Sušené hrozienka: Prečo sa oplatí obľúbiť si ich?

Sušené hrozienka: Prečo sa oplatí obľúbiť si ich?

Sušené hrozienka milujeme na množstvo spôsobov – v koláčoch, v zdravých ovsených kašiach alebo len tak samé, prípadne, namočené v rume. Ale napadlo vám niekedy zamyslieť sa nad tým, či je malé hrozienko aj niečím prospešné? Nám teda áno, preto sme pátrali po tom, čo sa ukrýva pod šupkou sušeného hrozienka. A boli sme celkom prekvapené... :-)

Dodajú vám potrebnú energiu v práci aj po športe

Kto by mal po sušených hrozienkach rozhodne siahnuť, to sú športovci, ktorým táto dobrota dodá a doplní toľko energie, koľko ani všetky moderné gély pre športovcov dokopy! Ale hrozienka nie sú zaujímavé len pre športovcov. Rovnako tak dokážu pomôcť pri probléme s názvom acidóza, čo je v preklade prekyslený organizmus – novodobá civilizačná choroba.

Bolo dokonca preukázané, že sušené hrozienka majú jedinečnú schopnosť znižovať zápalové markery, krvný tlak aj cholesterol – za to vďačia obsahu draslíka. Vedci napríklad prišli na to, že ak zjete aspoň 90 gramov hrozienok denne, už po jedinom mesiaci bude váš zlý cholesterol o 15 % nižší!

Odporúčame: Goji ako elixír mladosti: Poznáš toto zázračné ovocie?

prečo jesť hrozienka

Zdroj: Shutterstock®

Malé, ale šikovné

Také malé a také prospešné, čo poviete? To však nie je ani zďaleka všetko! Sušené hrozienka vám pomôžu odstrániť aj zápchu a podporia dobré trávenie, vďaka bohatému obsahu vlákniny. Ak zjete sto gramov hrozienok, doprajete telu desať percent odporúčanej dennej dávky vlákniny. Pomerne vysoký podiel vlákniny vás teda zasýti na dlhú dobu, čo je žiadúci jav, najmä ak sa snažíte schudnúť. A nie, nestačí vám zjesť tie tri hrozienka v malom kopčeku punčovej zmrzliny – treba ich konzumovať pravidelne a nezanedbávať ani fyzickú aktivitu.

čo obsahujú hrozienka

Zdroj: Shutterstock®

Hrozienka dokážu dokonca zabrániť tuku, aby sa udomácnil vo vašom tele, vedia zabojovať aj s artritídou a reumatizmom (tým, že odstraňujú nahromadené škodlivé látky) a zabránia vzniku obličkových kameňov. Čo si budeme klamať, hrozienka má doma snáď každý. Patria medzi povinnú výbavu kuchyne či špajze tak ako múka alebo cukor. Preto by pre vás nemal byť žiadny problém dopriať si misku hrozienok na desiatu alebo vtedy, keď máte jednoducho chuť na sladké. Ak si ich teda zvolíte ako náhradu nezdravých sladkostí, vaše telo sa vám čoskoro poďakuje.

Zaujme ťa: Alzheimerova choroba: Toto všetko ťa pred ňou môže ochrániť!

zdravé sladkosti

Zdroj: Shutterstock®

Esom v rukáve je ich vzácny obsah

Hrozienka obsahujú kalcium, vlákninu, meď, draslík, železo, vitamíny B, C a E a takisto kyselinu listovú. Ale pozor, ako dobre vieme, hrozienka patria medzi sušené ovocie, ktoré vám síce vydrží oveľa dlhšie, než to čerstvé, no stále je len sušené... To znamená, že určite to netreba s konzumáciou hrozienok nijako preháňať. Na druhej strane, sušené ovocie má takmer štyrikrát viac vlákniny, ako čerstvé. Vedci navyše dokázali, že ľudia, konzumujúci sušené ovocie, disponujú nižšou telesnou hmotnosťou, než tí, ktorí mu vôbec neholdujú.

ktoré hrozienka sú najlepšie

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na zuby!

Ako každé sušené ovocie, aj hrozienka dokážu negatívne vplývať na zubnú sklovinu a prispievať k vzniku zubných kazov. Zubári tvrdia, že za to môže obsah škodlivých cukrov, ale aj lepkavosť hrozienok, ktoré sa dokážu doslova prisať na zub, a tým mu škodiť. Nech vás to však nijako neodrádza od ich konzumácie. Veď vždy existuje možnosť dôkladne si zuby vyčistiť.

Ak si v predajni vyberáte vhodné sušené hrozienka, siahajte po tých v bio kvalite a takých, ktoré neobsahujú cukor a iné pridané látky. Ak máte na výber, vždy si vyberte zdravie. :-)

- Anketa

MÁTE RADI SUŠENÉ HROZIENKA?

Odpovedalo 77 ľudí  

Áno, jem ich často
74%
Áno, ale jem ich skôr výnimočne
22%
Nie, nechutia mi
4%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Elena Švachová 11.05.18 22:50

karma
109.00

Sušené hrozienka,spolu so sušenými brusnicami a goji si pridávam do ovsených,alebo pohánkových vločiek.A okrem toho mám takýto recept: vrecúško sušených ZLATÝCH hrozienok si vysypem do zaváraninového pohára a zalejem Ginom asi 2-3 cm nad hrozienka.Prikryjem servítkou a nechám 2 týždne odstáť,aby sa alkohol vyparil.Potom uzavriem viečkom,dám do chladničky a každý večer zjem 10 ks hrozienok.Odkedy si to robím,prestali ma bolieť kríže.

  • 0
Odpovedať

Ivana Riljaková 12.05.18 05:37

karma
100.00

To je úžasné! Ďakujeme veľmi pekne za skvelý tip. :-)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní