Cvičenie Päť Tibeťanov ako ideálny ranný budíček. Vyskúšaj ho!

Cvičenie Päť Tibeťanov ako ideálny ranný budíček. Vyskúšaj ho!

Celá zostava Päť Tibeťanov vám zaberie desať, nanajvýš dvadsať minút, no čerpať z nej budete po celý deň.

S týmto cvičením by mali začať predovšetkým ženy, ktoré cítia dlhodobú únavu, podráždenosť a bolesti chrbtice. Naopak, ak už teraz aktívne cvičíte, Päť Tibeťanov je ideálny spôsob na zahriatie pred samotným tréningom. Ide o jedno z najstarších a najrozšírenejších cvičení na svete.

Päť Tibeťanov je zostava, ktorá by sa mala cvičiť pravidelne, každý deň, nanajvýš tak s jednou prestávkou do týždňa. Tak čo, idete do toho?

Päť Tibeťanov spomaľuje starnutie

Ako je to možné? Zostava cvikov totiž bola vytvorená za účelom obnovy rovnovážneho prúdenia energie v ľudskom tele. Lámovia ju vytvorili už pred tisícami rokov a dobre vedeli, čo robia. Päť Tibeťanov bolo posúvané z generácie na generáciu ako isté tajné cvičenie, známe len vyvoleným. Dnes už to nie je žiadne tabu, a tak môžete aj vy prispieť k omladeniu svojho tela a ducha a nabiť sa pozitívnou energiou. Dôležité je, aby cvičenie sprevádzalo správne, plynulé a hlboké dýchanie, ideálne v rovnakom rytme. Pripravené? Poďme na to!

Pozri aj: Tekvicový olej: Všeliek a zázrak prírody. Vieš, s čím ti pomôže?

Prvý Tibeťan

Postavte sa vzpriamene a upažte na úrovni ramien. Budete sa točiť v smere hodinových ručičiek, princípom je krúženie okolo svojej osi. Jedna dlaň smeruje nahor a druhá dole. Pozerajte sa pred seba, ale neupriamujte sa na jedno miesto. Zdá sa to síce jednoduché, ale treba dať pozor – ruky treba mať po celý čas poctivo rozpažené. Zvoľte si takú rýchlosť, aby sa vám netočila hlava. Točte sa, kým vám je to príjemné, ideálne však 21-krát. Zo začiatku sa točte pomalšie, časom môžete zrýchliť.

prvý tibeťan

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

Druhý Tibeťan

Ľahnite si na chrbát, ruky položte voľne vedľa tela s dlaňami nahor a nohy majte vystreté. Nohy dvíhajte pomaly od zeme ako najviac to ide. Členky sa dotýkajú. Nadychujte sa spolu s dvíhaním nôh. Hlavu vyrolujte po lopatky, ale tak, aby vás neťahal krk. Panva zostáva na zemi a bradu pritiahneme k hrudníku. Následne pomaly spustite nohy k zemi, s výdychom a úplným uvoľnením. Cvik opakujeme 21-krát.

Mohlo by ťa zaujímať: Toto sú najčastejšie príčiny zadržiavania vody v organizme!

druhý tibeťan

Zdroj: Shutterstock®

Tretí Tibeťan

Kľaknite si s nohami pri sebe, ruky sú natiahnuté vedľa tela, dlane smerujú k stehnám. Prsty na nohách sú zapreté o podložku. S hlbokým nádychom sa ohnite dozadu ako luk. Popri tomto pohybe spúšťajte ruky po zadnej strane stehien, čo vám pomôže udržať rovnováhu pri záklone. Choďte dozadu čo najhlbšie, no rozhodne nie nasilu. Vydýchnite a vráťte sa do pôvodnej pozície. Opakujte 21-krát v plynulých pohyboch.

tretí tibeťan

Zdroj: Shutterstock®

Štvrtý Tibeťan

Ide o mostík, ktorý dosiahnete zdvihnutím sa zo sedu. Sadnite si vzpriamene na zem, dlane sú položené na podložke, nohy vystreté. Prvým krokom je pritiahnutie brady k hrudníku. S nádychom zakloňte hlavu, zdvihnite zadok tak, aby vaše telo pripomínalo písmeno U. Trup a stehná by mali byť rovnobežne so zemou a celé chodidlá zatlačené do zeme. V tejto polohe nechajte hlavu “padnúť” dozadu. Cvik nerobte švihom, ale plynule s dychom. S výdychom sa vráťte do pôvodnej pozície a opakujte 21-krát.

štvrtý tibeťan

Zdroj: Shutterstock®

Piaty Tibeťan

Posledný cvik je najťažší, ale ten pocit „potom“ rozhodne stojí za to. Ľahnite si na zem tvárou k zemi. Spolu s pomalým nádychom sa dvíhajte a váhu máte na rukách, zatiaľ čo bradu tlačíte k hrudníku. V správnej polohe ste vtedy, keď vaše telo tvorí obrátené písmeno V. Napokon vydýchnite a telo položte do pôvodnej polohy. Aj tento cvik zopakujte 21-krát.

piaty tibeťan

Zdroj: Shutterstock®

Čo je ešte dôležité vedieť?

  • Ak si chcete byť istá, že Päť Tibeťanov cvičíte naozaj správne, začnite spolu s inštruktorom.
  • Po cvičení je dobré si chvíľu posedieť, prípadne dopriať si krátku meditáciu.
  • Pre maximálny účinok sa odporúča vykonávať jednotlivé cviky čo najpomalšie.
  • Cvičte kedykoľvek v priebehu dňa, ale ideálne ráno pred raňajkami, pretože večer môže prílev energie narúšať spánok.
  • Cviky sa navzájom dopĺňajú, takže by ste mali dodržať stanovený postup a odcvičiť všetky.
  • Nejde tu o posilňovanie svalov, cviky sa vykonávajú silou dychu.
  • V žiadnom prípade nezadržiavajte dych.
  • Pokojne začnite s piatimi opakovaniami a postupne sa dopracujte až k stanovenému počtu opakovaní, teda 21.


 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 11.02.18 22:07

ĽŠ
karma
100.00

Skvelé cvičenie.

  • 1
Odpovedať

Ján Komada 03.03.18 18:12

JK
karma
103.00

sestra ich cvičí každy deň

  • 0
Odpovedať

Soňa Kollárová 04.03.18 16:32

SK
karma
113.00

Dobrý nápad na ranné prebratie.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní