Tretí trimester tehotenstva: Finále sa blíži! Čo môžeš očakávať?

Tretí trimester tehotenstva: Finále sa blíži! Čo môžeš očakávať?
  • 15.05.2018
  • Jana Sedláková

Tak ako prostredné tri mesiace prinášajú po niekedy náročnom prvom trimestri väčšine tehotných energiu a schopnosť normálne fungovať, záver tehotenstva je cieľovou rovinkou, ktorá každým ďalším dňom zväčšuje svoju náročnosť. Tretí trimester, teda obdobie od 29. do 40. týždňa tehotenstva, však prináša veľké zmeny na tele matky i bábätka. Už len prudký rast malého človiečika sám o sebe zvyšuje záťaž a robí toto obdobie fyzicky vyčerpávajúcim. Na druhej strane sa prepojenie medzi bábätkom a maminkou stále prehlbuje a zintenzívňuje. Nenarodený drobček sa už teraz stáva súčasťou rodiny a najbližšieho okolia, čo je veľmi príjemné.

Pozri aj: Prvý trimester tehotenstva: Naozaj čakáme bábätko!

Tretí trimester_bruško prudko rastie

Zdroj: Shutterstock®

Zmeny u maminky: Moje bruško už nie je len moje!

Mnoho tehotných popisuje svoje pocity podobne. Dieťatko zaberá v brušku stále viac miesta a každý jeho pohyb je čoraz viac cítiť. Niekedy si prudkými pohybmi vynúti pozornosť – zastavenie nejakej činnosti, viac priestoru, menej hluku a podobne. Bruško rastie doslova zo dňa na deň a nastávajúca maminka má mnohokrát problém odhadnúť svoju veľkosť – nezriedka sa stáva, že sa s bruškom pri bežných prácach ošuchne či udrie, čo sa zdá neuveriteľné, ale je to dosť bežné.

V tomto čase sa prsníky definitívne pripravujú na kŕmenie bábätka. Môže sa začať uvoľňovať prvé mlieko po kvapkách, ale aj väčších objemoch (pomôžu vložky do podprsenky). Je výborné sa v tomto období, najmä ako prvorodička, zorientovať aspoň trošku v problematike dojčenia – poznať základné polohy, základné „finty“, ako na to a aj tipy na zvládnutie najčastejších problémov. Tému prípravy na kojenie môžete využiť na prvý kontakt s laktačnou poradkyňou, ktorú si takto otestujete pre prípad, že by ste naozaj potrebovali poradiť. Napríklad po pôrode s prisávaním bábätka alebo neskôr doma. Základné tipy ohľadom kojenia dostanete väčšinou aj na kurzoch prípravy na pôrod. Je veľkým kreditom mať prehľad v tomto smere a neprepadnúť, vplyvom nedostatku informácií, panike. V nemocniciach totiž nie vždy majú novorodenecké sestry čas a prípadne i kompetencie sa vám v tomto smere venovať a laktačné poradkyne nie sú v slovenských pôrodniciach vôbec také bežné ako by sa mohlo logicky zdať.  

Neprehliadni: Druhý trimester tehotenstva: Bábätko kope a ja sa cítim skvele!

budúci rodičia

Zdroj: Shutterstock®

Bežné problémy v treťom trimestri

Obtiaže, ktoré budúce maminky v tomto období zažívajú, sú najmä: bolesť chrbta, nedostatok železa, pálenie záhy, svrbenie kože, kŕče v lýtkach, problémy so spánkom, časté močenie, činnosť čriev, hemoroidy,... Veľká časť z nich je buď spôsobená alebo umocnená práve prudkým zväčšovaním bábätka, čo má za následok, že pre orgány maminky zostáva stále menej miesta. Iné súvisia s hormonálnymi výkyvmi, výživou a podobne. Vo svojej podstate môžu byť len dočasným sprievodným javom vášho tehotenstva, no pri akomkoľvek podozrení na vážnejší stav neváhajte vyhľadať odborníka.

Špecifickou témou sú tzv. „poslíčkovia“, čiže cvičné kontrakcie, ktoré ešte neznamenajú začiatok pôrodu. Spomínali sme ich už v predchádzajúcom trimestri, no v tomto období sú naozaj bežné.

príprava na pôrod

Zdroj: Shutterstock®

Na konci je dokonalý človiečik

Ťažko zhrnúť do pár viet úžasný vývoj bábätka v tomto čase. Vyvíja sa mozog a nervový systém, ktorý je ku koncu tehotenstva schopný udržiavať stabilnú telesnú teplotu. Zreničky dokážu reagovať na svetelné vnemy a oči sa otvárajú. S výnimkou lebečných, všetky kosti pevnejú a tvrdnú. Dieťatko sa obyčajne do 37. týždňa otočí do ideálnej pôrodnej polohy hlavičkou nadol a klesne do panvy. V závere svojho vývoja v maternici meria približne 50 – 53 cm a váži 3,5 – 3,8 kg. Vývoj bol ukončený a bábätko je pripravené prísť na svet.

Tretí trimester_poradňa

Zdroj: Shutterstock®

Tretí trimester v tehotenskej poradni

Návštevy tehotenskej poradne sa zintenzívňujú a od 36. týždňa až do pôrodu sa konajú raz za týždeň. Okrem parametrov, ktoré sa sledujú celé tehotenstvo, sa v tomto období robí navyše v 30. týždni ultrazvukové vyšetrenie polohy a veľkosti dieťatka, uloženia placenty a množstva plodovej vody. V 35. – 38. týždni nasleduje vyšetrenie na prítomnosť streptokoka typu B a v 36. týždni ultrazvuková flowmetria, tzv. prietoky, ktoré majú vylúčiť zníženú funkciu placenty. V tomto týždni štandardne vypíše gynekológ aj žiadosť o materské pre Sociálnu poisťovňu.

Nabudúce máme pre vás tipy, ako prežiť záver tehotenstva a ranné materstvo bez stresu :-)


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní