Oči - okná do duše, ktoré prezradia mnoho

Oči - okná do duše, ktoré prezradia mnoho
  • 30.01.2017
  • Lea Drobná

Sympatie, strach, pohŕdanie, či nadšenie - to všetko vieme vyjadriť aj bez viet. Kým slovami poľahky zmätieme, oči údajne prezradia aj toho najlepšieho klamára. Sú malými, no dôležitými orgánmi ľudského tela, ktoré navyše ozvláštnia nejednu tvár. Viete ako si ich hýčkať, aby vás aj o pár rokov stále dôstojne reprezentovali?

Pre mnohé ženy je starostlivosť o zovňajšok dôležitá. Nie z malicherných dôvodov, alebo pre spoločenský či mediálny nátlak byť za každú cenu krásnou, ale pre prirodzenú túžbu cítiť sa so sebou dobre. Často zanedbávaným kúskom našej kože je práve tá okolo očí. Pozrime sa na to, prečo sa oplatí venovať jej osobitnú pozornosť.  

„Pokožka okolo očí je najviac zaťažovaná, v priebehu 24 hodín mrkneme až 12-tisíckrát. Očami získavame 90 percent informácií z nášho okolia, keďže ich využívame približne 18 hodín denne,“ vymenúva Eva Boskovičová zo Salónu Médea a spoluautorka knihy Kozmetika, zdravie, krása. Ďalej vysvetľuje, že pokožka v okolí očí je omnoho citlivejšia a jemnejšia než inde na tvári. Obsahuje len málo elastických a kolagénnych vlákien, vôbec nezahŕňa tukové tkanivo a na viečkach absentujú aj mazové žľazy, ktoré tvoria ochranu pred únikom vody viazanej v koži. „Okrem toho pôsobí aj zemská príťažlivosť a v dôsledku nízkej podpory elastických a kolagénnych vlákien pokožka v okolí očí postupne ochabuje, a tak vznikajú vejáriky okolo vonkajších kútikov oka,“ vysvetľuje odborníčka dôvod, prečo sa prvé vrásky objavujú práve v okolí našich okien do duše.

Odporúčame prečítať: Máte už dosť zimy? Zahrejte sa v saune!

Oči ako okná do duše

Zdroj: Shutterstock®

Skôr než pôjdete spať

Určite vás neprekvapí tvrdenie, že alfou a omegou v starostlivosti o pokožku je jej čistenie. Pre každú ženu by preto malo byť tabu ľahnúť si večer do postele skôr, ako sa odlíči. Neodlíčené riasy spôsobujú veľmi často ich lámanie. Riasy sú omnoho jemnejšie ako chĺpky obočia, a preto by sme ich nemali príliš zaťažovať. Nič na tom nemení ani fakt, či máte špirálu s rozpustnými farbivami, ktoré sa vám časom rozmazávajú pod očami alebo s farbivami nerozpustnými. Práve tieto špirály spôsobujú očiam väčšiu námahu, keďže organické rozpúšťadlo po čase vyprchá a farbivá zostávajú na riasach ako pevný nerozpustný film, vysvetľuje odborníčka a dodáva, že pocit unavených očí je často dôsledkom práve takto zaťažených rias. 

Odporúčame prečítať: Valentínsky večer s bublinkami

Oči ako okná do duše

Zdroj: Shutterstock®

Dôležité sú aj prípravky, ktoré na odlíčenie použijete.Pleťové mlieka sú tekuté emulzie a používajú sa na odlíčenie prípravkov dekoratívnej kozmetiky. Aj micerálna voda ľahko a dokonale odstraňuje nečistoty z pleti vrátane očného okolia. Vlhčené obrúsky by sa mali používať iba zriedkavo, nakoľko sú agresívnejšie, a preto nie sú vhodné na každodenné odličovanie,“ upozorňuje Eva Boskovičová. „V prípade použitia vodoodolnej dekoratívnej kozmetiky siahnite po dvojfázových odličovacích emulziách,“ dopĺňa.

Odporúčame prečítať: 10 vecí, ktoré majú viac baktérií ako vaša toaleta!

Oči ako okná do duše

Zdroj: Shutterstock®

Krém, sérum či emulzia?

Podobne ako v prípade pleťových krémov, aj tie na očné okolie treba používať pravidelne, ideálne každé ráno aj večer. V ponuke je viacero produktov, pričom všetky sa od seba trochu líšia. „Pleťové krémy sú tuhé emulzie, ktoré dodávajú pokožke biologicky aktívne látky. V závislosti od konkrétneho typu tejto látky hovoríme o krémoch s regeneračným, výživným či liftingovým účinkom. Na denné použitie sa do niektorých krémov pridávajú aj UVA a UVB faktory. Sérum je kozmetický prípravok s vyšším obsahom aktívnych látok, aplikuje sa vtláčaním pod krém, a tým zvyšuje účinnosť kozmetických prípravkov. Emulzie sú navzájom nemiešajúce sa fázy spojené emulgátorom, ktorý znižuje až ruší povrchové napätie medzi nimi. Využitie majú ako masážne prípravky,“ vysvetľuje kozmetička.

Odporúčame tiež: 6 tipov ako bojovať proti akné a lupinám s Tea tree olejom

Oči ako okná do duše

Zdroj: Shutterstock®

Prípravok si v zásade vyberáme podľa toho, čo jeho použitím chceme dosiahnuť, aký problém riešiť, či čomu predísť. Vyberať by sme mali aj s ohľadom na vek. „Od dvadsiateho roku života by dievčatá, najmä tie so suchou pleťou mali používať očný gél s obsahom vody. Zlepšuje tak napätie pokožky, a tým aj jej elasticitu. V období od tridsiateho roku života by žena mala siahnuť po regeneračných očných prípravkoch, ktoré aktivujú zárodočné bunky, a teda zdokonaľujú stav pokožky a preventívne pôsobia proti tvorbe vrások. Odporúčajú sa už aj pravidelné mikromasáže očného okolia, ktoré taktiež pozitívne vplývajú na elasticitu pokožky, napomáhajú odďaľovaniu tvorby vrások a odstraňujú únavu,“ radí odborníčka.

Čo sa týka správnej aplikácie, očný krém si vyberáme buď špachtľou z nádobky, alebo si ho vytlačíme na ukazováky oboch rúk a súčasne krúžime v smere rastu obočia. Rozotrieme, jemne premasírujeme viečka a okolie očí a následne krém opatrne vklepávame do pokožky. Ak chceme použiť aj masku na oči, prekryjeme ju mokrými vatovými tampónmi a necháme pôsobiť asi 20 minút.

Odporúčame prečítať: Bahenný zábal – detoxikačné a zoštíhľujúce ošetrenie s termálnou vodou z Bagni di Pisa

Oči ako okná do duše

Zdroj: Shutterstock®

Kruhy, opuchy a krytie

Tak, ako môžu krásne oči na prvý pohľad očariť, nepekné opuchy či kruhy pod očami zase upozorňujú na problém. Ten býva často spôsobený nezdravým životným štýlom – či už fajčením, nedostatkom spánku, namáhaním očí dlhodobým sledovaním televízie alebo prácou pri počítači. „Tmavé kruhy pod očami sú spôsobené spomalením mikrocirkulácie, čo má za následok zlé okysličovanie kožných buniek, zvýšenie priepustnosti krvných kapilár a nahromadenie modro-fialového pigmentu pod tenkou pokožkou. Pravidelná mikromasáž okolia dokáže tieto neduhy účinne odstraňovať,“ radí odborníčka.

Opuchnutým očiam zas ulahodia studené obklady, napríklad z čierneho alebo zeleného čaju, petržlenového odvaru či z uhoriek. Efekt je však len dočasný. Ak problém pretrváva, je dobré obrátiť sa na odbornú pomoc, pretože schovávanie sa za farebné korektory problém síce zakryje, ale rozhodne nevyrieši.

Odporúčame prečítať: Na aké cvičenie vsadiť pri vašom znamení zverokruhu


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

5 komentárov

simona vician 30.01.17 13:35

SV
karma
100.00

zaujimalo by ma ake su najsetrnejsie spieraly, vhodne pre velmi citlive oci, a ake je ich najsetrnejsie olicovanie...

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 30.01.17 14:13

SK
karma
114.00

dobré rady, moje očné okolie je tiež citlivejšie, tiež sa mu nepáčia "hocijaké" očné krémy, musím vyberať starostlivo

  • 0
Odpovedať

Alena Gudjáková 31.01.17 08:48

AG
karma
91.00

Super článok...ženy by sa o seba mali aspoň trošku starať

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 31.01.17 17:07

IM
karma
100.00

často sa nelíčim môj naj pomocník je čistá voda

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 31.01.17 18:56

PV
karma
113.00

O očká sa treba starať !!! A samozrejme aj o okolie očí. Ja mám suchú pleť a používam často krémy a masky ..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní