Najzvláštnejšie pláže na svete: Nebudeš veriť vlastným očiam!

Najzvláštnejšie pláže na svete: Nebudeš veriť vlastným očiam!
  • 03.07.2023
  • Michaela Kožáková

Keď niekto povie „pláž“, pravdepodobne sa každému z nás pred očami objaví žltý alebo biely piesok, vlny obmývajúce pobrežie, horúce slnko a osviežujúci koktejl v ruke. Existujú však pláže v oveľa odlišnejších tvaroch a farbách, ako by niektorí z nás čakali.

Zatvorte oči a predstavte si pláž svojich snov. Je tam biely piesok, palmy hojdajúce sa v jemnom vánku a krištáľovo čistá voda? A čo tak čierny piesok, nadpozemské skalné útvary, tučniaky motajúce sa medzi žulovými balvanmi alebo prasatá plávajúce v azúrovom mori? Na celom svete je množstvo nevšedných pláží, ktoré dokazujú to, že matka príroda je nevyspytateľná a dokáže nás naozaj prekvapiť. Poďte sa s nami pozrieť na zopár najzaujímavejších a najkrajších pláž na svete.

Neprehliadni: Európske Maldivy: Zbaľ kufor a objav nádherné destinácie v Európe pripomínajúce Maldivy

Čo znamenajú vlajky na pláži?

Modrá vlajka s piktogramom vĺn predstavuje certifikáciu vysokej kvality pláže. Ide o exkluzívne ocenenie pláží a prístavov, ktoré spĺňajú prísne environmentálne štandardy v oblasti bezpečnosti, kvality vody, informovanosti, ako aj vybavenosti službami.

Zelená vlajka na pláži signalizuje, že more je pokojné a ideálne na kúpanie. Vlajka žltej farby je miernou výstrahou. Prezrádza to, že more nie je úplne pokojné a ľudia sa tu môžu kúpať len na vlastné riziko. Do vody by nemali ísť malé deti bez dozoru a dovolenkári na nafukovačkách či s inými nafukovacími predmetmi. Žlto- červená vlajka návštevníkov pláže informuje o tom, že na pláž dohliada skúsený plavčík, a preto sa môžu bez obáv kúpať.

Červená vlajka na pláži vyjadruje nebezpečenstvo spôsobené vysokými vlnami či silnými spodnými prúdmi. Vtedy je plávanie v mori veľmi nebezpečné. Ak na pláži uvidíte dve červené vlajky, znamená to, že kúpanie je úplne zakázané a pláž je pre verejnosť uzatvorená. Do vody nesmú vstúpiť ani zdatní plavci. Dve červené vlajky môže nahradiť i jedna čierna.

Nezvyčajnou farbou plážovej vlajky je fialová. Pokiaľ sa s ňou niekde vo svete stretnete, zapamätajte si, že upozorňuje na nebezpečné živočíchy vo vode, ako sú žraloky, medúzy či iné nebezpečné ryby. Kúpanie sa v tomto prípade neodporúča, pretože vám hrozí riziko ohrozenia života.

Popcorn

Zdroj: INSTAGRAM/popcornbeachfuerte

Popcornová pláž, Fuerteventura

Čarovná Fuerteventura je druhým najväčším ostrovom Kanárskych ostrovov. Nádherná prírodná lokalita s názvom Popcorn Beach predstavuje jeden z najzaujímavejších pokladov týchto ostrovov. Pláž, ktorá vyzerá, ako by bola celá pokrytá popcornom, je v posledných rokoch obrovským hitom a láka množstvo cestovateľov. 

V skutočnosti však nejde o obľúbenú pochúťku z kukurice. Biely povrch tvoria schránky morských koralov, obrúsené pôsobením morskej vody a piesku na pobreží. 

Papakolea

Zdroj: INSTAGRAM/esqjoe

Papakolea, Havaj

Jednou z najzvláštnejších pláží na svete je pláž Papakolea, ktorá sa nachádza v blízkosti najjužnejšieho bodu ostrova Havaj.

Ide o jednu zo štyroch pláži na svete so zeleným pieskom. Za svoj výrazný odtieň pláž vďačí kryštálovému minerálu olivínu, ktorý vzniká pri ochladzovaní lávy z 49 000 rokov starej sopky.

Pozri aj: Pláž nie je trhovisko! TOTO sú najväčšie chyby, ktorým by si sa mala vyhnúť pri relaxe na pláži

Bahamy

Zdroj: INSTAGRAM/luxury_islands

Prasacia pláž, Bahamy

Súostrovie Bahamy tvorí viac než 7000 ostrovov, z ktorých mnohé nie sú obývané. Prasacia pláž vedie pozdĺž Big Major Cay na neosídlenom ostrove a vyzerala by ako klasické pláže v Karibiku s nádherným bielym pieskom, keby tam nebola kolónia divých svíň.

Neexistuje žiadne oficiálne vysvetlenie výskytu populácie ošípaných na ostrove, ale určite nepochádzajú z ostrova. Niektorí hovoria, že ich tu vyložili námorníci, ktorí sa po ne nikdy nevrátili. Iní zase vravia, že ich sem zaviezli miestni obyvatelia, ktorým prekážal zápach z chovu ošípaných, a nosili im sem jedlo. 

Dnes je plávanie s prasiatkami obrovskou atrakciou, ktorá láka množstvo turistov. Sprievodcovia majú so sebou jedlo, ktorým ich môžete nakŕmiť, a dajú vám aj inštruktáž ako na to. Môže sa im dávať len schválená zelenina a ovocie a použiť čokoľvek iné je prísne zakázané. 

Hyams

Zdroj: INSTAGRAM/pics_of_australia

Pláž Hyams, Južný Wales

Ako si predstavujete ideálnu pláž pre vašu letnú dovolenku pri mori? Jemný biely piesok, priezračné pokojné more obmývajúce nekonečné pobrežie a pohodlné lehátka?

Ak hľadáte pláž s neskutočným pieskom, vyberte sa na pláž Hyams v Južnom Walese. Toto miesto je držiteľom Guinessovej knihy rekordov za najbelší piesok na svete. Môžete si tu zaplávať, šnorchlovať a potápať sa v krištáľovo čistých vodách, ktoré sú rajom pre delfíny, tulene a tučniaky.

Sklenená pláž

Zdroj: INSTAGRAM/andrewfisher7

Sklenená pláž, Kalifornia

Pláž Glass Beach, ktorá sa nachádza kúsok od štátneho parku MacKerricher pri malom meste Fort Bragg, je jednou z najzaujímavejších pláží na svete. Toto miesto bolo na začiatku 20. storočia používané ako skládka.

Neskôr skládku zatvorili a vlny rozbili všetky fľaše a odpadky na hladké lesklé morské sklo. Farebná pláž sa stala obrovským lákadlom. Aktuálne je pláž zákonom chránená a turisti si nemôžu brať kúsky skla z pláže ako suvernír zo svojej dovolenky.

Zaujme Ťa: Dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovnú kanceláriu? Aké sú ich výhody a nevýhody?

Mušľová pláž

Zdroj: INSTAGRAM/wheelybigtrip

Mušľová pláž, Austrália

Aj vy si radi z dovolenky nosíte mušle? Tak na pláži v Shark Bay v Západnej Austrálii by ste teda nemali žiadny problém nejaké nájsť. Shell Beach, Mušľová pláž, je po dĺžke 70 kilometrov a až do hĺbky 10 metrov kompletne pokrytá mušľami. 

Šialený objem mušlí je spôsobený miestnymi lastúrnikmi, ktorým sa darí v slaných vodách. Ide o jedno z mála miest na zemi, kde mušle nahrádzajú plážový piesok.

Začiatkom 20. storočia boli mušle vyťažené, vyformované do blokov a použité na stavbu niekoľkých historických budov v neďalekom meste Denham, z ktorých niektoré sa zachovali dodnes.

Island

Zdroj: INSTAGRAM/24andunder

Reynisfjara, Island

Reynisfjara je svetoznáma pláž s čiernym pieskom, ktorá sa nachádza na južnom pobreží IslanduSo svojimi obrovskými čadičovými hromadami, burácajúcimi vlnami Atlantiku a úžasnými panorámami je Reynisfjara považovaná za jednu z najúchvatnejších islandských pláží s čiernym pieskom.

 roku 1991 National Geographic zvolil Reynisfjaru za jednu z 10 najkrajších netropických pláží na planéte.

Pri návšteve pláže môžete okamžite spozorovať skalnaté morské komíny sediace pri pobreží, známe ako Reynisdrangar. Podľa miestneho folklóru boli tieto veľké čadičové stĺpy kedysi trolmi, ktorí sa snažili vytiahnuť lode z oceánu na breh. Títo trolovia však boli slabí a vychádzali príliš neskoro v noci. Keď začalo svitať, vychádzajúce slnko premenilo trolov na tvrdé skaly. 

Kréta

Zdroj: INSTAGRAM/hannahswancott

Pláž Elafonisi, Kréta

Kréta je majestátny, nádherný ostrov v najjužnejšej časti Grécka a je najväčším ostrovom z tisícky gréckych ostrovov. Kúzelná Kréta je známá pre svoju krásnu prírodnú krajinu, od mora až po vrcholky zasnežených hôr, pre skvelé jedlo a víno, pre pestré tradície a pohostinnosť a kultúrne dedičstvo miestnych obyvateľov.

Nezáleží na tom, v ktorom ročnom období Krétu navštívite. Vaša dovolenka bude určite nezabudnuteľná. Ak sa však vyberiete na tento ostrov v lete, nemali by ste vynechať návštevu jej jedinečnej pláže s ružovým pieskom s názvom Elafonisi.

Ružové pláže sú veľkou raritou a okrem Kréty sa nachádzajú V indonézii, na Bahamách, Bermudách či Filipínach. 

Taliansko

Zdroj: INSTAGRAM/floflonyc

Scala Dei Turchi, Sicília

Táto nevšedná pláž sa nachádza na juhozápadnom pobreží Sicílie a je známa zvlneným bielym útesom, ktorého povrch vyhladilo more a vietor. Názov pláže, ktorý v taliančine znamená Schodisko Turkov pochádza z obdobia, kedy v tejto zátoke našli úkryt arabskí a tureckí útočníci. Dnes je obľúbeným miestom pre turistov, ale i miestnych.

Lokalita sa skladá z malých pláží so zlatým pieskom a vápencovými útesmi. More je krištáľovo čisté a vytvára skvelé podmienky pre vodné športov, ako je šnorchlovanie. Biela farba skalnej steny počas slnečných dních kontrastuje s kobaltovou modrou vodou. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

JAN KOMADA 04.07.23 22:09

JK
karma
100.00

Nádherné fotky pri mori som nikdy nebol

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní