Správanie muža po rozchode môže byť nevyspytateľné

Správanie muža po rozchode môže byť nevyspytateľné
  • 02.07.2023
  • Kristína Vait

Rozchod. Hnusné a nepríjemné slovo. Každý z nás si minimálne jeden škaredý zažil. V našej spoločnosti však panuje názor, že ženy trpia oveľa viac a viac aj rozchod prežívajú. Prečo? Pretože sme emočnejšie? Pretože sme ženy? Nie je to úplne tak. Muži nesú rozchod a ukončenie vzťahu rovnako ťažko, ako my ženy. Možno ešte horšie. 

A to kvôli tomu, že sa od nich očakáva, že nebudú plakať, nebudú smutní a hneď sa pohnú ďalej s nejakou novou babou. Je doslova spoločensky neprijateľné, aby chlap trúchlil za svojou bývalou priateľkou. Ak to náhodou robí, tak iba v súkromí alebo na tajňáša. Jeho kamaráti o tom nemôžu predsa vedieť. Skazilo by mu to povesť...

Správanie muža po rozchode z pohľadu vedy

Nedávna významná štúdia skúmala ľudí po nechcenom rozchode a to tak, že sledovala ich mozog prostredníctvom magnetickej rezonancie. Zaujímavom poznatkom tohoto experimentu bolo, že tak muži aj ženy stále túžili po svojich ex úplne rovnako. 

Veda má na to aj celkom logické vysvetlenie. Napriek rozdielnosti pohlaví v mnohých veciach, keď sa človek zamiluje, prestane uvažovať logicky. Má na nose tie povestné „ružové okuliare“, objekt jeho túžob je zidealizovaný a svet okolo je gombička. Tento proces zamilovanosti vykazuje rovnaké ukazovatele, ako závislosť napríklad na heroíne. Zamilovanie je teda v prenesenom význame závislosť. Preto je vysporiadanie sa s rozchodom také zložité. 

Táto štúdia spočívala v tom, že rozídeným osobám ukazovali fotky ich bývalých priateliek a výsledok bola aktivita v mozgu v oblastiach motivácie a odmeny a tvorba dopamínu, ktorý sa prejavuje a pri drogovej závislosti. Akokoľvek racionálne teda k rozchodu človek pristupuje, pokiaľ bol alebo je zamilovaný, odmilovanie sa nie je také jednoduché. Je to takmer rovnako ťažké, ako skoncovať so závislosťou. 

Ako muž prekoná rozchod, keď má zlomené srdce?

Mužské emócie sú dlhé stáročia podceňované. Chlap má byť chlap. To je to, čo je vštepované malým chlapcom od útleho detstva a čo si berú za svoje aj v dospelosti. Niet sa čomu čudovať, že je pre nich potom veľmi problematické sa vysporiadať s hocičím emočným, keď takmer celý svoj život svoje emócie potláčajú alebo skrývajú. Zlomené srdce je podľa najnovších štúdii reálna vec. Je to veľmi lyrický popis toho, čo nastáva, keď stratíte milovanú osobu, ale náš organizmus naozaj pociťuje fyzickú bolesť v oblasti hrudníka, na základe ťažkého emočného stavu.

A čo taký chudák muž. Cíti bolesť a je prevalcovaný emóciami a smútkom a nevie si s nimi rady. Slovenská spoločnosť je dosť konzervatívna a preto to naši chlapi majú ešte ťažšie. Okrem toho si musia s rozchodom väčšinou pomôcť a poradiť sami. Existuje veľmi malé množstvo kníh, literatúry alebo inej pomoci pre chlapov, ktorá by im pomohla vysporiadať sa s rozchodom. Zamyslite sa nad tým, koľko rôznych podporných skupín, relácií, podcastov a kníh existuje pre ženy, ktorá riešia rozchod. 

Pre chlapov je to ale takmer nič. Je to veľmi veľké tabu a téma, ktorú sa chlapi boja otvoriť. My ženy by sme im vedeli pomôcť, ale niekedy nie úplne dokonale. Predsa len naše mozgy a vnímanie fungujú trocha odlišne. Je to teda na nich samých, ako sa s rozchodom vysporiadať. 

Rozchod a duševné zdravie muža

Tak a tu končia všetky srandy. Spomeňte si koľkokrát ste mali vo svojom okolí muža, ktorý trpel rozchodom a jediné, na čo ste sa zmohli bolo: „ Ale veď sa už netráp! Vieš koľko je na svete žien?“ a ešte vám aj prišlo, že to moc prežíva. V skutočnosti je to veľký problém. Práve kvôli podceňovaným emóciám a očakávaniam spoločnosti, môže taký obyčajný rozchod narobiť veľa problémov a aj tých psychických. 

Fázy rozchodu majú muži a ženy trochu odlišné, ale najväčším rozdielom je to, že tie ženské majú svoj význam práve kvôli tomu, že keď sú na konci, žena je zase schopná normálne fungovať a pohnúť sa ďalej. Aspoň väčšinou. V tomto je každý človek individuálny. U muža je to však komplikovanejšie v tom, že neexistujú zaručené „chlapské rady“, ktoré by na toto fungovali. Ktoré by naozaj pomohli mužovi prekonať rozchod po všetkých stránkach. 

Klasicky sa muž opije s kamarátmi (kľudne aj niekoľkokrát), potom sa snaží zamestnať svoju myseľ a rýchlo nájsť nejakú rýchlu známosť alebo hneď niekoľko známostí, aby sa čo najskôr pohol vpred. Hlavným problémom ale je, že všetko sú to dočasné riešenia, na dočasné zabudnutie. Či už je to alkohol alebo nová žena. 

Trvá veľmi dlhý čas, kým sa s tým chlap emočne naozaj vysporiada. A preto stále naďalej utláča emócie, stáva sa z neho napoly zatrpknutý človek alebo trpí potichu každý deň. Toto utrpenie môže prerásť do duševných ochorení a to úplne nebadane. A toto všetko môže spôsobiť jeden jediný rozchod.

Bude vás zaujímať: Sen o rozchode: Znamená to skutočný koniec tvojho vzťahu?

Muž prevalcovaný emóciami

Po rozchode, okrem smútku v tichosti, muž pociťuje najmä hnev. Hnev je jediná emócia, ktorá je spoločensky prijateľná a nikto ho za ňu nebude súdiť. Hnev je však iba súhrn všetkých negatívnych emócií, ktoré muž po rozchode pociťujem je nimi prevalcovaní a nevie ich pomenovať. Je veľmi časté, že počujete niekoho ako s hnevom alebo so zúrivosťou rozpráva o svojej bývalej priateľke. 

Je to normálne. Je to schopnosť a prostriedok, ako sa s tým vyrovnať. Aj pre muža, ale niekedy aj pre ženy. Muž takto nestratí svoju tvár ani mužnosť a jeho kamaráti si z neho nebudú za jeho chrbtom uťahovať. 

Ak máte teda pocit, že váš bývalý vás očierňuje a hovorí o vás s hnevom, nemusí to mať s vami nič spoločné. Je to pre neho iba nástroj, ako sa nezblázniť a dokázať sa postupne vyrovnať s rozchodom. Akonáhle tento hnev prejde do výsmechu a uťahovania, či uštipačných poznámok, je jasné, že muž sa pomaly, ale isto s rozchodom vyrovnáva.

Odporúčame: Vieš, ako zvládnuť rozchod? Dáš to ako Vinczeová?

Ako pomôcť mužovi po rozchode?

Aby ste nás nepochopili zle, tento článok nie je o krehkých mužoch, ktorí sa skrývajú za maskou drevorubača. A určite nechceme žiadnych mužov uraziť. A ani vám nechceme zabrániť v rozchode, pokiaľ váš vzťah už nefunguje. Je to skôr poukázanie na to, že muži sú ľudské bytosti a majú celú škálu emócií, ktoré síce vo väčšine prípadov nevedia prejaviť, lebo tak neboli vychovaní, ale sú tam. 

A preto pokiaľ máte vo svojom okolí muža, ktorý si prechádza rozchodom, bude k nemu zhovievaví a trpezliví. To je najlepšia cesta ako mu pomôcť. Pokiaľ bude chcieť pokecať a otvorí sa vám, tak ho trpezlivo vypočujte. Ale neľutujte ho a nevnucujte sa mu. To sú veci, ktoré chlap hneď vycíti a stiahne sa. Tým pádom mu nepomôžete vôbec.

Bolo by naozaj skvelé, keby sme žili v trochu lepšom svete a ľudia by sa nebáli ukázať svoje slabšie stránky a emócie. Bohužiaľ, v takom svete nežijeme a preto iba láskavosť a porozumenie môže pomôcť postupne túto spoločnosť zmeniť. Buďme k sebe teda milší a nesúďme všetkých hneď v prvej sekunde pokiaľ nevieme, čo vo vnútri v skutočnosti prežíva. 

Tip redakcie pre všetky ženy: Ľúbte svojich mužov a podporujte ich! Zaslúžia si to!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní