Ovocie hurmikaki ako jesenná bomba: Kedy je zrelé a čo všetko je v jeho moci?

Ovocie hurmikaki ako jesenná bomba: Kedy je zrelé a čo všetko je v jeho moci?

    • Zdieľaj:
  • 131
  • 9

Už tradične sa jesenné obdobie spája s mnohými druhmi ovocia, ktoré sa postupne objavuje v našich obchodoch. Toto jesenné obdobie patrí aj exotickému ovociu, akým je kaki. Teda hurmikaki je už akýmsi symbolom a hitom jesennej a zimnej sezóny. Tieto oranžové plody miestami pripomínajú rajčiny, no v skutočnosti ide o sladké ovocie, ktoré má veľmi zaujímavú chuť. Pripísať by sme ju mohli k chuti žltého melóna zmiešaného s mrkvou, marhuľami a jablkom. Už to vám určite napovie, že ide o zaujímavé ovocie, ktorého chuť stojí za to. Avšak nielen samotná chuť je to, čo by sme si mali na tomto ovocí ceniť. Jeho nutričný profil rovnako stojí za pozornosť.

Odborníci uvádzajú, že ovocie kaki je bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C (skvelý pre imunitný systém), vitamínu A, vlákniny, antioxidantov, fosforu i magnézia. Okrem veľkého množstva vitamínov a minerálov treba tiež podotknúť, že hurmikaki je z väčšej časti tvorené vodou. Dokonca môžeme povedať, že až 80 % jeho dužiny tvorí voda.

Odporúčame: Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny? Toto ťa presvedčí!

prečo jesť kaki

Zdroj: Shutterstock®

Prečo si v tomto období vychutnať kaki oveľa častejšie?

Už len to, že kaki obsahuje množstvo látok potrebných pre naše telo, by vás malo presvedčiť o správnosti jeho konzumácie. Pokiaľ si ho doprajete v čerstvom stave, tak podporíte svoj srdcovo-cievny systém. Zároveň vďaka jeho antioxidačným účinkom (obsahuje lykopén) podporíte svoje zdravie a ochránite pred rakovinou prostaty, rakovinou krčka maternice, žalúdka i pľúc. Vďaka železu je kaki skvelou zbraňou proti anémii.

Kombinácia obsiahnutých živín je skvelá pre posilnenie zdravia srdca. Obsahuje flavonoidy, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a zároveň bojujú proti zlému LDL cholesterolu. Flavonoidy ako kvercetín a kaempferol tiež pomáhajú znižovať zápal v tele. So zápalom v tele sa spájajú ochorenia ako artritída, obezita, srdcové ochorenie i cukrovka. Konzumáciou tohto exotického ovocia predídete všetkým týmto nebezpečným ochoreniam.

Obsiahnutá vláknina zase pomáha podporovať trávenie, a teda zlepšuje činnosť čriev. Taníny obsiahnuté v ovocí regulujú črevné pohyby a tým pomáhajú predchádzať hnačke, ale rovnako aj zápche. Ovocie je tiež skvelé aj pre oči. Jedno kaki obsahuje 55 % odporúčaného príjmu vitamínu A, ktorý je potrebný pre spojivky i rohovky. Hurmikaki tiež podporuje dobré videnie, znižuje riziko vzniku niektorých ochorení očí a pod.

Napokon je kaki aj skvelým zdrojom energie. Obsahuje ľahko stráviteľné cukry, takže v krátkom čase dokáže telu poskytnúť dostatok energie. Pri náročných dňoch sa to určite zíde a nepochybujeme o tom, že jeho účinky oceníte.

čo obsahuje kaki

Zdroj: Shutterstock®

Ako hurmikaki spracovať?

Tu sa naskytá jedná dôležitá otázka – ako hurmikaki spracovať? No skôr než spôsob spracovania, mnohých zaujíma aj to, ako vyzerá zrelé hurmikaki. Predsa len ide o exotické ovocie, ktoré je pre mnohých z nás neznáme. Zrelé kaki je mimoriadne šťavnaté, sladké a má takmer priesvitnú dužinu. Na dotyk je kaki mäkšie. Ak je kaki tvrdé ako jablko, je potrebné nechať ho pár dni postáť, aby malo čo najlepšiu chuť.

Hurmikaki je najlepšie čerstvé. No stretnúť sa môžete aj s jeho sušenou alebo varenou formou. Kaki si však môžete vychutnať aj v rôznych receptoch. Vyskúšať môžete napríklad smoothie nápoje, šaláty, pyré, pudingy, koláče, mäsové jedlá a pod. Kaki im dodá nezameniteľnú chuť!

Neprehliadni: Ako odstrániť zápal z tela? Dopraj si detox, ktorý ťa zbaví prekyslenia organizmu!


    • Zdieľaj:
  • 131
  • 9
Návrat hore
Autor článku

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

9 komentárov

Ľubica Šťastná 16.11.20 06:20

ĽŠ
karma
123.00

Čerstvé si občas radi doprajeme.

  • 0
Odpovedať

Katarína Konečná 16.11.20 10:44

KK
karma
100.00

Skúsila som a nechutili mi.

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 17.11.20 20:22

karma
133.00

Kaki milujem.Každý deň zjem jedno a to som ani nevedela,koľko vitamínov a všetkého iného má v sebe...mňam

  • 0
Odpovedať

Ľudka Uličná 17.11.20 21:15

ĽU
karma
120.00

sú veľmi dobré

  • 0
Odpovedať

Marika Michálková 18.11.20 19:42

MM
karma
129.00

veľmi dobré

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 19.11.20 08:36

AS
karma
111.00

Minulý rok som dostala od známych- má trošku trpkú chuť,ale dá sa zvyknúť

  • 0
Odpovedať

Kristína Dická 19.11.20 09:01

KD
karma
136.00

Si pamätám, že keď som jedla prvýkrát Kaki, tak mi vôbec nechutilo, pre takú zvláštnu chuť. Až neskôr som mu dala druhú šancu, niečo som si o ňom prečítala a zistila som, že Kaki sa má jesť úplne mäkké a prezreté, kedy má príjemnú sladkú chuť. Dokonca sa má nechať dozrievať v sáčku spolu s banánmi, ktoré mu pomáhajú rýchlejšie dozrieť. Odvtedy nedám na Kaki už dopustiť, tak mi zachutilo :-)

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 16:58

AK
karma
117.00

Kaki je chutné a veľmi zdravé.

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 26.11.20 09:38

MC
karma
100.00

hurmikaki som konzumovala viac krát ,pre je dosť sladké.

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

Svadobné šaty

Berta Milano 2020: Dizajnové svadobné šaty, ktoré okúzlia

  • 114
  • 3
  • 12.08.2020
Rady a inšpirácie

VIDEO: Ako si vybrať vizážistku na svadbu?

  • 45
  • 4
  • 22.09.2020
Svadobné šaty

Dúhové svadobné šaty – nový trend, ktorý pobláznil už tisícky neviest. Vydávala by si sa v tom?

  • 46
  • 2
  • 17.08.2020
TOPlist