Druhý trimester tehotenstva: Bábätko kope a ja sa cítim skvele!

Druhý trimester tehotenstva: Bábätko kope a ja sa cítim skvele!
  • 08.05.2018
  • Jana Sedláková

Ako beží čas a týždne tehotenstva jeden za druhým utekajú, maminka s bábätkom v brušku sa čoraz viac zžívajú. Druhý trimester prináša obvykle návaly čerstvej energie, pretože telo sa vysporiadalo s novou situáciou, čo sa prejaví obvykle vymiznutím nepríjemných stavov nevoľnosti, zvracania, závratov a pod. Keď navyše medzi 18. a 20. týždňom pribudnú vnímateľné pohyby bábätka, radosť a energia budúcej maminky je priam hmatateľná. Tehotenstvo navyše začína byť, vplyvom vystupujúceho bruška, jednoznačné aj navonok, takže sa tehotná žena poväčšine stáva stredobodom láskavej pozornosti v práci, doma alebo kdekoľvek sa zjaví, čo je veľmi príjemné.

Pozri aj: Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!

ultrazvukové vyšetrenie

Zdroj: Shutterstock®

Maminka: Nevoľnosti prešli, bruško rastie

Druhý trimester sa označuje obdobie od 13. do 28. týždňa tehotenstva. Žena začne viac priberať (obyčajne cca 3 až 6 kg počas druhého trimestra). Ako rastie bábätko, rastie samozrejme aj bruško a tehotná si všimne ďalšie zmeny na svojom tele i psychike:

  • po ústupe ranných nevoľností stále môžu pretrvávať alebo sa ako nové objaviť časté zmeny nálad, zápcha, časté močenie, občasné bolesti hlavy, pálenie záhy, intenzívnejší vaginálny výtok, kŕče v nohách, kŕčové žily, opuchnuté členky a lýtka,
  • veľkou témou tehotných sú zmeny pokožky: tehotenské prasklinky na koži, čiže strie, ktoré sú výsledkom rýchleho rastu bruška a ďalších partií, pigmentové škvrny na rôznych miestach tela, tzv. tehotenská čiara, vedúca od pupka k lonovej kosti,
  • prvorodičky sa môžu zľaknúť tzv. Braxton-Hicksovych kontrakcií, ľudovo označovaných ako „poslíčkovia“. Sú to nebolestivé, obyčajne niekoľkominútové kontrakcie, ktorými sa maternica pripravuje na nadchádzajúci pôrod. Nemajú ešte silu a početnosť „pravých“ sťahov a prejavujú sa stvrdnutím väčšej či menšej časti bruška.

Spomínané tehotenské obtiaže sú relatívne bežné a treba ich brať ako súčasť tohto požehnaného stavu. :-) Na ich zmiernenie existuje rad riešení z tradičnej či alternatívnej medicíny (homeopatia, aromaterapia,...). Niektoré sú voľne dostupné, no iné je naozaj vhodné nepodceňovať a radšej konzultovať s odborníkom v danej oblasti.

Nevoľnosti prešli, bruško rastie

Zdroj: Shutterstock®

Bábätko: Telíčko sa zdokonaľuje

Prvé tri mesiace bábätko prešlo úžasný vývoj z akejsi nediferencovanej zmesi buniek do usporiadaného fungujúceho organizmu, v ktorom prebiehajú všetky základné životné procesy. V druhom trimestri prichádza na rad prudká rastová fáza, sprevádzaná zdokonaľovaním drobného telíčka. Bábätko narastie z cca 25 g v 13. týždni na cca 1 kg ku koncu druhého trimestra. Naberá podkožný tuk, môže otvoriť oči a žmurkať, ovláda končatiny, prehĺta malé množstvá plodovej vody, z ktorej sa tvorí moč, vytvoria sa nechty a odtlačky prstov, má pravidelný spánkový režim a dokáže ďalšie neuveriteľné veci!

Zaujme ťa: Dokonalá mama - fenomén dnešnej doby alebo skutočnosť?

Ultrazvuk_druhý trimester

Zdroj: Shutterstock®

Triple testy, morfológia plodu, glukózový test

Tehotenské vyšetrenia v druhom trimestri sa zameriavajú na vylúčenie prípadných genetických porúch (triple testy - biochemické vyhľadávacie testy Downovho syndrómu a rázštepov neurálnej trubice) a na vylúčenie skrytej tehotenskej cukrovky, ktorá môže neliečená nepriaznivo ovplyvniť vývoj bábätka. Medzi 18. a 19. týždňom čaká maminku a bábätko podrobný morfologický ultrazvuk, ktorý hľadá vývojové chyby, hodnotí veľkosť a proporcionalitu bábätka a jeho jednotlivé systémy – centrálnu nervovú sústavu, srdce, pľúca, tráviacu sústavu, obličky a kostru. Dôležitou súčasťou ultrazvukového vyšetrenia je aj kontrola množstva plodovej vody, polohy a charakteru placenty. I keď tieto vyšetrenia majú za cieľ priviesť na svet zdravé bábätko, pre tehotnú môžu byť rovnako upokojujúce ako stresujúce.

Množstvo a frekvencia tehotenských vyšetrení má svoju tienistú stránku v neustálom nápore na psychiku budúcich rodičov, ktorí mnohokrát žijú v relatívne dlhodobom strese z očakávania výsledkov, ktoré majú napr. v prípade triple testov vysokú falošnú pozitivitu a stavajú tak rodičov pred ďalšie neľahké rozhodnutia...

Kurz prípravy na pôrod zodpovie mnohé otázky

Zdroj: Shutterstock®

Prípravné kurzy k pôrodu

V období druhého trimestra je veľmi prospešné, najmä pre prvorodičky a ich partnerov, absolvovať nejakú formu kurzu prípravy na pôrod, kde sa dozvedia základné informácie o tom, ako prebieha prirodzený pôrod a pôrod v pôrodnici, majú možnosť prediskutovať mnoho otázok. Základnými témami bývajú: tehotenstvo a jeho bežné obtiaže, tehotenské vyšetrenia, príprava na pôrod, úľavové techniky, ako si zostaviť pôrodný plán a vybrať pôrodnicu, starostlivosť o mamičku v období šestonedelia, príprava na dojčenie, základy starostlivosti o bábätko, základy rodičovskej výchovy.  

Odporúčame: Bolesť pri pôrode: Prečo je dôležitá a ako sa s ňou skamarátiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní