Tipy ako zvládnuť chrípkové obdobie

Tipy ako zvládnuť chrípkové obdobie
  • 10.02.2017
  • Barbora Vizváryová

Začiatok nového roka a najmä mesiac február sú každoročne chrípkovým obdobím. Mnohé školy a škôlky sú kvôli veľkému počtu chýbajúcich detí zatvorené, rušia sa detské karnevaly, čakárne u lekárov sú preplnené. Vy už len v napätí čakáte, kedy to príde aj na vás, v horšom prípade na celú rodinu.

Aby sa tak nestalo a chrípkové obdobie ste prežili bez ujmy, musíte včas začať s prevenciou. Lekári odporúčajú očkovanie proti chrípke, ktoré je ideálne absolvovať ešte pred Vianocami. V poslednom čase sa očkuje čoraz menej ľudí – či sú dôsledkom toho aj vysoké počty chorých je otázne, lebo niekedy ani očkovanie nepomôže.

Aby bolo riziko nakazenia sa čo najnižšie, je dôležité udržiavať nielen naše telo, ale aj domácnosť najmä v čistote. Najohrozenejšími okrem detí sú tehotné ženy, starší ľudia a ľudia s chronickými ochoreniami, preto by sme najmä im mali vytvoriť ideálne podmienky na úspešné prečkanie tohto obdobia.

Zásobte telo vitamínmi

Zdroj: Shutterstock®

Zásobujte vaše telo výživnými látkami

Ak dodržiavate zdravý životný štýl, nebude to pre vás nič nové. Pokiaľ si však pravidelne doprajete alkohol, cigaretku alebo aj ťažké jedlá, mali by ste to aspoň v tomto období zmeniť. Vášmu organizmu doprajte dávku vitamínov, najmä vitamín C, E, A a kyselinu listovú. Jedzte citrusy, najmä žlté a červené druhy ovocia a zeleniny. Na zvýšenie množstva vitamínov v tele môžete ovocie doplniť aj šumivými tabletami.

Doprajte si aj zdravé tuky, ktoré nájdete napríklad v orechoch. Naordinujte si probiotiká, či už v tabletkovej forme alebo obsiahnuté v mliečnych výrobkoch. Denne zjedzte aspoň jeden jogurt s probiotickými baktériami, prípadne pite acidofilné mlieko či kefír. Ako takú odmenu si môžete každý deň dopriať kúsok horkej čokolády s vyšším podielom kakaa. 

Odporúčame prečítať: Prečo ÁNO probiotikám?

Klaďte dôraz na hygienu

Zdroj: Shutterstock®

Klaďte dôraz na hygienu

V chrípkovom období by ste mali venovať zvýšenú pozornosť hygiene. Ruky si umývajte vždy po príchode domov a kontrolujte najmä deti. Noste so sebou antibakteriálny gél a používajte ho v práci, pokiaľ nemáte možnosť umyť si ruky. Kýchajte a kašlite do papierovej vreckovky, látkové sú sídlom baktérií a vírusov.

Nepite po niekom z pohára ani nedávajte druhému napiť s vášho. Každý by mal mať svoj. Tiež by ste v tomto období nemali dojedať zvyšky jedla po deťoch. Radšej im naložte menej, aby porciu zjedli celú.

Odporúčame prečítať: 5 zásad, ako správne podporiť imunitu v zimnom období?

Udržujte vašu domácnosť čistú

Zdroj: Shutterstock®

Udržujte domácnosť čistú a sviežu

Dôležitým predpokladom nenakazenia sa vírusmi je aj čistá domácnosť. Pravidelne utierajte prach, vysávajte. Častejšie meňte oblečenie, uteráky aj osušky. V tomto prípade tiež platí, že tak ako má každý svoju zubnú kefku, mali by sme všetci mať aj svoj uterák.

Dôležité je tiež vetranie. Suchý vzduch dráždi sliznicu a ťažko sa nám v takomto prostredí dýcha. V nevetraných priestoroch sa dobre darí všetkým možným infekciám a plesniam. Vetrajte niekoľkokrát denne a ak vás stále trápi suchý vzduch, použite zvlhčovač alebo mokrý uterák na radiátore.

Odporúčame prečítať: Ako si poradiť so suchým vzduchom v izbe

Vyhýbajte sa preplneným miestam

Zdroj: Shutterstock®

Vyhýbajte sa preplneným miestam

Pokiaľ ste ešte zdraví, je jasné, že nemôžete len tak prestať chodiť do práce alebo nechať vaše dieťa doma. Ak ale vyslovene nemusíte, vyhýbajte sa aspoň preplneným nákupným centrám, detským herniam, spoločenským akciám a podobne.

Ak vás už prvé príznaky postihli, zostaňte radšej pár dní doma, chorobu dobre vyležte a až potom sa vráťte do práce. Pokiaľ máte doma choré dieťa, určite ho neposielajte do školy. Nielen že by šírilo nákazu medzi ostatnými deťmi, na hodinách by sa ani nedokázalo sústrediť a oveľa užitočnejšie by bolo nechať ho ležať doma v posteli.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

8 komentárov

Mária Maxianová 10.02.17 14:35

MM
karma
100.00

túto zimu máme chrípku za sebou, prepadla nás na Vianoce

  • 0
Odpovedať

Anna Kralovičová 10.02.17 15:52

AK
karma
64.00

Očkovaná proti chrípke niesom, už som ju mala pred dvomi týždňami, tak snáď sa už nezopakuje.

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 10.02.17 16:25

PV
karma
113.00

Ja sa dávam očkovať proti chrípke už 6 rok.. Je to super, niekedy som bola vkuse chorá , ked prišla zmena počasia-od jesene, v zime a aj na jar.. Všetko udržiavam v čistote, či domácnosť ,ruky si vždy umývam.. Jem veľa ovocia a hlavne nechodím medzi ľudí ,napr. nákupné centrá ..!!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 10.02.17 18:56

SK
karma
114.00

manžel práve leží s ľahšou virózkou, akurát som mu uvarila čaj z čerstvého zázvoru, treba ju vyležať!

  • 0
Odpovedať

Iveta Moravčíková 10.02.17 23:09

IM
karma
100.00

očkovat už nie jedna skusenost stačí

  • 0
Odpovedať

Monika Filípková 11.02.17 07:30

MF
karma
56.00

Ja som práve teraz chorá, aj keď som si dávala pozor a všetko dodržiavala, aby som jej predišla, aj tak si ku mne našla cestu.

  • 0
Odpovedať

Jana Šurkovská 12.02.17 21:27

karma
-1.00

Chrípku som už mala, odležala som si ju poctivo, pomáhali mi veľké množstva vitamínov a zázvorový čajík.

  • 0
Odpovedať

Daniela Revayová 13.02.17 21:47

DR
karma
104.00

My nastastie chripku nemavame..

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní