Najnebezpečnejšie európske mestá: Sem radšej necestuj!

Najnebezpečnejšie európske mestá: Sem radšej necestuj!
  • 23.08.2023
  • Michaela Kožáková

Európa má povesť jedného z najbezpečnejších kontinentov na svete. Ide o neskutočne rozmanitý kontinent, ktorý ponúka množstvo pulzujúcich miest s bohatou históriou, úžasnou architektúrou a chutným jedlom.

V niektorých z jej najobľúbenejších turistických destinácií však môžeme natrafiť na kriminalitu. Čo robí mesto nebezpečným? Ide o počet trestných oznámení? Prírodné katastrofy? Podvody či teroristické útoky? Európa je kontinentom plným bezpečných destinácií, ktoré si zaslúžia pozornosť. Ale existuje tu i určitá úroveň rizika, kamkoľvek pôjdete.

Násilné zločiny, prosperujúci organizovaný zločin, vreckové krádeže, protesty proti vláde, sociálne nepokoje, civilné nepokoje, individuá, ktoré predávajú drogy, rozšírená korupcia a úplatkárstvo, protiimigračné protesty, či zločinnosť nepostihujú len miestne obyvateľstvo, ale môžu sa týkať aj turistov a návštevníkov. Vďaka tomuto máme najnebezpečnejšie mestá sveta na dennom programe. No dnes sa zameriame na tie okolo nás priamo v Európe.

Prinášame vám zoznam najnebezpečnejších miest v európe pre rok 2023. V ktorých mestách a štvrtiach by ste mali byť poriadne ostražití? A na nočné zdržiavanie sa vonku by ste mali radšej zabudnúť.

Neprehliadni: Najchudobnejšie krajiny sveta: Tam by si žiť nechcela!

Je Európa bezpečná?

Na starom kontinente je oveľa nižšia miera násilia ako v Afrike či Latinskej Amerike. Aj keď je vo všeobecnosti Európa bezpečnou destináciou pre život a cestovanie, je to tiež veľmi nerovný kontinent. V západnej časti Európy sa nachádza niekoľko najrozvinutejších krajín na svete, ale východné štáty ako Bielorusko, Albánsko či Moldavsko majú úroveň rozvoja porovnateľnú s krajinami Latinskej Ameriky alebo Ázie. 

Pri spojení najnebezpečnejšie mestá v Európe, by sa dalo predpokladať, že väčšina z nich sa nachádza v chudobnejších krajinách východnej Európy. V skutočnosti viaceré z najnebezpečnejších miest Európy ležia vo vyspelých západných krajinách.

Ako cestovať bezpečne aj do najnebezpečnejších miest v Európe?

Osobná bezpečnosť je kľúčom k príjemnému a bezproblémovému cestovaniu. Najdôležitejšie je, aby ste boli ostražití a pripravení, ak sa chystáte vycestovať do menej bezpečných miest alebo štvrtí. Pamätajte si nasledovné riadky:

  • Cestovné plány vrátane podrobností o ubytovaní si nechajte pre seba.
  • Zabezpečte si cestovné poistenie.
  • Nikdy nestopujte.
  • Využívajte služby len oficiálnych taxi služieb.
  • Snažte sa necestovať v noci.
  • Informujte sa o bezpečných a nebezpečných miestach, ktorým by ste sa mali vyhnúť.
  • Vždy noste so sebou kontaktné údaje na miestnu ambasádu či konzulát, prípadne delegáta či cestovnú kanceláriu.
  • Uchovajte si fotokópiu pasu a všetkých ostatných dôležitých dokumentov na bezpečnom mieste.
  • Bankomaty používajte počas dňa, keď sú v okolí ľudia.
  • Ak vás prepadnú, nebráňte sa. Je lepšie stratiť pár eur a náramkové hodinky, ako sa zraniť.
  • Vždy sa vyhýbajte incidentom, ako sú bitky či iné nepokoje.
Amsterdam

Zdroj: INSTAGRAM/joannakarinski

Najnebezpečnejšie mestá v Európe:

1. Bradford, Spojené kráľovstvo

Bradford je mesto na severe Anglicka. Ide o nebezpečné mesto s takmer dvojnásobnou kriminalitou, ako je celoštátny priemer. Zločin v Bradforde sa väčšinou sústreďuje okolo drog, prostitúcie a násilnej trestnej činnosti. Zločinnosť a výkon práva sú tu na dennom poriadku.

Najnebezpečnejšou časťou Bradfordu je centrum mesta, ale aj iné oblasti ako Girlington, Clayton, Little Horton a Manningham sú tiež dosť nebezpečné. Niekoľko rokov bolo mesto centrom znásilnení a sexuálnych útokov. 

Bradford je na pomery Spojeného kráľovstva relatívne chudobné mesto. Vláda dotuje mesto v nádeji, že lepšie životné podmienky pomôžu vyriešiť problém násilia.

UK

Zdroj: INSTAGRAM/samsphotographylit

2. Coventry, Spojené kráľovstvo

Coventry je anglické mesto nachádzajúce sa vo West Midlands, približne 160 kilometrov severozápadne od Londýna. Je to desiate najväčšie mesto v Anglicku a 12. najväčšie v Spojenom kráľovstve.

Miera kriminality v Coventry v poslednej dobe drasticky klesá. V rokoch 2020 až 2021 zaznamenalo mesto pokles kriminality takmer o 50 %. Napriek tomu však patrí medzi najnebezpečnejšie európske mestá.

Pozri aj: Najzaujímavejšie letiská na svete: Už si o nich počula alebo ich navštívila?

Francúzsko

Zdroj: INSTAGRAM/thibautmodelia

3. Marseille, Francúzsko

Marseille je prístavné mesto na juhovýchodnom pobreží Francúzska, neďaleko ústia Rhony. Je to jedno z najväčších francúzskych miest a má takmer 900 000 obyvateľov.

Najnebezpečnejšími oblasťami, ktorým sa v Marseille treba vyhnúť, sú severné predmestia - štvrte ako L’Estaque a Le Panier. Tieto oblasti sú sužované značnou mierou kriminality. Násilie vykonávané rôznymi zločineckými skupinami a gangami a vreckové krádeže sú najčastejšími trestnými činmi, ktoré postihujú turistov. 

Napriek tomu, že ide o krásne mesto s bohatou históriou a kultúrou, vysoká kriminalita v meste (v porovnaní s inými časťami Francúzska) z neho robí nebezpečné miesto pre návštevu.

Catania

Zdroj: INSTAGRAM/antonio_treccarichi_ph

4. Catania, Sicília

Catania je druhé najväčšie mesto na Sicílii. Prekvapivo i toto čarovné mesto patrí medzi jedno z najnebezpečnejších miest Európy. Nie sú to len turisti, ktorým hrozí, že sa stanú terčom zlodejov, ale aj tí, ktorí tam žijú. Ulice sú plné ľudí, ktorí chcú na turistoch zarobiť, takže si treba dávať pozor, keď idete von po zotmení.

Mesto sa potýka aj so zložitými problémami s organizovaným zločinom (známym aj ako mafia), ktorý po desaťročia ovládal región.

Minsk

Zdroj: INSTAGRAM/nadia_podgay

5. Minsk, Bielorusko

Minsk, hlavné mesto Bieloruska, má vysoký index kriminality, čo z neho robí jedno z najnebezpečnejších miest vo východnej Európe.

Napriek tomu, že toto krásne mesto stojí za návštevu, drobná kriminalita ako vreckové krádeže sú v meste bežné, najmä v rušných mestských oblastiach. Preto je dôležité, aby ste si pri pohybe v meste všímali svoje okolie. V Minsku sa môžete stretnúť i s útokmi a násilnými zločinmi.

Naples

Zdroj: INSTAGRAM/ifoulkiworld

6. Neapol, Taliansko

Ako regionálne hlavné mesto Kampánie je Neapol jedným z najväčších miest v Taliansku. Má dlhú a bohatú históriu a je plný fascinujúcej architektúry, umenia, zvukov a vôní. Bohužiaľ, Neapol je známy aj svojou kriminalitou.

Toto juhotalianske mesto je chaotické a niekedy aj nebezpečné. V roku 2020 bol Neapol provinciou číslo 1 v Taliansku, pokiaľ ide o lúpeže, ku ktorým došlo v pomere 95 na 100 000 ľudí.

Amsterdam

Zdroj: INSTAGRAM/arby_milano

7. Amsterdam, Holandsko

Amsterdam je z väčšej časti bezpečným mestom pre turistov. Je to však rušná destinácia, kam každoročne prichádzajú davy návštevníkov. Najviac zločinov sa odohráva v známej časti s názvom Red Light District.

Kriminalita v Amsterdame sa vo veľkej miere sústreďuje v štvrtiach nočného života a zahŕňa najmä vreckové krádeže na železničných staniciach a vo verejnej doprave. Obete sa často ocitnú opité alebo sami a nie sú si istí, kde sa nachádzajú. Dôležité je počas vašich nočných zábav zostať v skupine.

Bezpečnostný tip: Dávajte si pozor na svoje okolie a nenechávajte svoje veci bez dozoru. Nikdy si tiež neberte taxíky z ulice, pretože často nie sú legálne registrované.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Andrea Hazuchová 30.08.23 09:58

AH
karma
-1.00

Ani v jednom z týchto miest som nebola a ani radšej nepojdem hihi

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní