Budete prispievať „jedným grošom“ na dôchodok vašich rodičov?

Budete prispievať „jedným grošom“ na dôchodok vašich rodičov?
  • 16.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Každá z vás pravdepodobne pozná známu rozprávku od Pavla Dobšinského O troch grošoch. V nej chudobný človek vysvetľuje kráľovi, ako môže vyžiť z troch grošov na deň. Ak by mal vyžiť zo všetkých troch, bolo by to pre neho ľahké. On však musí žiť len z jedného. Ďalší groš totiž dáva svojmu starému a bezvládnemu otcovi. Vracia mu tak jeho starostlivosť počas detstva. Tretí groš požičiava synovi, aby mu ho vrátil, keď on ostarne.

Rozprávkou O troch grošoch možno v jednoduchosti vysvetliť časť z dôchodkovej reformy, o ktorú sa snaží Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak. Rodičovský bonus je totiž kľúčovým bodom ministra. 

dôchodok

Zdroj: Shutterstock®

Rodičovský bonus

V apríli tohto roka vláda schválila návrh rodičovského bonusu. Aktuálne je návrh v parlamente a poslanci ho ústavnou väčšinou, 90 hlasmi, posunuli do druhého čítania. V čom tkvie podstata tejto časti dôchodkovej reformy?

Dôchodkovou reformou sa Krajniak snaží, aby každý Slovák pracujúci na Slovensku mohol od budúceho roka posielať svojim rodičom k dôchodku 3 percentá zo svojej hrubej mzdy, 1,5 percenta matke a 1,5 percenta otcovi. Vychádzať sa má z príjmov spred dvoch rokov. Vláda tiež určila strop, ktorým by bol 1,2 násobok priemerného vymeriavacieho základu, z ktorého sa rodičovský bonus vyrátava. Maximálna suma, ktorú by rodičovi jedno dieťa posielala by bola 21,80 eur. Uvedenú sumu by dieťa mohlo poslať rodičovi, ak zarába viac ako 1453,60 eur v hrubom. Priemerne by išlo o sumu približne 15 eur.

Hlavným cieľom rodičovského bonusu je odstrániť diskrimináciu žien – matiek, ktoré vychovali deti. Matky, ktoré pôjdu do dôchodku budúci rok, sú diskriminované. Bezdetní totiž budú poberať vyššie dôchodky ako tí, ktorí sa starali o deti. Rodičia, ktorí vychovávali svoje deti, majú práve za toto obdobie krátenú výšku svojho dôchodku.

„V parlamente sme dnes (10. 5.) spravili prvý krok k zmierneniu diskriminácie matiek – dôchodkýň, ktorých deti pracujú. Tým štát znižuje dôchodok len preto, že vychovávali deti. Aby táto náprava krivdy bola trvalá, rád sa o rodičovskom bonuse porozprávam aj s poslancami opozície. Mojim cieľom je prijať rodičovský bonus s čo najširšou podporou, aby ostal aj do budúcna zachovaný,“ vysvetlil na sociálnej sieti minister Krajniak.

Rodičovský bonus bude teda ďalší dôchodok, ktorí budú dôchodcovia poberať popri svojom dôchodku. Vyplácať by sa mal od roku 2023 Sociálnou poisťovňou biologickým rodičom a osvojiteľom. V prípade pestúnov budú musieť deti oznámiť do konca októbra 2022, že im chcú poskytnúť 1,5 % zo svojej hrubej mzdy. Ak dieťa nebude chcieť poskytnúť spomínaných 1,5 % svojim rodičom, musí to tiež oznámiť do konca októbra 2022.

V zákone je tiež stanovené, že rodičovský dôchodkový bonus nezvýši výšku vašich odvodov a tiež nebude mať vplyv na výšku vášho budúceho dôchodku.

Pozri aj: Najlepšie kardio pre seniorov: Takto rozhýbeš svoje kosti aj ty!

dôchodok

Zdroj: Shutterstock®

Kritické hlasy

Rodičovský bonus je už 15 rokov srdcovou záležitosťou bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka, ktorý už dlhodobo upozorňuje, že dôchodkový systém bude fungovať, len ak budú deti. Preto je podľa neho potrebné zohľadniť princíp zásluhovosti aj v tom, kto sa ako zaslúžil o to, že tie deti sú. 

Rodičovský bonus čelil značnej kritike. Mnohí argumentovali, že niektorí ľudia nemôžu mať deti, a preto budú bonusom diskriminovaní. Roky vo mne vzbudzovalo údiv, aká nevedomosť panovala o tom, že bezdetné či málodetné matky majú v priemere podstatne vyšší dôchodok ako tie viacdetné. A to práve preto, lebo sa nemusia starať o deti a môžu viac investovať do svojho ľudského kapitálu, ktorý im umožňuje uplatniť sa na trhu práce. A menší dôchodok majú tie viacdetné, hoci práve ony aj s otcami ich detí sa postarajú o to, aby bolo na dôchodky aj v budúcnosti,“ vysvetľuje bývalý minister.

Napriek viacročnému argumentovaniu má rodičovský bonus aj naďalej svojich odporcov, nielen v politických kruhoch. Proti sú podľa slov Palka aj zástancovia nereformovaného prvého piliera i zástancovia druhého piliera. 

Bývalý minister však zdôrazňuje, že rodičovský bonus je potrebný a verí, že raz na Slovensku bude. „Nevieme, pod akým názvom a v akej forme. Ale realita demografického vývoja si to vynúti,“ upozorňuje.

dôchodok

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie zmeny v zákone o dôchodkoch

Vláda okrem rodičovského bonusu schválila aj ďalšie zmeny:

  • individuálny dôchodkový strop umožní odchod do penzie po 40 odpracovaných rokoch, za každý mesiac skoršieho odchodu do dôchodku po získaní 40 rokov poistenia sa má penzia krátiť o 0,3 percenta.
  • odchod do dôchodkového veku neskončí na veku 64 rokov, bude sa predlžovať podľa strednej dĺžky dožitia. Mal by teda stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov. Najviac sa však zníži o 18 mesiacov, čiže len za výchovu troch detí.
  • aktuálna dôchodková hodnota, od ktorej závisia sumy novopriznaných dôchodkov, sa zníži. Nebude sa navyšovať o 100 % medziročného rastu priemernej mzdy, ale len o 95 %.

Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. augusta 2022. Predčasný dôchodok, zrušenie stropu a rodičovský bonus by mali začať platiť od januára 2023. Keďže je zákon aktuálne v parlamente, jeho definitívna podoba by mala byť prijatá do konca júna.

Bude ťa zaujímať: Najlacnejšie mestá na život: Kam sa presťahovať na dôchodok?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať

QlqzzNwr QlqzzNwr 04.08.23 21:56

QQ
karma
-1.00

1

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní