Vlasy a najčastejšie mýty s nimi spojené – ktorým z týchto 10 tvrdení si verila?

Vlasy a najčastejšie mýty s nimi spojené – ktorým z týchto 10 tvrdení si verila?

Na starostlivosti o svoje vlasy si dáva záležať nemálo žien. Vlasy sú korunou krásy a pravdepodobne každá z nás túži po krásnych, bohatých a zdravých vlasoch. I správna starostlivosť je to, čomu môžeme ďakovať za nádhernú hrivu. Ako sa o svoje vlasy staráte vy? Dávate si pozor na výber správnej kozmetiky a snažíte sa vlasy neničiť rôznymi neduhmi, ako je napríklad nešetrné šúchanie mokrých vlasov uterákom?

Neraz môžeme pri starostlivosti o vlasy pochybiť aj kvôli tomu, že veríme rôznym tvrdeniam, ktoré sa ich týkajú. Ako je to s farbením alebo fúkaním vlasov a ich následným ničením? Naozaj má šampón poriadne peniť, inak nestojí za veľa? Je možné rozštiepené končeky „vyliečiť“?

Aj na to sa pozrieme na nasledujúcich riadkoch. Hneď na úvod však môžeme vyvrátiť jeden veľmi častý mýtus. Skutočne po odtrhnutí šedivého vlasu vyrastú dva alebo dokonca tri sivé vlasy miesto jedného? Každý vlas má len jeden vlasový folikul. Ak z neho vytrhneme šedivý vlas, narastie v tom istom mieste len jeden nový vlas, stále šedivý. Je lepšie však šedivý vlas odstrihnúť, trhanie sa môže spájať s neskoršími komplikáciami. Ktorým ďalším mýtom by sme nemali veriť?

Mýtus č. 1: Čím častejšie si strihám vlasy, tým rýchlejšie porastú

K najčastejším mýtom o vlasoch patrí hneď po tvrdení, že nám po odtrhnutí jedinej šediny narastie viac sivých vlasov, je tvrdenie, že čím častejšie si vlasy podstrihneme, tým rýchlejšie nám budú rásť. Ženské vlasy dokážu rásť rýchlosťou v priemere 1 až 1,5 cm za mesiac. Na rýchlosť u konkrétnej ženy vplýva viacero faktorov, vrátane genetiky či správnej výživy. 

Rozhodne si však nezabezpečíme rýchlejší rast vlasov tým, že ich budeme často strihať. Ak sa nám po zastrihnutí vlasov zdá, že rastú rýchlejšie, je to skôr optický klam. Môže to byť spôsobené tým, že si vlasy skrátka viac sledujeme. Vo všeobecnosti sa ale odporúča vlasy podstrihovať každých 6 až 10 týždňov.

Mýtus č. 2: Farbenie zničí vlasy

Toto tvrdenie by sme mohli označiť aj za pravdivé, aj za nepravdivé. Nesprávne alebo nadmerné a časté farbenie, farbenie nekvalitnými farbami so škodlivými zložkami, neodborné používanie agresívnych odfarbovačov – to všetko môže mať naozaj negatívny vplyv na kvalitu vlasov.

Avšak, vďaka správnej technike, vhodným pomôckam a odbornému prevedeniu nie je potrebné sa obávať zničenia vlasov v dôsledku ich farbenia. V mnohých prípadoch to ich kvalite prospeje. 

Odporúčame: Jej francúzska manikúra nedopadla podľa predstáv. Žene zostali po návšteve salóna oči pre plač

Mýtus č. 3: Šampón na vlasy je dobrý vtedy, keď poriadne pení

Tomuto tvrdeniu veria skutočne mnohé ženy i muži. Je to asi tak trochu aj psychologická záležitosť. Pena sa nám skrátka spája s čistotou, podobne ako pri umývaní riadov, čistení zubov či bublinkovom kúpeli.

Avšak, na to, aby šampón dobre penil, sa obvykle do prípravku pridávajú chemické penidlá, napríklad sulfáty, ktoré nemajú práve najpriaznivejší vplyv na pokožku hlavy a vlasy. Lepšou voľbou sú prírodné produkty na vlasy s prírodnými penivými zložkami. Penia síce obvykle menej, no rozhodne menej nečistia. 

Mýtus č. 4: Ak mám mastné vlasy, nesmiem používať kondicionér

Mnohé ženy s mastnými vlasmi sa boja kondicionérov ako upíri slnka. Majú pocit, že po použití kondicionéru majú takmer hneď mastné vlasy. Kondicionér by pri starostlivosti o vlasy nemali vynechávať ženy s akýmikoľvek vlasy. Tento vlasový produkt uzatvára kutikulu vlasov, uhladí ich a ochráni pred poškodením a lámaním.

Ak sa vám po kondicionéri rýchlejšie mastia vlasy, používate zlý produkt alebo ho zle aplikujete. Vyberajte jemné kondicionéry na mastné vlasy bez sulfátov a silikónov a nezabúdajte na to, že nepatria na vlasovú pokožku. Aplikujeme ich na končeky a po dĺžke vlasov, nie na korienky. 

Mýtus č. 5: Vlasy je najlepšie nechať uschnúť na vzduchu

Aj vy si myslíte, že to najlepšie, čo môžete pre svoje vlasy po umytí spraviť, je nechať ich voľne schnúť na vzduchu? Aj toto je obrovský omyl. Mokré vlasy sú veľmi náchylné k poškodeniu, preto je pre ne najlepšie, aby boli čo najskôr suché. Aj pre pokožku hlavy nie je práve najlepšie, ak je dlho vlhká. Okrem iného to narúša aj jej prirodzenú mikroflóru. 

Správe a šetrné sušenie vlasov nie je pre vlasy ohrozujúci faktor, práve naopak. Odporúča sa vlasy aspoň sčasti presušiť fénom. Vyhýbajte sa úplne horúcemu vzduchu a nezabúdajte na ochranu vlasov pred teplom, a to vďaka vhodnému vlasovému prípravku. 

Mýtus č. 6: Počas tehotenstva nemožno farbiť vlasy

Farbenie vlasov v tehotenstve sa môže javiť ako tabu. V skutočnosti to až taký problém nie je. V podstate neexistujú vedecké výskumy, ktoré by škodlivosť farieb na vlasy pre dieťa potvrdili alebo vyvrátili.

Odborníci odporúčajú voliť jemnejšie a prírodnejšie farby na vlasy a počkať s farbením na druhý trimester. Ak lekár neuvedie inak, je to v poriadku. Problémom ale môžeme byť to, že z dôvodu hormonálnych zmien vám aj vaša overená farba môže v tehotenstve chytiť trošku inak. 

Odporúčame: ​Test osobnosti podľa vlasov - čo o tebe prezradí tvoj účes?

Mýtus č. 7: Počas spánku je najlepšie mať vlasy rozpustené

Silno upnuté vlasy, napríklad zviazané v pevnom konskom chvoste, predstavujú jeden z rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k poškodeniu vlasov. Ako je to s vypínaním vlasov počas spánku? Je ideálnou možnosťou ponechanie vlasov voľne na vankúši?

Pre kvalitu vlasov je najlepšie, ak ich pred spánkom rozčešeme a zapletieme do voľného vrkoča alebo voľného drdola. Keď sú vlasy, najmä tie dlhšie, počas spánku rozpustené, prispieva to k ich uzleniu, krepovateniu a štiepeniu končekov. 

Mýtus č. 8: Šampóny treba striedať, inak prestanú účinkovať

Aj vám sa zdá, že keď používate jeden druh šampónu dlhšie, tak akoby prestal účinkovať? To bude pravdepodobne spôsobené nie práve najkvalitnejším prípravkom na vlasy. Silikónové šampóny spôsobujú, že sa táto zložka na vlasoch hromadí, čo najskôr spôsobuje krásny hladký vzhľad vlasov.

Väčšie nahromadenie však spôsobuje obmedzenie výživy a regenerácie vlasu, čo sa prejaví na zhoršenom vzhľade. Pri kvalitných šampónoch s dobrým zložením takýto problém nehrozí. Dobrý šampón bude dobrý, aj keď budete používať už jeho piate či desiate balenie. 

Mýtus č. 9: Na kvalitu vlasov má vplyv len genetika

Na to, aké máme vlasy, má skutočne obrovský vplyv genetika. Avšak, rozhodne to neznamená, že kvalitu a vzhľad vlasov už nevieme nijako ovplyvniť. Treba sa len naučiť hrať s kartami, ktoré nám boli nadelené.

Samozrejme, ak máme od narodenia redšie vlasy, ani správnou starostlivosťou sa nestane zázrak a neznásobí sa nám počet folikulov, z ktorých vyrastajú vlasy. Správna starostlivosť o vlasy zvonka, ako aj výživa zvnútra, však dokážu toho skutočne veľa a netreba to podceňovať. 

Mýtus č. 10: Rozštiepené končeky odstráni dobrá kozmetika

Tento mýtus v nás neustále živia hlavne rôzne reklamy na vlasové produkty, ktoré sľubujú, že práve daný prípravok zacelí rozštiepené končeky. Žiaden prípravok, nech obsahuje akokoľvek prospešnú látku, nám rozdelený konček vlasu znova nespojí. 

„Liekom“ na rozštiepené končeky sú v prvom rade nožničky (zbavujte sa končekov každých 6 až 10 týždňov) a v druhom rade aj prevencia. Vhodná kozmetika a starostlivosť rozštiepené končeky neopravia, ale pomôžu im predchádzať. 

Pozri aj: Domáce pleťové masky pre žiarivú pleť: Potrebuješ len pár ingrediencií a budeš žiariť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Mária Sivová 09.02.23 08:00

MS
karma
100.00

Asi všetkému, čo sa spomína som verila. Najviac asi, že farbenie poškodzuje vlasy.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 09.02.23 17:19

MM
karma
100.00

Mýtus č. 9: Na kvalitu vlasov má vplyv len genetika - toto by som opravila na "hlavne genetika"

  • 0
Odpovedať

Andrea Hazuchová 11.02.23 13:07

AH
karma
-1.00

Vedela som ze farbenie nepoškodzuju vlasy,to by som potom uz bola plešatá.hihi

  • 0
Odpovedať

Mária Reibergerová 11.02.23 16:29

MR
karma
114.00

verila som tomu, že farbenie ničí vlasy, dobrý šampón musí peniť, vlasy treba nechať uschnúť na vzduchu a tiež, že na kvalitu vlasov má vplyv genetika.... no je toho dosť ale tej genetike verím ešte aj teraz

  • 0
Odpovedať

Lucia Šeptáková 12.02.23 04:13

karma
107.00

Asi tomu farbeniu..tak podvedome stále

  • 0
Odpovedať

Vlasta Mäsiarová 15.02.23 19:28

karma
100.00

Veľmi dobrý článok, aj keď som o nejakých bodoch vedela, dozvedela som sa mnohé. Vlasy si farbim dlhé roky a nemám.ich zničené.

  • 0
Odpovedať

Janka Komadova 13.03.24 19:54

karma
-1.00

Môžem len potvrdiť že je mýtus čo tu čítam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní