Vieš, ako zvládnuť rozchod? Dáš to ako Adela Vinczeová?

Vieš, ako zvládnuť rozchod? Dáš to ako Adela Vinczeová?
  • 18.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Zamilovanosť na začiatku vzťahu prináša úžasné pocity. V tejto prvotnej fáze vzťahu však nemôžete zostať večne. Postupom času sa preto vzťah dvoch ľudí mení a prechádza rôznymi štádiami. Niekedy sa ale môže dostať do rôznych situácií, z ktorých je východiskom už len rozchod.

Rozchod je vo všeobecnosti vnímaný negatívne. Sprevádzajú ho totiž emócie, ako napríklad zúfalstvo, zlosť, hnev, úzkosť či depresívne stavy. 

Rozchod však prináša aj svoje pozitíva v podobe, že pre vás začína lepšia epocha vášho života, ktorá môže byť ešte krajšia, lepšia, čarovnejšia..., ako to, čo ste prežívali doteraz.

rozchod

Zdroj: Shutterstock®

Fázy po rozchode

Ak ste si prešli rozchodom, možno ste sa ocitli vo fáze, kedy ste si neboli úplne istá, čo je lepšie – rozchod alebo to ešte skúsiť a opätovne sa vrátiť k partnerovi. Česká psychologička, koučka a lektorka Dagmar Kožinová nazýva túto prvú fázu popieranie. Popierate totiž, že je koniec. Skúšate čokoľvek, čím by sa dal vzťah zachrániť.

Súbežne s popieraním nastupuje druhá fáza a tou je podľa jej slov mnoho rôznych emócií. Ako náhle pochopíte, že došlo skutočne k rozchodu a žiadny happy návrat sa nekoná, emócie zosilnia. „Zlosť, hnev na seba i druhého, obviňovanie, ktoré sa môžu miešať s pocitom viny, sebaobviňovaním, ľútosťou. Táto fáza nezriedka býva veľmi bolestivá, intenzívna a náročná. Veľakrát v nej niektorí zotrvajú aj mnoho rokov po rozchode," upozorňuje Kožinová.

Keď sa naučíte tieto svoje negatívne emócie vnímať a budete na nich pracovať, pomôže vám to posunúť sa do ďalšej fázy, a tou je prevzatie zodpovednosti. Tretia fáza je podľa psychologičky kľúčová, pretože ide o stav, v ktorom prijmete zodpovednosť za seba, svoje správanie, konanie a zároveň prijmete rozchod ako taký.

Zmenou uhlu pohľadu sa dostávate do štvrtej fázy – preformulovanie a nájdenie toho dobrého. „Zrazu dokážeme vidieť pozitíva nielen na vzťahu, ale aj na jeho konci. Vieme, čo sme sa naučili, aký dar nám rozchod prináša. Až potom by bolo ideálne nájsť si nový vzťah a otvoriť sa novému začiatku, čo je posledná fáza celého procesu," vysvetľuje Kožinová.

Pozri aj: Kedy je čas na rozchod? 5 signálov, že sa váš vzťah blíži ku koncu

rozchod

Zdroj: Shutterstock®

Pozor, aby ste sa nezamotali

Niektorí si prejdú rozchodom a dostanú sa do vytúženého cieľa, kedy sú schopní opätovne nadviazať plnohodnotný vzťah. Žiaľ, iní zostanú uväznení v niektorej z fáz a zotrvávajú v nej aj niekoľko rokov.

Kožinová vysvetľuje, že ak zostanete „visieť" v prvej fáze po rozchode, v popieraní, môže sa stať, že váš bývalý partner má nový plnohodnotný vzťah, ale vy stále čakáte, kedy sa vráti. Možno si vplyvom rôznych udalostí nahovárate, že nakoniec aj tak spolu zostarnete a aktuálne partnerka vášho ex, je len úletom. Chyba. Takýmto postojom zostarnete, ale pravdepodobne sama.

„Pokiaľ sa zaseknete v emočnej fáze, zrejme budete aj po mnohých rokoch pociťovať všetky možné emócie. Nespracované emócie môžu byť dobrým základom pre rôzne choroby. Predstavte si situáciu, že napríklad ex partner je na dovolenke so svojou novou partnerkou, užíva si, ale vy sedíte doma, plná nenávisti a hnevu. Prevzatie zodpovednosti je totiž primárne o tom, že prestanete byť obeťou a stanete sa tým, kto si život skutočne tvorí," dodáva psychologička a upresňuje, že ak si uvedomíte, čo skutočne chcete, prevezmete opraty do svojich rúk. A vďaka tomu sa môžete otvoriť novému vzťahu.

Adela Vinczeová

Zdroj: Instagram/trochu_inak_s_adelou

Adela a jej partneri

Niekoľkými rozchodmi si prešla aj popredná slovenská moderátorka Adela Vinczeová, dcéra spisovateľa Jozefa Banáša. Keďže je Adela verejne známa, známymi sa stali aj jej vzťahy a následné rozchody, ktoré ich sprevádzali. 

Medzi jej partnerov patril spevák Tomáš Bezdeda. Spojila ich spevácka súťaž SuperStar. Ich vzťah vyvolával v médiách rôzne emócie, keďže spevák je oveľa mladší. Rozchod prišiel po troch rokoch.

Ďalším známym partnerom Adely bol tanečník Peter Modrovský. Spojila ich súťaž Let’s Dance a ich vzťah trval sedem rokov. Mnohé médiá ho pozorne sledovali a označovali ho za vzťah, ktorý niekedy fungoval ako na hojdačke. Pre pracovné vyťaženia oboch sa pár rozchádzal i opätovne schádzal. V júni 2016 obaja priznali rozchod. Hoci niektorí dúfali, že po určitom čase budú opäť spolu, nestalo sa. 

Do života moderátorky v septembri 2016 vstúpil moderátor televíznych novín Viktor Vincze. Zahľadeli sa do seba na svadbe moderátorov Mateja Sajfu Cifru a Veroniky Ostrihoňovej. Určite neušlo ani vašej pozornosti, že následne 14. februára 2017, na Valentína, Vincze v priamom prenose Telerána požiadal Adelu o ruku. A ona súhlasila. Manželmi sú už takmer päť rokov. 

Adela Vinczeová

Zdroj: Instagram/trochu_inak_s_adelou

Fotografia s manželom a bývalými partnermi

Čo skutočne moderátorka po rozchodoch prežívala, vie len ona sama, prípadne jej najbližší. V súvislosti s bývalými partnermi však mnohých možno prekvapil jej ostatný status, v ktorom zverejnila fotografiu, na ktorej sú okrem nej, jej manžela aj jej bývalí partneri Tomáš Bezdeda a Peter Modrovský. Všetkých troch pánov označila aj slovným spojením moje lásky.

Dodala tiež, že s Viktorom si občas spievajú v aute pesničky od Bezdedu. Jej manžela podľa jej slov dlhodobo trápi, že s ním nikdy nedá takú zdvíhačku z Hriešneho tanca ako dala aj na párty s Peťom Modrovským.

„Ale podstatné je, že aj vďaka vzťahom s nimi som tá, ktorá sa zapáčila môjmu manželovi. Takže – ďakujem páni za všetko a vždy vám budeme s Vikim držať palce. Ešte k Let´s dance – Bez Peťa by neboli tance aké boli, bez Deda by neboli rozhovory v zákulisí. Bez Vikiho by nebola top moderácia. Bez nich by nebola táto rodinná fotka," vysvetlila Adela svoj terajší vzťah k bývalým partnerom.

„Títo muži mi do života priniesli viac hudby, viac tanca…," dodala v závere s otázkou: „čím vás obohatili vaši bývalí partneri?"

A že aj Viktor berie Adeliných bývalých partnerov s nadhľadom svedčí aj jeho vtipný komentár pod jej statusom: „Adelka, nejaký Tošov uterák nemáme? Lebo ten môj obľúbený s výšivkou „PETER” je už dosť spraný…"

A čím vás obohatili vaši bývalí partneri? Napíšte nám do komentárov.

Bude vás zaujímať: Budete prispievať „jedným grošom“ na dôchodok vašich rodičov?

Zdroj foto - úvodná koláž: instagram.com/trochu_inak_s_adelou


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní