Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny? Toto ťa presvedčí!

Prečo v strave uprednostniť celozrnné potraviny? Toto ťa presvedčí!

Naša strava by mala byť nielen zdravá, ale hlavne pestrá. Ak je totiž jednotvárna, respektíve sú z nej vyraďované niektoré skupiny potravín, môže hroziť, že človeka potrápi nedostatok niektorých základných živín a mnohých dôležitých látok. Súčasťou našej stravy by v prvom rade mala byť zelenina a ovocie, ktoré sú plné vitamínov, minerálov, antioxidantov či vlákniny. Chýbať nám nemôžu zdroje bielkovín, čiže mäso, strukoviny, vajíčka či tvaroh. Kvalitné tuky nám doplnia ryby, rastlinné oleje, orechy aj olejnaté semená. A taktiež musia byť v našej strave zastúpené zložené sacharidy. Polysacharidy pre nás predstavujú základný zdroj energie a nájdeme ich v ryži, strukovinách aj celozrnných potravinách a obilninách. Celozrnné výrobky by pritom v zdravom jedálničku rozhodne nemali chýbať a nie len preto, lebo nám doplnia dôležité sacharidy. Zistite o nich viac!

Sú plné minerálnych látok

Celozrnné potraviny, ako celozrnný chlieb a pečivo, cestoviny, ovsené vločky, rôzne cereálie či hnedá ryža a vo všeobecnosti celé zrná a produkty z nich vyrobené, nám nedoplnia len zložené sacharidy, a teda i množstvo energie, ale aj mnohé vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Práve preto sa im oplatí dať prednosť pred produktami z bielej múky. Celozrnný chlieb či cestoviny sú skrátka oveľa výživnejšie. Pri výrobe potravín z bielej múky sa totižto zo zŕn odstraňuje vonkajšia časť, a tým aj značný podiel minerálov a vitamínov. Celozrnné potraviny sú bohaté na viaceré vitamíny skupiny B, napríklad riboflavín aj niacín. Rovnako v nich nájdeme napríklad železo, horčík, selén, zinok i ďalšie minerálne látky. Nedostatok týchto látok sa môže prejaviť rozvojom rozličných zdravotných problémov.

Odporúčame: Najzdravšie jesenné potraviny: Pripíš ich na zoznam a pripni na chladničku

celozrnný chlieb

Zdroj: Shutterstock®

Zasýtia na dlhú dobu

Celozrnné potraviny sú veľmi výživné a dokážu nás zasýtiť na dlhú dobu. Je to vďaka spomínaným zloženým sacharidom a vláknine, čo je vlastne zmes nestráviteľných sacharidov. Práve potraviny bohaté na vlákninu napomáhajú regulovať pocit sýtosti. Ak zakrátko aj po väčšej porcii jedla pociťujete hlad, vaša strava je chudobná na vlákninu. Zaradením celozrnných potravín do jedálnička svojmu telu dodáte množstvo potrebných polysacharidov, z ktorých sa energia uvoľňuje postupne a dlhší čas. Celozrnné potraviny skrátka telo trávi dlhšie. Práve preto sú tieto potraviny veľmi vodné aj pri redukcii váhy. Kedže človeku doprajú dostatočný pocit sýtosti na dlhší čas, chránia tak pred návalmi hladu a prejedaním sa. 

Pomáhajú črevám a tráveniu

Celozrnné výrobky radíme medzi tie najlepšie potraviny pre zdravé črevá. Je známe, že naše črevá potrebujú v prvom rade probiotiká, čiže prospešné mikroorganizmy, ktoré osídľujú ľudské črevá a majú význam z hľadiska metabolizmu a obranyschopnosti. Nájdeme ich okrem iného v kyslomliečnych produktoch. Naše črevá však potrebujú aj takzvané prebiotiká, čo je napríklad i vláknina, ktoré predstavujú živiny pre dobré baktérie. Telu ich vo veľkom množstve vieme dodať aj vďaka celozrnným potravinám a obilninám, ktoré sú na vlákninu bohaté. Celozrnné potraviny vďaka vláknine podporujú správne trávenie a uľahčujú prechod potravy črevami. Tiež napomáhajú z tela odvádzať škodliviny a toxíny. Ak vaše trávenie nefunguje najlepšie a trápi vás napríklad nepravidelné vyprázdňovanie, zaraďte do jedálnička viac celozrnných potravín.

celozrnné cestoviny

Zdroj: Shutterstock®

Majú priaznivý vplyv na cholesterol

Celozrnné potraviny sa do jedálnička oplatí zaradiť nielen pri problémoch so zápchou, ale aj pri vysokom cholesterole. Je to opäť vďaka obsahu vlákniny. Vlákninu totižto poznáme rozpustnú a nerozpustnú. Kým nerozpustná prechádza tráviacim traktom v nezmenenej forme, pričom urýchľuje prechod zvyškov potravy črevami, tá rozpustná sa čiastočne rozpúšťa a vytvára akýsi gél. Tento druh vlákniny má výrazne pozitívny vplyv na cholesterol. Napomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu v tele, ktorý môže v srdcovo-cievnom systéme napáchať veľké škody. Vysoký cholesterol je rizikovým faktorom mnohých kardiovaskulárnych ochorení, preto ho neradno ignorovať. Aj pravidelnou konzumáciou celozrnných potravín je tak možné prispieť k prevencii srdcovo-cievnych chorôb. 

Priaznivo vplývajú na glykémiu

Ako posledné ešte môžeme spomenúť, že celozrnné potraviny majú taktiež priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi. Obsiahnutá rozpustná vláknina spomaľuje vstrebávanie glukózy a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Po konzumácii celozrnných potravín tak dochádza k postupnému uvoľňovaniu energie a kolísanie hladiny cukru v krvi sa znižuje. Celozrnné potraviny sú preto vhodnou súčasťou stravy preventívne pôsobiacej proti cukrovke 2. typu. O to dôležitejšie je vhodné stravovanie v prípade, ak osoba už cukrovku 2. typu má diagnostikovanú. I v tomto prípade sú celozrnné potraviny a produkty z celozrnnej múky v primeranom množstve v jedálničku vítané. 

Odporúčame: TOP potraviny s vysokým obsahom tukov: Privítaj ich vo svojom jedálničku!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 08.11.20 07:28

ĽŠ
karma
100.00

Celozrnné výrobky by v zdravom jedálničku rozhodne nemali chýbať z viacerých dôvodov; dobrý článok!

  • 0
Odpovedať

Mária Chromíková 08.11.20 10:21

MC
karma
109.00

celozrnné potraviny majú výbornú chuť a veľa zdravotných benefitov.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 08.11.20 16:27

MM
karma
100.00

tiež dávam prednosť celozrnnému chlebíku či pečivu

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 09.11.20 21:09

karma
109.00

Snažím sa stravovať pestro,dbám na to,aby som uvarila vždy niečo iné.Zelenina a ovocie sú u nás každý deň a taktiež kupujem len celozrnné pečivo.

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 09.11.20 21:13

JK
karma
100.00

Treba ich zaradiť do jedálníčka

  • 0
Odpovedať

Margaret Zimova 10.11.20 14:55

karma
106.00

V našej rodine majú dlhodobo prvé miesto. Mimochodom výborný článok.

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 25.11.20 17:04

AK
karma
100.00

v mojej strave majú celozrnné potraviny svoje zastúpenie

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní