Probiotiká v kozmetike: Koľko mikroorganizmov máme na pokožke?

Probiotiká v kozmetike: Koľko mikroorganizmov máme na pokožke?

Je vaša kúpeľňa plná krémov, vôd, sér a rôznych doplnkov a aj napriek tomu vás trápia vrásky, rozštiepené konce vlasov či polámané nechty? Každý z nás by bol šťastný, ak by naša pleť neustále vyzerala o desať rokov mladšie. Kozmetické spoločnosti to vedia a tak sú ich produkty neustále plné sľubov, inovácií, prevratných ingrediencií a účinkov. Ale vedeli ste, že práve vaše telo je kľúčom k mladistvej energii a vzhľadu? Je to práve náš vnútorný ekosystém, ktorý sa stretáva so zdravou mikroflórou a tak udržiava naše telo silné, zdravé a mladé.

Bohužiaľ, väčšina ľudí má dnes svoje vnútorné prostredie poškodené z toxínov, nezdravých potravín, drog alebo stresujúceho životného štýlu. Keď sme mladší, nevenujeme tomu pozornosť, pretože máme tendenciu žiť a užívať si život na plné obrátky. Keď však starneme, začneme vnímať problémy v našom zdraví, na pokožke, hľadáme chyby v našej hmotnosti a podobne.

Všetci sme si vedomí výhod užívania probiotík, či už v jedle alebo v podobe doplnkov. Tento rok dostali probiotiká úplne nový rozmer. Vstúpte s nami do sveta krásy, v ktorom zohrávajú hlavnú úlohu práve baktérie! Probiotiká v kozmetike sľubujú zmiernenie zápalov, posilnenie ochrannej bariéry pokožky či dokonca odstránenie akné. Stojí to však za to? Naozaj by sme mali probiotiká začleniť do našej rutiny a opäť naučiť našu pokožku na niečo nové a nezvyčajné? Nahradia také hity, ako napríklad kyselinu hyalurónovú, vitamíny či stále populárnejšie prírodné oleje? Starostlivosť o pleť je kľúčom k udržaniu zdravej a krásnej pokožky, no nie je tých noviniek už príliš?

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

starostlivosť o pleť

Zdroj: Shutterstock®

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré majú kľúčové výhody pre celkové zdravie nášho tráviaceho systému. Nájdeme ich v jogurtoch a rôznych doplnkoch, majú schopnosť blokovať patogény a vyvažovať baktérie v čreve, aby sme vďaka nim prekonali nadúvanie, žalúdočné kŕče a ďalšie problémy.

Správna definícia probiotík je, že to sú mikroorganizmy, ktoré prinášajú výhody pre svojho hostiteľa. My by sme ich skôr nazvali dobrými baktériami. Možno používate probiotiká pre zlepšenie črevnej mikroflóry, ale probiotiká sú práve takisto prospešné aj pre vašu pokožku. Vyvážená mikrobiálna flóra vás dokáže chrániť pred patogénmi a spomaľovať mieru starnutia, vyvolaného zápalovými reakciami. Prebiotiká  sa používajú ako výživa pre prospešné mikróby, kolonizujúce na povrchu pokožky tak ako aj v jej hlbších vrstvách. Tento zdroj potravy pre prospešné mikróby podporuje ich dominanciu nad patogénnymi mikróbmi. Tieto zložky tak  môžu pomôcť dostať pokožku do stavu vrcholného zdravia. 

Pozri aj: Kompostér: Prečo by nemal chýbať v žiadnej záhrade?

probiotiká v potravinách

Zdroj: Shutterstock®

Probiotiká alebo prebiotiká?

Podobne ako probiotiká, aj prebiotiká liečia a zabraňujú problémom v žalúdku. Aktuálne sú známe aj svojimi liečivými účinkami na pokožke tým, že využívajú dobré baktérie, ktoré pomáhajú bunkám rozkvitnúť.

Prírodný bakteriálny ekosystém našej pokožky má veľmi dôležitú ochrannú úlohu. Naším moderným životným štýlom je tento ekosystém často poškodený a môže vyústiť až do suchej, vystresovanej a citlivej pokožky. Prinášanie probiotík a prebiotík do našej dennej rutiny môže pomôcť obnoviť náš zdravý kožný ekosystém a vrátiť nám späť žiarivú a zdravú pokožku.

Esse Probiotic Skincare

Zdroj: Shutterstock®

Prebiotiká sú živinami pre dobré baktérie (probiotiká) a odjakživa sa nachádzajú na koži. Pomáhajú podporiť náš vlastný bakteriálny ekosystém. Prebiotiká spolu s probiotikami tak spoločne pomáhajú podporiť bakteriálny ekosystém rýchlo a bezpečne. 

Probiotiká majú skôr šikovnú schopnosť obnoviť a posilniť bariéru kože. Citlivej pokožke môže chvíľu trvať, kým sa po poškodení opraví, ale zabudovanie probiotík do režimu starostlivosti o pleť pomáha urýchliť celý proces. Voľné radikály a znečistenie majú schopnosť urýchliť starnutie a odstrániť z pokožky mladistvú žiaru. Probiotiká upokojujú prirodzené imunitné spúšťače v koži, ktoré môžu byť stimulované znečistením a stresom. 

K prelomovým novinkám patrí jednoznačne aj organická probiotická kozmetika Esse Probiotic Skincare, ktorá vyvinula prvé probiotické sérum na svete s obsahom 1 miliardy živých probiotík na mililiter.  Má schopnosť kolonizovať a zlepšovať rovnováhu v mikroflóre, určené pre liečbu akné, ekzémov a pokožke, vykazujúcej akúkoľvek formu stresu.

Bude sa ti páčiť: Permakultúrna záhrada: V čom spočíva jej čaro a ako si ju založiť?

Kyselina hyalurónová (HA) je rovnako jednou z dôležitých látok. Je vyrobená z keratinocytov a fibroblastov v pokožke a je to primárna molekula na uchovávanie vody. Dokáže udržať najmenej 10-násobok vody svojej hmotnosti.

Probiotiká, ako je Lactobacillus, zvyšujú hladinu kyseliny hyalurónovej, tak zvýšením produkcie v kožných bunkách, ako aj samostanou produkciou HA. Vačšina produktov Esse Probiotic Skincare obsahuje HA. Ale čo je lepšie, ako pridať živé továrne na výrobu kyseliny hyalurónovej do pokožky?

Probiotiká-Lactobacillus tiež produkujú kyselinu mliečnu a s tým sa spája aj ich názov. Kyselina mliečna je kyselina, ktorú vaša pokožka používa na udržanie nízkej pH (v závislosti od oblasti od 3 do 5,5). Toto nízke pH obmedzuje rast patogénnych mikróbov. Väčšina kyseliny mliečnej vo vašej pokožke je produkovaná vašimi rezidentnými mikróbmi a doplnenie Lactobacillusu môže pomôcť zmeniť mikroflóru pokožky v jej prospech. Kyselina mliečna je tiež kľúčovým zvlhčovacím faktorom v pokožke.

Esse pleťové sérum

Zdroj: Shutterstock®

Esse osídľuje pokožku prospešnými mikróbami, ktoré bojujú s druhmi, spôsobujúcimi starnutie a zároveň ju vyživuje prebiotickými živinami tak, aby selektívne živila mikroorganizmy, ktoré zlepšujú mikroflóru vašej pokožky.

Používajú mierne konzervačné látky, mierne povrchovo aktívne látky a udržujú pH ich výrobkov medzi 4 a 5. Venujú tiež osobitnú pozornosť predchádzaniu znečistenia ekosystému pokožky a sú certifikovaní ako organickí Ecocertom.

Optimálny stav pokožky závisí od probiotických mikróbov, ktoré žijú na nej a v nej. Bez mikróbov vaša pleť nemôže vykonávať svoje základné funkcie a rýchlosť starnutia pokožky prudko stúpa.

Esse Probiotic Skincare vytvára prostredie na pokožke, ktoré uprednostňuje rast prospešných mikróbov. Používa prebiotiká ako selektívnu výživu pre prospešne mikróby a obsahuje živé probiotické mikróby v dvoch sérach na vykonanie funkčných zmien mikrobiómu pokožky. Esse optimalizuje zdravie pokožky a spomaľuje proces starnutia v dlhodobom horizonte.

Od ich vzniku zostali verní základným princípom: sú certifikovaní ako organická, vegánska spoločnosť, ktorej výrobky nie sú testované na zvieratách. Podporujú spravodlivý obchod a sú uhlíkovo neutrálnou spoločnosťou.

Viac informácií sa dozviete na www.esseskincare.com

- Anketa

POČULI STE UŽ O PROBIOTIKÁCH V KOZMETIKE?

Odpovedalo 10 ľudí  

ÁNO
70%
NIE
30%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 25.09.18 05:39

ĽŠ
karma
100.00

Úplne nový rozmer probiotík, veľmi zaujímavý článok!

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 25.09.18 14:46

JK
karma
100.00

Čítala a aj počulasom no zatial som takú kozmetiku nemala

  • 0
Odpovedať

Anton Marek 28.09.18 13:50

karma
127.00

To by vysvetľovalo prečo je jogurt prospešný ako maska na tvár.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní