Blefaroplastika – korekcia očných viečok. Ako prebieha? Spája sa s nejakými rizikami?

Blefaroplastika – korekcia očných viečok. Ako prebieha? Spája sa s nejakými rizikami?

Viete, čo je blefaroplastika? Týmto termínom označujeme chirurgickú úpravu očných viečok, horných aj tých spodných. Práve očná oblasť dokáže väčšinou u ženy aj muža poukázať na vyšší vek. Drobné vrásky sa v okolí očí môžu objavovať pokojne už po 25. roku života. O niečo neskôr dochádza aj k poklesu horných viečok. V horných i spodných viečkach sa tiež môže ukladať viac tuku a rovnako sa objavuje viac hyperpigmentácií. To všetko má za následok starší a smutnejší vzhľad. 

Práve blefaroplastika môže predstavovať dobrý spôsob, ako menované problémy eliminovať, či už padnuté horné viečka, alebo aj vačky v oblasti spodných viečok. Ako takýto zákrok prebieha, pre koho je vhodný a s akými rizikami či komplikáciami sa môže spájať? Zistite všetko dôležité!

Pre koho je blefaroplastika vhodná?

Pri blefaroplastike sa pristupuje ku korekcii nadbytočnej a ovisnutej kože v očnom okolí, ako aj k odstráneniu nadbytočného tuku v danej oblasti. Očné okolie je náchylnejšie k strate elasticity kože a tvorbe kožných nadbytkov, pričom na tomto procese môže okrem starnutia zohrávať rolu aj genetika, typ kože, životospráva a ďalšie vonkajšie a vnútorné faktory týkajúce sa jedinca.

Tento estetický zákrok je vhodný pre ženy aj mužov, a to rôznych vekových kategórií. Výraznejšie známky starnutia v okolí očí sa rozvíjajú už po 30. roku života. Obvykle sa blefaroplastika vykonáva v prípade potreby už po 35. roku života, no najčastejšie sú pacientami jedinci okolo 45. roku života. V tomto veku dokáže korekcia viečok priniesť naozaj výrazné omladenie vzhľadu, pričom sa udáva, že výsledok dokáže pretrvávať okolo 7 až 12 rokov. Zákrok je možné v prípade potreby opakovať, no neodporúča sa korekciu očných viečok podstúpiť viac ako dvakrát.

Blefaroplastika sa vykonáva najmä v týchto prípadoch:

  • odstránenie kožných previsov horných a dolných viečok,

  • odstránenie vačkov a opuchov na dolných viečkach,
  • odstránenie hyperpigmentácií – kruhov a tmavých sfarbení v očnom okolí,
  • korekcia predočnicového tuku,
  • korekcia svalovej nestability viečok,
  • korekcia asymetrie viečok.

Blefaroplastika sa nevykonáva len z estetických dôvodov, ale aj kvôli zdravotným účelom. Rozhodujú sa pre ňu napríklad aj osoby s výrazným nadbytkom kože na hornom viečku, ktorý sťažuje videnie. 

Odporúčame: ​Vlasy a najčastejšie mýty s nimi spojené – ktorým z týchto 10 tvrdení si verila?

Ako prebieha blefaroplastika?

Chirurgická korekcia viečok sa spravidla vykonáva ambulantne pri lokálnej anestézii. Ide o pomerne nenáročný zákrok, ktorý si nevyžaduje väčšiu predoperačnú prípravu. Ak nie je prevádzaný v celkovej anestézii, nemusí pacient podstúpiť špeciálnejšie predoperačné vyšetrenia. Zákroku spravidla predchádza hlavne konzultácia s lekárom, ktorý by mal pacienta informovať o priebehu zákroku, možných rizikách a komplikáciách, rekonvalescencii, ako aj príprave na zákrok. 

Pred blefaroplastikou zvyčajne nie je potrebné obmedzovať jedlo a tekutiny, lekár však obvykle nariaďuje vynechanie niektorých liekov, najmä liekov riediacich krv s obsahom kyseliny acetylsalicylovej. Ak užívate akékoľvek lieky na predpis, informujte o tom lekára ešte pred zákrokom. Chirurgická korekcia očných viečok trvá okolo hodiny, pri korekcii horných aj spodných viečok sa môže zákrok predĺžiť až na dve hodiny.

Konkrétny priebeh zákroku závisí aj od použitej metódy. Pri klasickom chirurgickom prístupe chirurg vykoná niekoľko rezov v očnom okolí a odstráni prebytočnú kožu, prípadne aj tukové telieska. Rez na hornom viečku je umiestnený v jeho prirodzenom záhybe, na dolnom viečku sa vykonáva pod mihalnicami. Po blefaroplastike tak nezostávajú výrazne viditeľné jazvy. Zákrok sa ukončuje zašitím a prekrytím rán. Pacient v krátkom čase odchádza domov. 

Dnes sa však vykonáva aj laserová blefaroplastika, pri ktorej sa namiesto skalpela používa CO2 laser. Operačný laserový prístroj umožňuje operovať presnejšie a šetrnejšie, obmedzuje tiež krvácanie. Po takto prevedenej korekcii očných viečok sa spravidla rýchlejšie hoja rany, opuchy a modriny sú menšie, jazvy sú viditeľné úplne minimálne. 

Rekonvalescencia po blefaroplastike

Blefaroplastika sa nespája s dlhou rekonvalescenciou a práceneschopnosťou. Stehy sa obvykle vyťahujú po 5 až 7 dňoch a zvyčajne do 2 až 3 týždňov sa stráca väčšina náznakov prevedeného zákroku. Po zákroku sa bežne objavujú:

  • modriny (môžu byť tmavomodré a prítomné okolo celého oka),
  • podráždenie oka,
  • opuchy očného okolia.

Minimálne 48 hodín po zákroku sa odporúča maximálny pokoj. Ideálne je, aby mal jedinec väčšinu času zatvorené oči. Na tlmenie opuchov a nepríjemných pocitov sú vhodné obklady. Dôležité je starať sa o rany presne podľa nariadení lekára. Po približne týždni môže pacient pociťovať sťahovanie a tvrdnutie jazvy, čo je normálna fáza procesu vyzrievania jazvy. Tieto pocity zakrátko vymiznú. Na podporu správneho hojenia sa odporúčajú jemné masáže so špeciálnym krémom na jazvy. 

Pacient by mal vynechať prácu minimálne do vybratia stehov, avšak treba počítať s tým, že modriny môžu pretrvávať až dva týždne a môžu tak priniesť určité spoločenské obmedzenia. Jazvy sa neodporúča aspoň 2 mesiace vystavovať prudšiemu slnku, inak by mohli stmavnúť. V rámci prevencie je vhodné použitie ochranných prípravkov s vysokým UV filtrom. Konečný výsledok operácie očných viečok sa obvykle hodnotí po 4 až 8 týždňoch. Po tomto čase by už žiadne príznaky prevedeného zákroku nemali byť prítomné. 

Odporúčame: ​Jej francúzska manikúra nedopadla podľa predstáv. Žene zostali po návšteve salóna oči pre plač

Komplikácie a riziká pri blefaroplastike

Hoci je blefaroplastika nenáročný zákrok, spája sa s istými rizikami, podobne ako všetky zákroky a operácie. Vážne zdravotné komplikácie sú však veľmi zriedkavé. Spomenuté opuchy a modriny sú bežnými sprievodnými ťažkosťami a obvykle sa im nevyhne väčšina pacientov. Pridať sa môže nadmerné slzenie aj zvýšená citlivosť na svetlo. U niektorých pacientov zase dochádza k dočasnej suchosti v očiach, páleniu a svrbeniu. 

Závažnejšie komplikácie sa objavujú v ojedinelých prípadoch. Vážnym problémom je, ak po zákroku začne koža v očnom okolí ťahať a viečko prakticky nie je možné zavrieť. K týmto problémom môže viesť odrezanie väčšieho množstva kože alebo nesprávne hojenie rán. Problémy so zatváraním očí sú zriedkavo trvalé a môžu si vyžadovať ďalší zákrok. 

Blefaroplastika môže priniesť aj tieto komplikácie:

  • rozmazané a dvojité videnie,

  • infekcia,
  • krvácanie,
  • vznik mílií v očnom okolí,
  • asymetria v zjazvení,
  • rozostup rán po vytiahnutí stehov,
  • trvalá strata zraku (extrémne vzácna komplikácia).

Nechirurgická korekcia padnutých viečok

Chirurgická korekcia očných viečok predstavuje účinnú metódu na odstránenie problému s poklesnutými hornými viečkami a vačkami na spodných viečkach. V súčasnej dobe sa však môžeme stretnúť s viacerými metódami úpravy očného okolia. Už vyššie sme spomenuli laserovú blefaroplastiku, ktorá sa spája s ešte rýchlejšou rekonvalescenciou a menšími sprievodnými ťažkosťami. 

Rozhodnúť sa však možno aj pre nechirurgickú korekciu očných viečok. Možnosťou je nechirurgický lifting očných viečok pomocou rôznych špeciálnych prístrojov, ktoré neporušia hlboké vrstvy kože ako pri použití skalpela a nezanechávajú jazvy či dokonca modriny. V takomto prípade sa používa napríklad plazmové pero, ktorého plazmový výboj tvorí tepelnú energiu a spaľuje a odparuje povrch kože, čím sa odstraňujú aj neželané nedostatku pokožky. Zároveň sa stimuluje tvorba kolagénu a elastínu. 

Metód omladenia očného okolia je naozaj mnoho, ideálna je preto priamo konzultácia s odborníkom. Ten ozrejmí pacientovi dostupné možnosti, objasní plusy a mínusy, upozorní na možné riziká a odporučí najlepší postup. 

Odporúčame: VIDEO: Refectocil farba na obočie – ako ju správne používať pri domácej úprave obočia?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Mária Sivová 16.02.23 08:46

MS
karma
100.00

O mnohých komplikáciách, ktoré sú spojené s týmto zákrokom som nevedela. Dozvedela som sa o nich až po prečítaní tohto článku.

  • 0
Odpovedať

Helena Kravcová 17.02.23 19:20

HK
karma
100.00

Mňa by zaujímalo či zákrok platí poisťovňa. Je tam aj veľa rizika.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní