Magický Zanzibar - ostrov korenia a hakuna matata: Čím ťa očarí tento exotický raj?

Magický Zanzibar - ostrov korenia a hakuna matata: Čím ťa očarí tento exotický raj?
  • 08.03.2023
  • Michaela Kožáková

V poslednej dobe ste sa mohli v rôznych bulvároch dočítať o tom, ako si známe slovenské či české tváre a osobnosti showbiznisu užívajú dovolenku na Zanzibare. Tento nádherný exotický raj začína zapĺňať stránky katalógov cestovných kancelárií a stáva sa mimoriadne obľúbenou destináciou. A niet sa čomu čudovať.

Kedysi bol Zanzibar známy iba medzi prieskumníkmi zaľúbenými do Afriky a jeho meno bolo synonymom pre obchod s korením a príbehov o arabskej vláde. Dnes tento súbor ostrovov ležiacich pri východnom pobreží Afriky predstavuje jednu z najkrajších afrických destinácií.

Zbaľte kufre, kúpte si letenku na Zanzibar, nezabudnite na cestovné poistenie a opaľovací krém, a spoznajte krásy tejto africkej krajiny.

Neprehliadni: Najnebezpečnejšie európske letiská - budeš mať zimomriavky po celom tele!

Pláž

Zdroj: INSTAGRAM/stefvannier

Od obchodu s otrokmi po turistický boom

Zanzibar má fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do začiatku prvého tisícročia, keď Bantusky hovoriaci Afričania cestovali naprieč pevninou. Medzi dvanástym a pätnástym storočím arabské a perzské obchodné vzťahy priniesli do oblasti značné peniaze. Zanzibar sa stal hlavným obchodným uzlom, ktorý dodával zlato, slonovinu, otrokov a drevo do tak vzdialených miest ako India.

Keď Portugalci prišli na začiatku šestnásteho storočia, dočasne prerušili zlatý vek a prevzali kontrolu nad Zanzibarom aj Pembou. Začiatkom devätnásteho storočia získali nad regiónom kontrolu ománski Arabi. Obchod opäť prekvital, pričom hlavnými komoditami boli klinčeky, otroctvo a slonovina. 

V roku 1873 bol zrušený prominentný obchod s otrokmi a do roku 1890 ománski sultáni vládli pod britským protektorátom. To trvalo až do decembra 1963, kedy Zanzibar znovu získal nezávislosť. Avšak len o mesiac neskôr bola arabská vládnuca elita zvrhnutá africkou väčšinou v revolúcii. V apríli 1964 vznikla republika, Zanzibar a Tanganika boli začlenené do Tanzánie, v rámci ktorej dnes Zanzibar tvorí autonómny štát.

V súčasnosti Zanzibar so svojím obrovským potenciálom predstavuje jednu z popredných afrických destinácií.

Väzenský ostrov

Zdroj: INSTAGRAM/starzanzibartours

Prečo navštíviť Zanzibar?

S krištáľovo čistými vodami, palmami, ktoré sa hojdajú v príjemnom morskom vánku, panenskou prírodou a chutnou exotickou kuchyňou nikto nebude pochybovať o tom, že Zanzibar je jednou z najúžasnejších destinácií na africkom kontinente.

Zanzibar vás očarí svojimi nádhernými plážami s tým najjemnejším bielym pieskom. Mnohé z nich sú rozľahlé a prázdne. Vzhľadom na to, že čísla v cestovnom ruchu stúpajú, nemali by ste veľmi váhať a vychutnať si tento ostrovný raj ešte predtým, ako ho zaplavia masy turistov. 

Návšteva Stone Town (Kamenné mesto), ako aj celého Zanzibar City, ponúka nefalšovanú africkú atmosféru a možnosť bezprostredne spoznať miestnych obyvateľov, ich zvyky a správanie. Mesto je známe svojou bohatou históriou, kultúrou, architektúrou a pouličným jedlom s výrazným arabským, indickým či perzským vplyvom. Za návštevu stojí miestne trhovisko Darajani s vôňou korenia, nenapodobiteľnou atmosférou a živými farbami. Zvykne sa hovoriť, že kto nenavštívil Darajani, akoby ani nebol na Zanzibare.

Veľkou atrakciou je tiež ostrov Changuu, tiež známy ako Väzenský ostrov, ktorý bol neobývaný dokým ho okolo roku 1860 Zanzibarský sultán nedaroval arabským otrokárom. Tí ho používali ako záchytný tábor pre vzpurných otrokov. Ostrov vás prekvapí krásnou plážou, útesom, jedinečnou podmorskou vegetáciou, stádom antilop pižmových a kolóniou ohrozeného druhu Aldabra korytnačiek, ktoré sú darom od Seychellskej vlády.

Vyberte sa za dobrodružstvom a užite si plavbu rybárskou plachetnicou vyrobenou z jedného kmeňa stromu mangrovníka. Počas plavby v priezračne čistej vode azúrovej farby je vidno na dno aj v niekoľko metrovej hĺbke.

Medzi nezabudnuteľné zážitky patrí aj pozorovanie podmorského sveta, či už pri šnorchlovaní v pobrežných lagúnach, alebo aj návšteva rybárskych prístavov.

Pozri aj: Miluješ dobrodružstvo? Tak zbaľ kufor a vyber sa na jednu z najvzrušujúcejších dovoleniek

Zanzibar

Zdroj: INSTAGRAM/frenchieejoy

Zaujímavosti o Zanzibare

  • Zanzibar nie je tvorený len jedným ostrovom. Ide o súostrovie v Indickom oceáne, ktoré pozostáva z mnohých malých ostrovov a dvoch veľkých ostrovov: Unguja (hlavný ostrov, neformálne označovaný ako Zanzibar) a Ostrov Pemba.
  • Hlavné mesto Zanzibaru je Zanzibar City. Niektorí ho označujú Stone Town, čo je však historická časť mesta.
  • Slovo Zanzibar vo voľnom preklade znamená „pobrežie čiernych ľudí". Význam slova sa spája s otrockou históriou ostrova.
  • Zanzibar bol prvou krajinou v Afrike, ktorá zaviedla farebnú televíziu. Bolo to v roku 1973.
  • Zanzibar je domovom ohrozených druhov zvierat, ako je napríklad opica modrá, červený kolobus, ktorý má len štyri prsty, či leopard zanzibarský.
  • Rozdiel medzi prílivom a odlivom na Zanzibare dosahuje viac ako tri metre. Pri odlive je možné prechádzať sa v lagúnach a pozorovať miesta, ktoré sú pri prílive niekoľko metrov pod hladinou vody.
  • V roku 1946 sa tu narodil Freddie Mercury. Na ostrove sa nachádza múzeum, kde nájdete originály textov piesní skupiny Queen, autentické fotografie, Freddieho oblečenie, klavír, za ktorým skladal hudbu a mnoho iných cenných artefaktov.
  • Hlavnými priemyselnými odvetviami Zanzibaru sú koreniny, rafia a cestovný ruch. Ostrovy produkujú najmä klinčeky, muškátový orech, škoricu a čierne korenie.
  • Na Zanzibare sa často stretnete so slovným spojením Hakuna Matata, ktoré sa vo svahilčine zhruba prekladá ako „no problem“. Táto fráza bola v angličtine spopularizovaná vo filme Leví kráľ z roku 1994.
  • Zanzibar má najväčší počet vyrezávaných dvier vo východnej Afrike.
  • Kúzlu Zanzibaru podľahol aj Bill Gates, ktorý vlastní ostrov Mnemba.
Zanzibar

Zdroj: INSTAGRAM/activitezanzibarparadise

Safari

Zdroj: INSTAGRAM/mavrossafaris

Reštaurácia

Zdroj: INSTAGRAM/tylem_do_przodu_

Pláž

Zdroj: INSTAGRAM/nell_fournie

Stone town

Zdroj: INSTAGRAM/iveta.fl

Darajani

Zdroj: INSTAGRAM/tamara_landolt

Slave Market

Zdroj: INSTAGRAM/madameknowledge

Pláž

Zdroj: INSTAGRAM/gio_rizz_

Zanzibar

Zdroj: INSTAGRAM/_vsmitalova_


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní