Alzheimerova choroba: Toto všetko ťa pred ňou môže ochrániť!

Alzheimerova choroba: Toto všetko ťa pred ňou môže ochrániť!

Alzheimerova choroba je bez debaty jedna z najvážnejších chorôb. A je len pochopiteľné, že ak potrápila vašich prarodičov aj rodičov, vaše obavy, že vás skôr či neskôr zastihne tiež, sú namieste. Nezanedbajte preto prevenciu, kým je čas! Pozrite sa, čím všetkým sa môžete chrániť pred takzvaným Alzheimerom!

Alzheimerova choroba prichádza nenápadne a veľmi pomaly, nie však bez varovania. Niekedy trvá aj niekoľko desaťročí, kým sa naplno prejaví. V úplných začiatkoch môže človek pociťovať občasné výpadky pamäti. Neskôr sa pridruží neschopnosť rozoznať známe miesta, orientovať sa v čase, koncentrovať sa, zabúdanie, náladovosť, podozrievavosť a uzavretosť. Keď ochorenie naplno vypukne, dochádza k častému opakovaniu tých istých otázok, ukladanie vecí na nevhodné miesta a neschopnosť ich nájsť, neschopnosť trafiť domov a časová dezorientácia, pričom človek si už nepamätá ani to, aký je rok. V tomto štádiu si už človek vyžaduje pomoc na toalete, aj pri umývaní, obliekaní či stolovaní.

Pozri aj: Na tieto jednoduché cviky na zlepšenie pamäti už nikdy nezabudneš!

príznaky alzheimerovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje?

Sprievodnými znakmi sú postupne nespavosť a absolútna dezorientácia. Alzheimerovu chorobu dokáže spustiť aj úraz, pobyt v nemocnici alebo operácia. Ohrozenejší sú ľudia nad 60 rokov, viac ženy, než muži a rizikovými faktormi sú vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, znížená funkcia štítnej žľazy, málo pohybu, fajčenie a depresia.

Alzheimerova choroba je vlastne neurodegeneratívna porucha mozgu, počas ktorej postupne dochádza k tomu, čo poznáme pod pojmom demencia. Môže za to úbytok nervových buniek, mení sa látková činnosť mozgu, čím sa mozog doslova scvrkáva.

vzdelávanie seniorov

Zdroj: Shutterstock®

Choroba nesie názov podľa nemeckého psychiatra Aloisa Alzheimera, ktorý ju opísal ako prvý. Alzheimerova choroba sa nedá vyliečiť, o to viac by ste sa mali sústrediť na jej prevenciu. Aby sme však neboli úplne pesimistickí, existujú lieky, ktoré dokážu zmierniť príznaky tohto ochorenia. Okrem liekov je dôležité sústrediť sa na trénovanie mozgu, no zbytočne ho nepreťažovať.

Pomáhajú aj terapie, ako arteterapia alebo muzikoterapia. Rozhodne nepodceňujte prvé príznaky choroby, dokonca ani vtedy, ak máte pocit, že ich podceňuje váš všeobecný lekár! Vtedy navštívte neurológa alebo psychiatra, ktorý vám spraví potrebné vyšetrenia a vaše obavy potvrdí alebo vyvráti. A teraz tá najpodstatnejšia otázka – môžeme vôbec znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby?

Zaujme ťa: Aj apríl má svoj orgán: Pozri, čo všetko prospieva pečeni!

prevencia alzheimerovej choroby

Zdroj: Shutterstock®

Toto všetko pomáha znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby:

  • primeraná mentálna námaha, tréning pamäti, vzdelávanie, knihy, krížovky, hry
  • pravidelná fyzická aktivita
  • zdravý životný štýl – pitný režim, zdravá strava, najmä veľa rýb, ovocia, zeleniny, omega-3 mastných kyselín, dôležitý je aj lecitín (obsahujú ho žĺtky a orechy), kyselina listová a koenzým Q10, jód, horčík, železo, ginkgo biloba, ďalej konzumujte karí korenie, škoricu, avokádo, mliečne produkty, červené hrozno a hroznovú šťavu, obilniny, no dokonca aj kávu a čokoládu
  • zdravé srdce a cievy – vylúčte fajčenie, dbajte o primeranú hladinu cholesterolu a krvného tlaku, robte všetko proti obezite
  • pravidelný spoločenský život – stimulujete tým mozgovú rezervu
- Anketa

VERÍTE, ŽE JE MOŽNÉ PREDÍSŤ ALZHEIMEROVEJ CHOROBE?

Odpovedalo 41 ľudí  

Áno, vhodnou stravou a tréningom mozgu
66%
Nie, ak má prísť, tak príde, nezabránim tomu
34%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Ľubica Šťastná 30.04.18 07:34

ĽŠ
karma
100.00

Prvé príznaky rozhodne netreba podceňovať.

  • 1
Odpovedať

Mária Maxianová 30.04.18 18:03

MM
karma
100.00

stretla som sa s touto chorobou, nie je to ľahké, hlavne pre príbuznych

  • 1
Odpovedať

Elena Švachová 30.04.18 22:12

karma
109.00

Takto by som nechcela dopadnúť v starobe...budem robiť všetko preto,aby som Alzheimera nedostala.

  • 2
Odpovedať

Mária Liščinská 08.08.20 22:58

karma
132.00

Veľmi zaujímavý článok!

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní