Posledný mesiac tehotenstva: Čo ťa ešte pred samotným pôrodom čaká?

Posledný mesiac tehotenstva: Čo ťa ešte pred samotným pôrodom čaká?
  • 22.05.2018
  • Jana Sedláková

Čas pokročil a bábätko vám už klope na bruško? Ani neviete ako a zisťujete, že máte pred sebou záverečné týždne tehotenstva? To, čo na začiatku vyzerá ako večnosť, nakoniec preletí ako sen. Posledný mesiac tehotenstva mnohokrát prináša u maminiek otázky, či stihnú všetko pripraviť a čo všetko je vlastne potrebné pripraviť, kým príde bábätko na svet. Mať v podvedomí zoznam tisícich  drobností na vybavenie môže pôsobiť veľmi stresujúco a ochromujúco, najmä pri veľkom brušku, ktoré v tomto čase už jednoznačne limituje vaše bežné fungovanie. Neprepadajte však panike, prinášame vám prehľad vecí, ktoré keď si zariadite, určite nič podstatné neopomeniete. A keď náhodou nestihnete umyť okná alebo dozariaďovať detskú izbičku, svet sa nezrúti. Dôležitejšia je vnútorná pohoda a vaše naladenie na príchod bábätka.

Pozri aj: Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!

Príprava vecí pre bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Čo teda vybaviť pred pôrodom?

Nasledujúce body vám pomôžu zostaviť si váš individuálny zoznam vecí na vybavenie. Potom je už jednoduché sa ho iba držať a postupovať bod po bode. (Pri niektorých nájdete aj odkazy na ďalšie naše články s detailnejšími informáciami.)

  1. Definitívne ujasnenie predstáv o pôrode a pôrodnici – kľúčová informácia, bez ktorej určite nebudete v pohode. Ak náhodou ešte stále riešite neistotu v tomto smere, je najvyšší čas s ňou skoncovať. Pomôže vám v tom pôrodný plán a náš návod, ako si vybrať pôrodnicu.
  2. Výber a kontakt na pediatra – informácia, ktorú budete potrebovať nadiktovať už v pôrodnici, aby vedeli, kam zaslať výsledky prvých vyšetrení bábätka. Je dobré navštíviť detského lekára s časovou rezervou osobne a popýtať sa na jeho lekársky prístup a fungovanie ambulancie. Zvýši to váš pocit bezpečia, ktoré potrebujete pre pocit vlastnej pohody.
pred-pôrodné prípravy

Zdroj: Shutterstock®

  1. Doriešenie administratívnych detailov v súvislosti so štátnymi príspevkami a formálnymi povinnosťami – mašinéria, pred ktorou sa zhlboka nadýchnite a pustite sa do toho. Množstvo tlačív môže pôsobiť stresujúco, ale keď raz začnete, nakoniec to ide pekne od ruky. Podstatné je zistiť si, na aké dávky a príspevky máte vo vašej konkrétnej situácii nárok a za akých podmienok. Nejaké informácie už pravdepodobne aj viete, pretože ste ich už museli riešiť. Väčšinou ide pred pôrodom hlavne o žiadosť o materské, ktorú vypisuje gynekológ štandardne 6 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Je ale praktické sa už pred pôrodom zorientovať, prípadne si pripraviť tlačivá aj na vybavenie príspevku na starostlivosť o dieťa, jednorázového príspevku pri narodení dieťaťa, prídavku na dieťa, nahlásenie dieťaťa na trvalý pobyt a do zdravotnej poisťovne a podobne.
  2. Nákup a príprava vecí pre bábätko do detailov (od oblečenia až po autosedačku) – to je pre maminky obyčajne milá činnosť, ale časovo relatívne náročná, takže je dobré ju nepodceniť.
  3. Príprava domácnosti na príchod bábätka: rozdelenie úloh s manželom, vyriešenie logistiky a opatrovania v prípade starších detí, zásobovanie a varenie počas šestonedelia, to sú všetko detaily, ktorých zariadenie vám uľahčí fungovanie v náročných prvých týždňoch po pôrode a prinesie pokoj pred pôrodom.
  4. Taška do pôrodnice – kľúčové je zistiť si zoznam vecí, ktoré sú potrebné k pôrodu v konkrétnej pôrodnici, v detailoch sa totiž môže líšiť.

Zaujme ťa: Druhý trimester tehotenstva: Bábätko kope a ja sa cítim skvele!

Nepotrebujete návštevy ale pokoj

Zdroj: Shutterstock®

Návštevy nie sú povinné

Na záver ešte jedna dobrá rada: Už vopred si ujasnite sama a aj s partnerom, kedy a koho chcete po pôrode pozvať na návštevu. Nech sú to len ľudia vášmu srdcu blízki, takí, ktorí vám prinesú dobrú náladu a povzbudenie. Nie je nič horšie ako návšteva, ktorá vyžaduje poldňové hostenie a obskakovanie, pričom vás ešte stihne vydesiť alebo znechutiť svojimi popôrodnými či výchovnými skúsenosťami. Na podobných známych teraz nemáte čas ani energiu!

Keď sa vám podarí zariadiť všetky tieto, poväčšine unavujúce, ale nie veľmi komplikované detaily, budete sa môcť oveľa lepšie uvoľniť a oddať sa už len radostnému čakaniu. Želám vám veľa šťastia a krásne pôrodné zážitky!

Neprehliadni: Tretí trimester tehotenstva: Finále sa blíži! Čo môžeš očakávať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

12 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní