Dvojité videnie – čo všetko môže stáť za týmto zdravotným problémom?

Dvojité videnie – čo všetko môže stáť za týmto zdravotným problémom?

V súvislosti s očami a zrakom sa môže vyskytnúť viacero zdravotných problémov. K najčastejším očným ťažkostiam patrí napríklad bolestivý a nepríjemný jačmeň na oku, ale aj zápaly spojiviek či syndróm suchého oka. Čo sa týka očných vád, respektíve porúch zraku, hovoriť môžeme o krátkozrakosti alebo naopak ďalekozrakosti, no zriedkavý nie je napríklad ani astigmatizmus. Vo vyššom veku sa tiež väčšina populácie stretáva s presbyopiou, respektíve slabozrakosťou. S očami súvisí i takzvaná diplopia. O aký zdravotný problém ide a čo je jeho príčinou?

Čo je diplopia?

Pod pojmom diplopia rozumieme dvojité videnie. Tento stav je charakteristický súčasným videním dvoch obrazov pozorovaného predmetu. To znamená, že keď sa pacient zadíva na jeden predmet, vidí dva. Príčiny dvojitého videnia sú rôzne, niekedy banálne, no môžu byť aj vážnejšie. Dvojité videnie sa napríklad spája s požívaním alkoholu, no môže ísť napríklad aj o chvíľkový prejav nadmernej únavy. V iných prípadoch môže byť diplopia prejavom ochorenia, a to nielen chorôb a porúch očí, ale spája sa aj s rôznymi neurologickými či systémovými ochoreniami. 

Rozlišujeme pritom dva typy diplopie:

  • monokulárna diplopia – pacient vníma dva obrazy jedného predmetu len jedným okom,
  • binokulárna diplopia – pacient vidí dvojmo oboma očami, každé oko premieta obraz na iné miesto sietnice (problém vymizne pri zakrytí ktoréhokoľvek oka). 

Odporúčame: Mnohopočetný myelóm: Ako sa prejavuje toto zhubné ochorenie krvi?

poruchy zraku

Zdroj: Shutterstock®

Monokulárna diplopia často upozorňuje na problém s okom

Pri monokulárnej diplopii, ktorá sa týka len jedného oka a pri ktorej sa obraz jedného predmetu v postihnutom oku premieta na dve miesta sietnice, možno príčiny problému hľadať predovšetkým v samotnom oku. Ak je diplopia prítomná len na jednom oku, lekár zvažuje v prvom rade rôzne poškodenia oka alebo poruchy jeho častí, vrátanie poškodenia zrakového nervu či zrakového centra. Medzi najčastejšie príčiny monokulárnej diplopie patrí:

  • nepravidelné zakrivenie a tvar rohovky alebo šošovky (astigmatizmus, keratokonus a iné ochorenia),
  • jazvy na rohovke alebo šošovke,
  • katarakta – šedý zákal,
  • odchlípenie sietnice,
  • syndróm suchého oka,
  • poškodenie zrakového centra v mozgu,
  • pterygium (ochorenie prejavujúce sa zväčšením spojovkového tkaniva a prerastaním spojovky cez rohovku),
  • komplikácie po operáciách očí. 

Možné príčiny binokulárnej diplopie

Za binokulárnou diplopiou môže stáť aj problém s očami, no veľmi častou príčinou sú rôzne neurologické alebo svalové ochorenia a poruchy. Medzi príčiny súvisiace s očami a okolitými štruktúrami môžeme zaradiť zle korigované očné vady (napr. príliš slabé alebo silné okuliare), nekorigovanú presbyopiu, poškodenie okohybných nervov, poškodenie zrakového nervu, strabizmus (škúlenie), astigmatizmus aj úrazy očí. 

• ​Migréna

Ťažké migrény trápia nemalé percento populácie. Pri migréne nejde len o silnú bolesť hlavy, spravidla sa u jedinca vyskytujú aj ďalšie nepríjemné symptómy. Typická je nevoľnosť, citlivosť na svetlo a zvuky, závraty či zvracanie. Objaviť sa môže nadmerná únava, znížená chuť do jedla, nervozita a poruchy nálad. A u niektorých jedincov môže byť silná migréna sprevádzaná aj rozmazaným, zahmleným či dvojitým videním. 

• Lieky a intoxikácia

Dvojité videnie nemusí súvisieť len s ochoreniami. Môže ísť napríklad aj o vedľajší účinok niektorých liekov, ktoré jedinec pravidelne užíva. Ide napríklad o antidepresíva a lieky, ktoré majú vplyv na nervovú sústavu. Diplopia rovnako môže byť jedným z prejavov intoxikácie, teda nakazenia organizmu jedovatou látkou, respektíve prejavom otravy. Spomínané problémy s ostrým videním môžu byť následkom požívania drog či jedným z príznakov botulizmu (čo je otrava jedlom obsahujúcim botulotoxín).

• ​Cukrovka

Problémy s dvojitým videním sa niekedy objavujú aj pri cukrovke, a to najmä v prípade jej nedostatočnej liečby a rozvoja komplikácií. Dlhodobo zvýšená hladina cukru v krvi má okrem iného značne škodlivý vplyv na cievy. Poškodiť môže i drobné cievy na sietnici oka, čo nazývame diabetická retinopatia. Toto ochorenie sa rozvíja dlho, pričom o sebe viac-menej nedáva vedieť. Postupne sa však ostrosť zraku zhoršuje. Pacient má problémy s rozmazaným či dvojitým videním, objavuje sa zvlnený alebo pokrivený obraz a ďalšie sprievodné ťažkosti. Ochorenie môže viesť až k úplnej strate zraku. 

• ​Myasthenia gravis

Dvojité videnie patrí aj medzi typické príznaky ochorenia s názvom Myasthenia gravis. Ide o chronickú nervovosvalovú poruchu autoimunitného pôvodu, ktorá je charakteristická narušením nervovosvalového prenosu signálov, čo vedie k slabosti v priečne pruhovaných svaloch. Medzi prejavy ochorenia patrí okrem zdvojeného videnia aj padanie očných viečok, problémy so žuvaním alebo prehĺtaním, stuhnutosť tváre, problémy s rečou, ťažkosti s držaním hlavy a ďalšie.

Odporúčame: Vodnaté vyrážky a žlté chrasty – ktoré bakteriálne ochorenie môže byť príčinou?

príčiny dvojitého videnia

Zdroj: Shutterstock®

• ​Úrazy hlavy a otras mozgu, nádory v mozgu

Diplopia môže byť ďalej následkom úrazov hlavy, najmä sprevádzaných otrasom mozgu. Na otras mozgu okrem problémov s videním môže upozorňovať aj bolesť hlavy, točenie a závraty, nevoľnosť a zvracanie, bledosť v tvári, dezorientácia, citlivosť na hluk a svetlo, potenie i zrýchlený tep. Aj mozgový nádor, rastúci v blízkosti nervov ovládajúcich okohybné svaly či utláčajúci oblasť mozgu, ktorej funkciou je spracovanie zrakových informácií, môže viesť k zdvojenému videniu.

• Ďalšie ochorenia sprevádzané dvojitým videním

Dvojité videnie môže byť príznakom dlhého radu ďalších ochorení, porúch a zdravotných problémov. Vyskytnúť sa môže pri cievnej mozgovej príhode, obrne hlavových nervov, skleróze multiplex a dokonca aj pri hypertenzii. Príčinou môžu byť aj ďalšie autoimunitné ochorenia, napríklad Gravesova-Basedowova choroba (ochorenie štítnej žľazy) či Guillain-Barrého syndróm (ochorenie nervového systému). U starších osôb sa diplopia môže rozvinúť na podklade aterosklerózy či ischémie (nedokrvenia) v cievach.

Riešenie problémov s dvojitým videním

Liečba príčiny diplopie závisí od príčiny, no nie vždy je potrebná. Dvojité videnie sa môže objavovať pri nadmernej konzumácii alkoholu, čo vyrieši, pochopiteľne, abstinencia, prípadne konzumácia alkoholu v primeranej miere. Prechodne sa dvojité videnie môže objavovať pri nadmernej námahe očí (napr. pri dlhom čítaní pri zlých svetelných podmienkach), vyčerpanosti či strese.

Ak však problém s diplopiou pretrváva alebo sa pravidelne opakuje, prípadne sa pridávajú aj ďalšie sprievodné ťažkosti (napr. bolesti hlavy, zahmlené videnie, bolesť či únava očí, zvýšené slzenie, svetloplachosť, závraty, bolesť v krku, vracanie alebo iné), neváhajte konzultovať stav s lekárom. Rozhodne neignorujte príznaky, ktoré sa objavili náhle alebo po nejakom úraze (najmä po úraze v oblasti hlavy)!

Lekár môže na základe viacerých testov a vyšetrení odhaliť príčinu problému a stanoviť vhodnú liečbu. Rôzne očné problémy sa môžu riešiť napríklad nosením okuliarov či šošoviek, mnohé očné vady sa dajú i natrvalo odstrániť operáciou. Niekedy môže pomôcť aj očná gymnastika, najmä ak je príčinou diplopie nesprávna funkcia okohybných svalov. Vhodné cviky odporučí lekár. Ak sa neodhalí problém s očami, potrebne sú vyšetrenia aj u ďalších odborníkov, napríklad u neurológa. I v tomto prípade riešenie problému spočíva v liečbe základného ochorenia, ktoré dvojité videnie spôsobilo.  

Odporúčame: Diabetická retinopatia je častou príčinou slepoty. Čo ju spôsobuje?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní