Aké typy pleti poznáme a ako sa prejavujú? Odhaľ ten svoj!

Aké typy pleti poznáme a ako sa prejavujú? Odhaľ ten svoj!

Mnoho žien podceňuje význam dôkladnej a správnej starostlivosti o pleť. Často sa držia názoru, že na to, aký je stav ich pleti, má význam hlavne genetika a s tou, ako aj s prirodzeným starnutím, prakticky nie je možné bojovať.

Hoci genetika a vek sú neovplyvniteľné faktory, ktoré nemožno úplne zvrátiť, zabúdať nemôžeme na to, že na stav našej pleti majú významný vplyv aj mnohé ovplyvniteľné faktory – strava, pitný režim, miera fyzickej aktivity a stresu, fajčenie, vonkajšie prostredie, užívané lieky a okrem ďalších aj spôsob starostlivosti o pleť.

To, do akej miery vieme svojej pleti pomôcť práve vhodnou starostlivosťou, by sme nikdy nemali podceňovať. Avšak, než sa do toho pustíme, mali by sme poznať svoj typ pleti. Aké typy pleti poznáme, ako zistiť ten svoj a prečo je dobré mať v tomto smere jasno?

Prečo vedieť svoj typ pleti?

Existuje niekoľko základných typov pleti, ktoré majú svoje charakteristické prejavy. Typ pleti je daný prevažne geneticky, takže sa s ním v podstate narodíme. Vekom a vplyvom rôznorodých vnútorných a vonkajších faktorov, ktoré na pokožku tváre pôsobia, sa ale môže meniť aktuálny stav pleti. To znamená, že naša pleť nemusí byť úplne rovnaká v 20-tke a 40-tke alebo dokonca ani v lete a zime.

Poznať svoj typ pleti a mať vedomosť o jej aktuálnom stave je pritom veľmi dôležité. Prečo? Poznanie svojej pleti je základným krokom k výberu vhodnej starostlivosti o pleť a zabezpečeniu jej zdravého a pekného vzhľadu. Každý typ pleti má totižto značne odlišné potreby a môže si vyžadovať špeciálne prípravky a metódy ošetrenia. Ak ho poznáme, vieme si správne vybrať kozmetické produkty s vhodným zložením a vieme prechádzať rôznym kožným problém. 

Neznalosť typu pleti a jej stavu ľahko vedie k nesprávnej starostlivosti o pleť, čo môže viesť až k dlhotrvajúcim následkom – strate hydratácie, predčasným vráskam, nadmernej tvorbe mazu, rozšíreným pórom. K základným 4 typom pleti patrí normálna, suchá, mastná a zmiešaná pleť. 

Odporúčame: ​Blefaroplastika – korekcia očných viečok. Ako prebieha? Spája sa s nejakými rizikami?

Základné 4 typy pleti:

• Normálna pleť

Ako prvú môžeme spomenúť normálnu pleť. Asi väčšina žien by sa zasmiala na tom, že nič také ako normálna pleť určite neexistuje. Je pravdou, že normálna pleť predstavuje ideálny typ pleti bez zvlášť výrazných problémov a u dospelých jedincov je menej častá. Naopak, pleť väčšiny detí môžeme považovať za normálnu. Tento typ pleti sa veľmi ľahko udržuje a obvykle si nevyžaduje špeciálnejšie zaobchádzanie. Normálna pleť je dobre prekrvená a optimálne vyvážená – tvorba mazu aj hydratácia sú primerane zabezpečené.

Znaky normálnej pleti:

  • môže sa mierne mastiť v T-zóne, ale celkovo nie je ani príliš mastná, ani príliš suchá,

  • je vláčna a hladká s jemným povrchom,
  • má len prirodzený lesk, žiaden nadbytočný mastný lesk,
  • na pohľad je svieža a má ružovkastú farbu,
  • má len jemne viditeľné póry,
  • nemáva sklon k citlivosti (rôzne vonkajšie podnety jej obvykle nespôsobujú podráždenie),
  • obvykle sa na nej nenachádzajú žiadne žilky alebo čierne bodky a iné nedokonalosti.

• Suchá pleť

Ak pleť produkuje menšie množstvo kožného mazu, ako je normálne, ide o suchý typ pleti. Suchá pleť má v dôsledku nedostatku mazu málo lipidov, ktoré sú potrebné na zadržiavanie vlhkosti, ako aj správne fungovanie ochrannej bariéry pred vonkajšími vplyvmi. Suchá pleť je častejšia u žien než mužov a vekom sa jej stav môže ešte zhoršovať. Tento typ pleti je obvykle tenší a býva náchylnejší k podráždeniu vplyvom vonkajších činiteľov. 

Znaky suchej pleti:

  • býva na dotyk drsnejšia,

  • na jej povrchu bývajú prítomné šupinky, najmä na čele alebo aj lícach,
  • pri vystavení vzduchu a vode nastupuje pnutie, ťahanie, prípadne svrbenie,
  • máva menej viditeľné póry,
  • vplyvom rôznych činiteľov sa môže začervenať, 
  • môžu sa na nej objavovať popraskané žilky, 
  • je mdlá, nemá prirodzený lesk, je značne matná,
  • už v nižšom veku sú na nej viditeľnejšie vrásky.

• Mastná pleť

Prakticky presným opakom suchej pleti je mastná pleť. Ide teda o typ pleti charakteristický zvýšenou tvorbou kožného mazu. Pokožka majiteliek mastnej pleti býva obvykle hrubá a náchylná k vzniku viacerých nedokonalostí a kožných problémov, napríklad akné. Kvôli nadmernému mazu sa často upchávajú póry a tvoria vyrážky. Horšie sa čistí.  Jej výhodou ale je, že je lepšie odolná proti vysychaniu a zostáva dlhšie hladká a bez vrások. Jej zhoršený stav možno pozorovať najmä v období dospievania a hormonálnych zmien. 

Znaky mastnej pleti:

  • býva nadmerne lesklá, najmä čelo, nos aj líca,

  • póry bývajú rozšírené a viditeľnejšie,
  • na pohľad býva mdlá,
  • okolo nosa sa často vyskytujú čierne bodky,
  • dobre si uchováva elasticitu,
  • častejšie sa na nej tvoria zápaly,
  • obvykle na nej horšie drží make-up (bez použitia vhodných prípravkov na fixáciu).

• Zmiešaná pleť

Posledným základným typom pleti je zmiešaná pleť, ktorá, ako už názov napovedá, predstavuje akýsi mix predchádzajúcich typov pleti. Zmiešaná pleť je veľmi častá (v podstate najčastejší typ pleti) a jej typickou črtou je, že na nej možno pozorovať miesta s nedostatkom kožného mazu, ako aj miesta s nadmernou tvorbou kožného mazu. Je náročnejšia na starostlivosť, keďže si vyžaduje súčasné ošetrovanie suchých aj mastných miest. 

Znaky zmiešanej pleti:

  • T-zóna (čelo, nos a brada) býva mastná,

  • líca bývajú buď suché, alebo normálne,
  • v T-zóne možno pozorovať nadmerné lesknutie,
  • ak sú líca suchšie, dostavuje sa pnutie,
  • na lícach môžu byť prítomné šupinky,
  • prítomné bývajú rozšírené póry,
  • okolo nosa môžu byť viditeľné čierne bodky,
  • okolo nosa tiež môžu presvitať žilky. 

Odporúčame: ​Kyselina ferulová v kozmetike – prečo ju vyhľadávať v pleťových prípravkoch?

Ďalšie podtypy pleti

Okrem základných 4 typov pleti možno hovoriť ešte o akýchsi podtypoch pleti. Prakticky každého z vyššie spomínaných typov pleti sa zároveň môže týkať jeden aj viac nasledujúcich podtypov, ktoré môžu napríklad aj bližšie odzrkadľovať aktuálny stav pleti alebo poukazovať na jej špecifické potreby. 

• Citlivá pleť

Citlivou pleťou označujeme pleť so sklonom k začervenaniu, pnutiu, svrbeniu, páleniu, ale aj vzniku zápalov. Tento typ pleti obvykle rýchlo reaguje na rôzne vonkajšie a vnútorné činitele, môže sa ľahko vysypať a pri dotyku sa na nej ľahko tvoria fľaky. Jej stav dokáže rýchlo zhoršiť slnečné žiarenie, stres či znečistenie prostredia. Rýchlo reaguje na zložky v kozmetických produktoch. V podstate ktorýkoľvek zo základných typov pleti môže byť zároveň citlivý, no najvyšší predpoklad k tomu má obvykle suchá pleť. 

• Problematická / aknózna pleť

Problematickou a aknóznou označujeme pleť, pre ktorú sú typické rozšírené póry, čierne bodky, vyrážky, prípadne až akné. Častejšie sa tento podtyp týka osôb s mastným alebo zmiešaným typom pleti. Môže predstavovať aktuálny stav pleti, ktorý sa bežne vyskytuje v období puberty, no môže pretrvávať až do dospelosti. Problematická alebo aknózna pleť má nejednotnú štruktúru aj farebný tón. 

K tomuto podtypu môžeme zaradiť aj ekzematickú alebo atopickú pleť, ktoré sú zase sprevádzané vysúšaním a svrbením. Spomenuté podtypy pleti si vyžadujú dôslednú sústavnú starostlivosť a neraz aj ošetrenie odborníkom.

• Zrelá pleť

Každú pleť – normálnu, suchú, mastnú alebo zmiešanú, možno časom označiť za starnúcu alebo zrelú. Zrelá pleť vzniká prirodzene procesom starnutia a je pre ňu charakteristické stenčovanie pokožky. Zrelá pleť býva skôr suchšia a menej elastická, ľahšie podlieha poškodeniu. Strata kolagénu sa na nej prejavuje prehlbovaním vrások. Zrelá pleť má menej prirodzeného lesku. U majiteliek mastnej pleti sa začína pleť menej mastiť. Objavovať sa na nej môžu škvrny aj rozšírené póry.

• Dehydrovaná pleť

Dehydrovaná pleť predstavuje skôr aktuálny stav našej pleti. Dehydrovaná pleť nie je to isté ako suchá pleť. Pojmom dehydrovaná označujeme pleť, ktorá neobsahuje dostatok vody, pričom môže, ale nemusí byť na pohľad suchá. Problém s dehydrovanou pleťou sa často týka aj mastného alebo zmiešaného typu pleti. Dehydrovaná pleť je na pohľad mdlá a má sivastý alebo šedivý nádych. Môže pôsobiť mastne a zároveň vyvolávať pocit suchosti, citlivosti a pnutia. Na dehydrovanej pleti sú viditeľnejšie jemné línie a vrásky, začervenané miesta aj drobné šupinky (napriek normálnej tvorbe mazu). 

• Pleť s hyperpigmentáciami

Ako posledný podtyp pleti ešte môžeme uviesť pleť s hyperpigmentáciami, teda s oblasťami nerovnomernej pigmentácie na pokožke, čo sa prejavuje stmavnutými plochami alebo škvrnami na tvári. Najčastejším typom hyperpigmentácií sú pigmentové škvrny spôsobené slnečným žiarením, no hyperpigmentácie môžu vznikať aj v procese starnutia (starecké škvrny) alebo ako následok zápalových stavov či poranení pleti (pozápalové hyperpigmentácie) a z mnohých ďalších príčin. Tento podtyp pleti sa prejavuje hlavne nerovnomerným sfarbením pokožky tváre a môže sa týkať normálnej, suchej, mastnej aj zmiešanej pleti. 

Ako zistiť typ svojej pleti?

Existuje pomerne jednoduchý trik, ako v pohodlí domova odhaliť svoj základný typ pleti. Postupujte nasledovne:

  1. Pleť si vyčistite šetrným čistiacim prípravkom bez alkoholu.
  2. Vyčistenú pleť len jemne osušte a ponechajte 1 hodinu bez akéhokoľvek kozmetického prípravku. Následne zhodnoťte pleť.
  3. Ak na pleti nie je prítomná mastnota a cítite značné pnutie, pleť je suchá.
  4. Ak sa celá pleť leskne, pravdepodobne máte mastnú pleť.
  5. Ak je pleť mastná len v oblasti T-zóny (čelo, nos a brada) a líca sú suchšie alebo aj bez pnutia, ide o zmiešanú pleť.
  6. Ak ani po hodine na pleti zvlášť necítite mastnotu, suchosť, pnutie a ani sa príliš neleskne, blahoželáme, pravdepodobne máte normálnu pleť

TIP: Pomôcť si môžete aj pijavým papierom. Priložte ho na tvár a následne sa naň pozrite oproti jasnému svetlu. Ak nenájdete takmer žiadne škvrny, vaša pleť bude asi suchá. Ak sú naopak prítomné škvrny na všetkých častiach tváre, pôjde o mastnú pleť. Ak list zachytí škvrny najmä v T-zóne, môžete mať zmiešanú alebo normálnu pleť. 

Pri zisťovaní typu svojej pleti nezabúdajte sledovať ešte ďalšie typické príznaky daného typu pleti, o ktorých sme hovorili vyššie (napr. viditeľnosť pórov). Nezabúdajte sa tiež zamerať na spomenuté podtypy pleti – sú na vašej pleti značne viditeľné známky starnutia, má sklon k tvorbe vyrážok, býva často precitlivená?

Ak si neviete dať rady s typom svojej pleti a vhodnou starostlivosťou, určite je vhodné obrátiť sa na odborníka, respektíve skúsenú kozmetičku, ktorá vám pomôže so stanovením typu pleti a výberom správnej starostlivosti. 

Odporúčame: ​Petržlenová vňať nepatrí iba do polievky! 3 tipy ako ju využiť inak


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

4 komentáre

Janka Komadova 06.04.23 20:00

karma
-1.00

Rada som si prečítala super článok

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 08.04.23 16:48

MR
karma
114.00

zaujímavé čítanie, opäť som sa niečo viac dozvedela o svojej pleti

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.04.23 17:58

MM
karma
100.00

problematická pleť = môj problém

  • 0
Odpovedať

Daniela Bieliková 09.04.23 20:06

DB
karma
117.00

Dobré tipy a rady ako sa starať o pleť, zaujímavé čítanie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní