Cestovatelia, dovolenkári, pozor! Do týchto krajín tento rok určite necestujte

Cestovatelia, dovolenkári, pozor! Do týchto krajín tento rok určite necestujte
  • 24.04.2023
  • Michaela Kožáková

Premýšľate, kam na dovolenku tento rok? Možno už aj máte prelistované katalógy cestovných kancelárií, a dokonca i vybavené cestovné poistenie.

Každý z nás si svoju letnú dovolenku predstavuje inak. Niekomu vyhovuje cestovanie na vlastnú päsť, inému zase all inclusive dovolenka či pobyt v exotickej destinácií.

Určite sa medzi nami nájdu i takí, ktorí klasiku v podobe Chorvátska alebo Grécka radi vymenia za dobrodružstvo, či dokonca poriadnu dávku adrenalínu. Niektorí cestovatelia obľubujú navštevovať krajiny, ktoré nie sú veľmi populárne, ba dokonca i trochu nebezpečné.

Vo svete existuje niekoľko krajín, kde konflikty, násilie a politická nestabilita vytvárajú rizikové prostredie pre občanov aj turistov a návštevníkov. Tieto krajiny sa vyznačujú hrozbou v podobe politického násilia (terorizmus, povstanie, politicky motivované nepokoje a vojny), sociálnych nepokojov (komunitné a etnické násilie), zločinov či prírodných katastrof. 

Ktoré krajiny sú nebezpečné? Kam sa neodporúča cestovať?

Neprehliadni: Zakázané miesta našej planéty, kde sa ti nepodarí dostať ani za milióny eur

Mapa

Zdroj: www.travelbook.de

Mapa cestovných rizík

Mapa cestovných rizík, ktorú vytvorili experti na bezpečnosť a riziká International SOS, zoraďuje bezpečnosť krajín na celom svete podľa zdravotných, bezpečnostných a psychických rizík. 

Zdravotné riziko zahŕňa faktory, ako sú infekčné choroby, štandard pohotovostných lekárskych služieb a prístup k farmaceutickým zásobám. Bezpečnostné riziko zohľadňuje mieru násilných trestných činov, vládnych kontrol a zákonov. Riziko duševného zdravia sa zameriava na problémy duševného zdravia, ako je depresia a úzkosť.

Interaktívna mapa odhalila, do ktorých krajín je nebezpečné cestovať v roku 2023. Irak, Konžská demokratická republika, Sýria, Jemen či Rusko patria medzi destinácie, ktoré predstavujú pre cestovateľov najväčšie riziko. Vojnou zničené krajiny vrátane Ukrajiny, Afganistanu, Líbye a Somálska predstavujú extrémne bezpečnostné riziko. 

Najmenej nebezpečné krajiny na cestovanie sú Island, Grónsko, Nórsko, Dánsko, Fínsko, Švajčiarsko, Luxembursko a Slovinsko.

Ukrajina

Zdroj: INSTAGRAM/jeanbaptistebaldi

Ukrajina

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky odporúča vyhnúť sa cestovaniu na Ukrajinu z dôvodu ruskej vojenskej invázie a prebiehajúcej vojenskej agresie. 10. októbra 2022 Rusko spustilo početné raketové útoky na ukrajinskú civilnú a vládnu infraštruktúru vo viacerých mestách vrátane Kyjeva. Útok si vyžiadal množstvo strát na životoch.

Sudán

Zdroj: INSTAGRAM/news247gr

Sudán

Tretia najrozľahlejšia krajina Afriky a zároveň i jedna z najchudobnejších krajín tohto kontinentu patrí z rôznych dôvodov medzi najnebezpečnejšie krajiny na svete. Roky vojen a násilia krajinu poškodili a situácia sa zhoršuje.

Od roku 1983 sa krajina zmieta v občianskej vojne, ktorá si vyžiadala životy takmer 2 miliónov ľudí. Ďalšie milióny ľudí boli vysídlené v dôsledku genocídy, ktorú údajne spáchala sudánska vláda v regióne Dárfúr.

Problémom krajiny sú navyše extrémistické organizácie ako Al-Káida a ISIS, ktoré v Sudáne spáchali množstvo teroristických útokov.

Rusko

Zdroj: INSTAGRAM/andrei_mikhailov

Rusko

Moskva s famóznou architektúrou, Petrohrad ako vystrihnutý zo starého románu, divoká Kamčatka, tajomné jazero Bajkal, mrazivá Sibír či obľúbený Vladivostok – Rusko ponúka skutočne veľa krás a atrakcií. 

Z dôvodu vysokého počtu vrážd a rastúcich politických nepokojov však Rusko zaradili na štvrtú priečku najnebezpečnejších krajín sveta. V porovnaní s inými krajinami má Rusko vysokú mieru vrážd. Je to pravdepodobne dôsledok extrémnej úrovne chudoby a nerovnosti v Rusku, ako aj absencie právneho štátu a všadeprítomnej korupcie.

Navyše, s čoraz častejšími zhromaždeniami a aktivitami opozície Rusko zaznamenáva rastúce politické nepokoje. Tie sa môžu zvrtnúť do väčšieho násilia a občianskych nepokojov.

Sýria

Zdroj: INSTAGRA/alice.rawsthorn

Sýria

Krutá občianska vojna zúri v Sýrii od roku 2011. Počet obetí presahuje 250 000 a v súčasnosti je viac ako 7,6 milióna obyvateľov vysídlených.

Zdravotné a vzdelávacie systémy v krajine sú v troskách a infraštruktúra krajiny je úplne zničená. Veľkú popularitu si v dôsledku bojov získali aj teroristické organizácie ako ISIS, ktoré páchali strašné zverstvá na obyvateľstve. Okrem toho, zemetrasenie s magnitúdou 7,8 s epicentrom v južnom Turecku 6. februára 2023 silno zasiahlo už aj tak zúbožených obyvateľov severnej a západnej Sýrie.

Z týchto dôvodov bola Sýria vyhlásená za tretiu najnebezpečnejšiu krajinu na svete.

Jemen

Zdroj: INSTAGRAM/t.alwazer.photography

Jemen

Od roku 2015 v Jemenskej republike ležiacej v západnej Ázii zúri občianska vojna a situácia sa len zhoršuje. Konflikt si vyžiadal životy 10 000 ľudí a milióny ďalších prinútil opustiť svoje domovy. Hladomor je všadeprítomný a základné služby ako zdravotná starostlivosť a vzdelávanie sú nedostatočné. Vojna tiež urobila národ nebezpečnejším pre občanov tým, že umožnila teroristickým organizáciám ako Al-Káida a ISIS vytvoriť si tam základne.

Pozri aj: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Afganistan

Zdroj: INSTAGRAM/ezat_wakily

Afganistan

Pokračujúce násilie a politické nepokoje robia z Afganistanu najnebezpečnejšiu krajinu na svete. V dôsledku viac ako dvoch desaťročí vojny má krajina momentálne jeden z najnižších indexov ľudského rozvoja na svete. Prebiehajúci konflikt tiež viedol k vysokej úrovni násilia a neistoty, pričom dôsledky týchto nepokojov často znášajú civilisti. Navyše, korupcia v afganskej vláde brzdí poskytovanie základných služieb a rozvoj infraštruktúry krajiny.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní