je pomenovanie pre tú istú maškrtu vo Francúzsku.

Sabayon dodáva dezertom luxusný dotyk a jeho sladká chuť je obľúbená medzi milovníkmi všetkých zákuskov. Tento dezert môžete podávať s akýmkoľvek ovocím, čokoládou, zmrzlinou, sušienkami, kávou, inými dezertmi – možností je nekonečne veľa. A rovnako existuje aj množstvo rôznych receptov na túto pochúťky. My máme pre vás tri, ktoré stoja za vyskúšanie.

Recept na sabayon:

  • 4 žĺtky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 200 ml bieleho suchého vína

Cukor s bielym vínom dáme do hrnca a položíme na sporák. Varíme za stáleho miešania až kým sa neodparí všetok alkohol. Mala by vám vzniknúť hustejšia hmota (tekutina).

Následne dáme hrniec dole zo sporáka a postupne pridávame žĺtky. Opäť vrátime na sporák, stiahneme na minimum a šľaháme. Vzniknúť by vám mala žĺtková pena. Hotovú penu rozdelíme do misiek a dozdobíme podľa vlastných predstáv.

Hotový krém sabayon je možné aj zapiecť. Ak sa rozhodnete pre túto verziu, tak použite odolné misky, ktoré vydržia vyššiu teplotu. Krém môžete zapiecť v rúre alebo v rozpálenom grile.

Pred servírovaním dozdobte ovocím, zmrzlinou, posypte práškovým cukrom alebo nastrúhanou čokoládou.

Odporúčame: Osviežujúce a lahodné: Nepečené ovocné tiramisu plné čerstvosti a slasti

Sabayon bez alkoholu:

  • 5 žĺtkov
  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 10 jahôd
  • ½ lyžičky vanilkovej esencie
  • čokoládové hoblinky

Jahody nakrájajte na štvrtiny, potom k nim pridajte lyžicu cukru, dobre premiešajte a nechajte bokom.

Do misky dajte oddelené žĺtky, pridajte 4 lyžice cukru a vanilkovú esenciu. Žĺtky šľahajte až kým sa nerozpustí cukor a nedocielite krémovejšiu hmotu. Následne misku postavte nad hrniec s vriacou vodou (pripravte vodný kúpeľ) a pokračujte v šľahaní – po približne 6 minútach by ste mali získať žĺtkovú penu. Po vyšľahaní sporák vypnite a pustite sa do servírovania.

Na dno pohárov nasypte jahody, nalejte sabayon krém a dozdobte čokoládovými hoblinami.

Citrónový sabayon

  • 4 žĺtky
  • 4 lyžice cukru
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice smotany na šľahanie
  • 4 šálky čerstvého ovocia

Žĺtky, cukor a citrónovú šťavu šľahajte, kým sa nespoja. Misku postavte nad hrniec s mierne vriacou vodou a šľahajte, kým zmes nezdvojnásobí svoj objem a po zdvihnutí metličky nebude mať tuhú špičku (ako pri snehu z bielkov). Odstavte z ohňa a vmiešajte smotanu. Podávajte ihneď alebo pred podávaním vychlaďte. Samozrejme, podávajte s čerstvým ovocím.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Lenka Falatová 02.07.23 17:26

LF
karma
-1.00

určite vyskúšam, na leto ideálne

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní