Športovci, pozor! Viete, aký je vplyv sexu na športový výkon?

Športovci, pozor! Viete, aký je vplyv sexu na športový výkon?
  • 23.05.2018
  • Simona Kostková

Dlhé roky sa polemizovalo o tom, čo robiť pred veľkým závodom alebo náročným tréningom a čo, naopak, nie. Žiadny alkohol, žiadne sladkosti alebo len čistá voda, sú niektoré z obmedzení, ktoré tréneri naordinujú svojim zverencom pred dôležitým tréningom. Medzi veľmi časté otázniky patrí aj sex.

My sa dnes pozrieme na to, ako to je so sexom pred športovým výkonom. Patrí tiež medzi zakázané činnosti, ktoré si pred tréningom nemôžeme dopriať? Alebo neexistuje žiadny pádny dôvod na odriekanie a môže nám dokonca zlepšiť výsledky? Prezradíme vám všetky dôležité veci, ktoré súvisia s touto pikantnou témou.

Orgazmus z nás vysáva životnú energiu

Pôvod tejto otázky môžeme hľadať v starobylých spisoch rôznych filozofií. Mnohé, ako napríklad taoizmus, uznávali tvrdenie, že sexom prichádzame o životnú energiu. Orgazmom vraj odchádza z nášho tela časť životne dôležitej energie, a to platí hlavne pre mužov. Táto myšlienka sa v podstate udržala až do dnešného dňa, pretože je pravdou, že po vyvrcholení dochádza k uvoľneniu celého tela a k utlmeniu. A to budú pravdepodobné dôvody, prečo je sex pred športovým výkonom považovaný za nežiadúci už od antických čias.

Dnešná medicína však tento názor nedokáže jednoznačne potvrdiť, nakoľko energia, ktorú spotrebujeme pri priemernom sexe, sa vyrovná tej, ktorú potrebujeme na výstup na tretie poschodie. Pre normálneho človeka to predstavuje minimálnu záťaž a pre športovca skoro žiadnu. Aj napriek mnohým testom, ktoré prebehli a stále prebiehajú, sa odborníci zhodujú, že neexistuje zatiaľ priamy dôkaz, ktorý by potvrdil, že sex ovplyvňuje výkonnosť. Hlavnými prvkami, ktoré zodpovedajú za zmeny počas sexu, sú práve hormóny, ktoré ale nepôsobia na telo dlhodobo, takže z tohto hľadiska sa môžeme baviť o bezprostrednom ovplyvňovaní.

Neprehliadni: Ako rozpoznať dehydratáciu organizmu? Tento trik ti to prezradí!

ako byť výkonnejší

Zdroj: Shutterstock®

Za všetko môže testosterón

Aká je pravdepodobnosť, že akt, ktorý nás aktivuje a zároveň absolútne paralyzuje, dokáže ovplyvniť aj náš športový výkon? Pravdepodobne žiadna. Testosterón je ten, ktorý hrá kľúčovú úlohu pri sexe aj športe. Je to hormón, ktorý ovplyvňuje nielen libido, ale aj anabolické procesy, zvyšuje súťaživosť a ochotu prijímať riziko. Avšak jeho vplyv na naše telo aj myseľ je krátkodobý, po dosiahnutí orgazmu sa jeho hladina opäť dostane na pôvodnú.

Významnejší vplyv na náš výkon má, pokiaľ abstinujeme viac, ako 5 dní, ideálne týždeň. Nemá preto zmysel, aby ste zvýšili hladinu testosterónu, a tým aj svoju aktivitu, dlhodobou abstinenciou, poprípade, aby ste s ňou začali pár dní pred zápasom. Hladinu môže ovplyvniť aj samotná prítomnosť príťažlivej osoby, očakávanie sexuálnej aktivity či riskantné situácie.

vytrvalostný beh

Zdroj: Shutterstock®

Vplýva sex na šport alebo šport na sex?

Hladina testosterónu teda súvisí so zvýšenou výkonnosťou, lenže... Na to, aby bola táto výkonnosť naozaj vysoká, bolo by potrebné, aby ste so zvýšenou hladinou tohto hormónu trénovali dlhšiu dobu. V takomto prípade by ste mohli byť o niečo výkonnejší aj bez tréningu. Podľa niektorých platí táto teória iba pre kontaktné či extrémne športy a nie pre vytrvalostné. Naopak, iná teória tvrdí, že sexuálna frustrácia môže v tele vytvoriť tlak, ktorý sa dá pri športe pozitívne zužitkovať.

Ako sme spomínali, pre vytrvalcov hladina testosterónu nemá vplyv na ich výkon, práve naopak. Testosterón priamo súvisí s množstvom svalovej hmoty a práve vytrvalci majú často nízke hladiny. Pokiaľ sa niekto dlhodobo venuje vytrvalostnému športu, má oveľa vyšší sklon k trvalo nízkym hladinám tohto hormónu, čo sa odzrkadlí na zníženom sexuálnom apetíte. V ojedinelých prípadoch, pri veľkých tréningových objemoch môže dôjsť dokonca k zníženiu hustoty kostí, vypadávaniu vlasov či k únavovým zraneniam a u žien k nepravidelnej menštruácii. Samozrejme, ide o prípady, kedy má športovec nízke percento telesného tuku v spojení s dlhodobým vytrvalostným tréningom.

sex pred zápasom

Zdroj: Shutterstock®

Ak by sme chceli zosumarizovať všetky vyššie uvedené poznatky, vyšiel by nám len neurčitý záver. A to taký, že je na každom z nás, ako budeme k tréningom pristupovať. Základom je správny tréningový plán, ktorý je vytvorený na mieru. Vy si musíte premyslieť to, aké miesto má sex vo vašom živote. Avšak je dokázané, že 12 hodín pred športovým výkonom nemá sex žiadny vplyv na náš výkon, i keď noc predtým môže pomôcť s upokojením, čo môže byť pre niektorých prínosné.

Na druhej strane výhody, ktoré nám milostný akt prináša, sú veľmi pozitívne. Nepomáha nám len s psychickou pohodou, ale ovplyvňuje aj náš kardiovaskulárny systém, podporuje imunitu a predlžuje život. Uvážte preto, z akého dôvodu chcete abstinovať a čo od toho očakávate, nie je nikdy na škodu poradiť sa s trénerom. Faktom zostáva, že pri vytrvalostnom športe sa odporúča pravidelný sex a abstinencia pri ostatným športoch, prevažne maskulinných aktivitách, kde je hladina testosterónu dôležitá.

Pozri toto: Cvičenie Päť Tibeťanov ako ideálny ranný budíček. Vyskúšaj ho!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní