Mnohé z vás hurmikaki poznajú, niektoré ho majú každú jeseň doma a niektoré ho dokonca využívajú v kuchyni. Z hurmikaki sa dajú pripravovať rôzne pokrmy – smoothie, ovocné šaláty, koláče, dokonca môže byť aj súčasťou mäsitých jedál.
Ak sa pýtate, ako správne konzumovať hurmikaki, tak sa nechajte inšpirovať niekoľkými receptami. Zostavili sme vám menu z tohto sladučkého ovocia, ktoré musíte určite vyskúšať, pokiaľ rady experimentujete.
Zdravé hurmikaki sa v niektorých krajinách nazýva tiež jedlo bohov a jeho blahodarne účinky na organizmus sú nekonečné. V prvom rade, je považované za bojovníka proti rakovine, hlavne proti rakovine pľúc.
Obsahuje totiž flavonoid – fisetín, ktorý podľa niektorých vedcov zabíja rakovinotvorné bunky. Mimo to, obsahuje množstvo antioxidantov, minerálov a vitamíny. Ako využiť v kuchyni zrelé hurmikaki? Toto sú najlepšie jesenné recepty s hurmikaki!
Zdravotné benefity hurmikaki
Hurmikaki je bohaté na vitamíny A, C a E, ktoré podporujú imunitu, zdravie pokožky a zrak. Obsahuje aj významné množstvo antioxidantov, najmä flavonoid fisetín, ktorý pomáha chrániť bunky pred pôsobením voľných radikálov. Vďaka tomu môže pravidelná konzumácia hurmikaki podporiť obranyschopnosť organizmu a prispieť k lepšej regenerácii tela.
Ovocie je zároveň skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje trávenie a prirodzený pocit sýtosti. Vláknina spolu s minerálmi, ako sú draslík či mangán, pomáha stabilizovať trávenie, hydratáciu buniek a správne fungovanie metabolizmu. Hurmikaki je navyše nízkotučné, ľahké a výborne zapadne do jedálnička pri udržiavaní hmotnosti.
Caprese toast s hruškou a kaki
Na toto jednoduché predjedlo budete potrebovať:
- bagetku
- kaki
- hrušku
- balzamikový olej
- mozzarellu
- lístky bazalky
Postup prípravy: Bagetku si jemne opečieme a postupne na ňu vrstvíme: na plátky nakrájanú hrušku a hurmikaki, lístok bazalky, kúsok mozzarelly. Celé to ,,zakvapneme" balzamikovým olejom, a podľa chuti osolíme a okoreníme. Táto zimná variácia letného caprese toastu s paradajkou, je nesmierne lahodná!
pinterest.comKrémová tekvicová polievka s hurmikaki
Na 3 porcie budete potrebovať:
- 3 zrelé kaki
- 2 šálky nakrájanej tekvice
- 2 litre zeleninového vývaru
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 čajová lyžička javorového sirupu
- 1 čajová lyžička rozpusteného orechového masla
- 1 čajová lyžička olivového alebo kokosového oleja
- 3 klinčeky
- ½ čajovej lyžičky morskej soli
- ½ čajovej lyžičky červenej papriky
- Štipka mletého zázvoru alebo škorice (podľa chuti, ktorú preferujete)
- Štipka čierneho korenia
Postup prípravy: Ako prvé si predvaríme tekvicu vo vode, aby nám zmäkla. Následne ju rozmixujeme, spolu s vývarom a s hurmikaki, ktoré máme ošúpané (rovnako tak môžete šupku ponechať). Zmes dáme do hrnca, pridáme kokosové mlieko, olej, javorový sirup a orechové maslo. Poriadne všetky ingrediencie premiešame, pridáme zázvor alebo škoricu a na strednom plameni varíme 30 minút.
Po 20 minútach, by mala polievka začať hustnúť a vtedy ju ešte raz rozmixujeme, ponorným mixérom, aby bola krásne jemná. Zvyšných 10 minút, už len ochutnávame, dochucujeme soľou, paprikou, korením. Servírujeme s nasekanými orieškami, s pár kvapkami čili omáčky a kúskom opečeného chleba.
pinterest.comChrumkavý šalát na čínsky spôsob
Budete potrebovať:
- 6-7 umytých listov čínskej kapusty
- ½ bielej cibule (kľudne aj celá, podľa chuti)
- 1 ošúpané hurmikaki
- 1 čili paprička
Na zálievku:
- 2 čajové lyžičky ryžového oleja
- 1 čajová lyžičku rybacej omáčky
- 1 čajová lyžička cukru
- Šťava z polovice citróna
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 2 čajové lyžičky sezamových semiačok
Postup prípravy: Zeleninu si nakrájame na plátky a cibuľu namočíme na 5 minút do vody. Prísady na zálievku si zmiešame dokopy, môžeme pridať podľa chuti aj soľ a korenie. Zálievku nalejeme na zeleninu a premiešame, kľudne aj rukou a podávame samostatne, ako prílohu alebo s ryžou ako hlavné jedlo.
pinterest.comCesnakové kuracie prsia s kaki salsou
Na 2 porcie budete potrebovať:
- 2 kuracie prsia
- 1 čajová lyžička červenej papriky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- ½ cibuľového prášku alebo polovicu menšej čerstvej cibule
- Podľa chuti čierne korenie a soľ
- Olivový alebo slnečnicový olej
Na salsu:
- 3 hurmikaki
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamómu
- Štipka škorice
Postup prípravy: Príprava salsy je jednoduchá – kaki si rozpolíme na polovicu a opečieme na panvici s trochou oleja, asi 10 minút, aby nám úplne zmäklo. Následne ho rozmixujeme spolu s ostatnými prísadami, aby malo konzistenciu salsy. Či už si vytvoríte hladkú kašu alebo hmotu, s väčšími kúskami, je na vás a na vašej chuti.
Všetky ingrediencie na prípravu mäsa zmiešame dokopy a obalíme v nich kuracie prsia. Mäso dáme na papier na pečenie (alebo rovno na plech), pokvapkáme olejom a dáme do predhriatej rúry na 165 °C na 10 minút. Samozrejme, môžete si zvoliť spôsob grilovania mäsa ako ste zvyknuté – na panvici alebo na grile.
Keď máme mäso z oboch strán opečené, vyberieme z rúry a necháme ho 5 minút oddýchnuť. Následne naňho navrstvíme salsu, pridáme prílohu podľa chuti – ryža alebo pečené zemiaky sú vhodnou kombináciou.
pinterest.comKoláčiky s hurmikaki
Budete potrebovať:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- ½ čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička škorice
- ½ čajovej lyžičky klinčekov
- ½ muškátového orechu
- ½ šálky masla (izbová teplota)
- 1 šálka kryštálového cukru
- dreň z 2-3 hurmikaki
- 1 väčšie vajce
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka posekaných orieškov
- 1 šálka hrozienok
Na pomarančovú polevu:
- 2 šálky múčkového cukru
- ¼ šálky s pomarančovou šťavou
- 1 čajová lyžička pomarančovej kôry
Postup prípravy: Rúru predhrejeme na 350 °C. V miske zmiešame múku, sódu bikarbónu, soľ, škoricu, klinčeky, muškátový orech a odložíme nabok. V druhej miske vymiešame maslo s cukrom do peny, pridáme dreň z hurmikaki, vajce a vanilku. Zmes pridáme k suchej, múkovej zmesi a opatrne zmiešame dokopy. Nakoniec pridáme hrozienka a posekané oriešky.
Cesto za pomoci lyžice vytvarujeme na malé kôpky a ukladáme na plech s pečiacim papierom. Pečieme 12-14 minút, kľudne aj dlhšie, dokiaľ nie sú koláčiky upečené dozlatova. Po upečení, necháme 5 minút odpočinúť a následne môžeme koláčiky preniesť na mriežku. V menšej miske si poriadne vyšľaháme ingrediencie na polevu a polievame ňou koláčiky, ktoré máme na mriežke.
pinterest.comZmrzlina s hurmikaki a kardamómom
Budeme potrebovať:
- 1 šálku smotany na šľahanie
- 2 šálky mlieka
- 6 žĺtkov
- 2/3 šálky cukru
- ½ čajovej lyžičky mletého kardamónu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 šálky drene z hurmikaki
Postup prípravy: Dáme variť mlieko, smotanu, kardamón a polovicu cukru, ale pozor, nesmie nám to zovrieť! Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtka a zvyšný cukor. Ak máme mlieko zohriate, prelejeme jednu šálku k žĺtkom s cukrom a následne celú zmes (žĺtka, cukor a šálku mlieka) prelejeme naspäť, medzi zvyšné horúce mlieko so smotanou.
Varíme dokiaľ nám nezačne zmes hustnúť, opäť nesmie zovrieť! Následne prepasírujeme cez sitko a necháme chladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie aj cez noc. Po vychladení pridáme vanilku a hurmikaki a dáme do mrazničky. Dobrú chuť!
Pečený losos s hurmikaki
- 4 filety lososa
- 2 zrelé hurmikaki
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica medu
- 1 citrón (šťava a kôra)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvý tymián (voliteľné)
Postup: Predhrej rúru na 200 °C. Filety lososa polož na pekáč, pokvapkaj olivovým olejom, osoľ a okoreň. Hurmikaki olúp a nakrájaj na tenké plátky, ktoré poukladaj na filety. V malej miske zmiešaj med, citrónovú šťavu, kôru a nasekaný cesnak. Touto zmesou potri lososa s hurmikaki.
Ak chceš, pridaj na vrch niekoľko vetvičiek čerstvého tymiánu. Peč lososa v predhriatej rúre asi 12-15 minút, alebo kým nie je mäkký a ľahko sa vidličkou rozpadá. Podávaj s prílohou podľa chuti, napríklad so zeleninou alebo zemiakmi.
pinterest.comDomáci hurmikaki džem
Ak si toto exotické ovocie, u nás známe aj ako kaki, chcete vychutnať aj mimo jeho sezóny, tak si z neho pripravte chutný domáci džem.
Potrebujete:
- 1 kg zrelých mäkkých hurmikaki
- 800 g kryštálového cukru
- 1 lyžicu pomarančovej kôry
- šťavu zo 4 citrónov
- kúsok vanilkového struku
Postup: Hurmikaki ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Dáme do hrnca, primiešame cukor, citrónovú šťavu, kôru z pomaranča a vanilkový struk. Na miestnom ohni za stáleho miešanie varíme. Zmes necháme vrieť približne 3 minúty. Po dovarení džem rozmixujeme ponorným mixérom. Poprípade, keď máte radi celé kúsky ovocia v džeme, tak mixovať nemusíte. Domáci hurmikaki džem nalejte do sklenených fliaš, uzavrite viečkom a otočte hore dnom na 10 minút. Následne obrátime a necháme vychladnúť.
Jablkový smoothie s hurmikaki
- 1 hurmikaki
- 1 veľké jablko
- 200 ml vody alebo jablkovej šťavy
- 1 lyžička medu (voliteľné)
- 1/2 lyžičky škorice (voliteľné)
- ľad podľa chuti
Postup: Najprv olúp hurmikaki a jablko, potom ich nakrájaj na menšie kúsky. Vlož ich do mixéra, pridaj vodu alebo jablkovú šťavu a ak chceš, pridaj med a škoricu pre sladšiu chuť. Všetko rozmixuj dohladka. Ak máš rád chladnejšie smoothie, pridaj ľad a ešte raz všetko spolu premiešaj. Smoothie podávaj čerstvé a vychladené.
Ako vybrať zrelé hurmikaki v obchode
Pri výbere hurmikaki je dôležité rozlíšiť typ ovocia. Odroda Fuyu je pevná, sladká a môže sa jesť ešte tvrdšia, podobne ako jablko. Hachiya musí byť úplne mäkká – až pudingová – inak je trpká. Zrelé hurmikaki by malo mať intenzívnu oranžovú farbu, lesklú šupku bez prasklín a malo by pôsobiť na svoju veľkosť prekvapivo ťažké.
Vyhnite sa kúskom s veľkými tmavými škvrnami, plesňou či extrémne tvrdým plodom, pokiaľ kupujete odrodu Hachiya. Jemné bodky alebo menšie fliačky sú prirodzené a na chuti neuberajú. Ak chcete ovocie jesť rýchlo, vyberte mäkšie kusy; ak ho chcete skladovať, siahnite po pevnejších a menej dozretých plodoch.
Ako hurmikaki skladovať?
Nezrelé hurmikaki skladujte pri izbovej teplote, ideálne mimo priameho slnka, kým nezmäkne a nezíska sladkú chuť. Ak chcete urýchliť dozrievanie, vložte hurmikaki do papierového vrecúška spolu s jablkom alebo banánom – uvoľnený etylén proces výrazne zrýchli.
Zrelé hurmikaki je najlepšie uchovávať v chladničke, kde vydrží 2 až 3 dni. Mäkké odrody odporúčame spotrebovať rýchlo, pretože majú tendenciu rýchlo prezrieť. Ak si chcete ovocie odložiť na dlhšie, nakrájajte ho alebo rozmixujte a zamrazte – takto si zachová svoju chuť aj výživové hodnoty.
Prečo zaradiť hurmikaki do jesenného jedálnička
Hurmikaki je nielen krásne jesenné ovocie, ale aj mimoriadne všestranná surovina, ktorá dokáže obohatiť studené aj teplé recepty. Vďaka svojmu prirodzene sladkému tónu sa skvele hodí do dezertov, kaší či smoothie, no zároveň dokáže prekvapiť aj v slaných jedlách, polievkach alebo ako ovocná salsa ku mäsu a rybám.
Jeho výživové benefity, vysoký obsah antioxidantov a vlákniny z neho robia ideálne ovocie na podporu imunity počas sychravých mesiacov. Ak si osvojíte výber, skladovanie a pár jednoduchých receptov, hurmikaki si u vás doma určite nájde stabilné miesto a možno aj úplne nové využitie v kuchyni.
Anketa: Vyskúšali by ste niektorý z týchto receptov?
Odpovedalo 1373 ľudí
90%
10%
Aktualizovaný článok: 19.11.2025