O pár týždňov nás čakajú prvé vianočné trhy a s nimi aj typické vianočné dobroty ako sú kapustnica, maková štrúdľa alebo varené víno. Ak si chcete tento chutný horúci nápoj vychutnať aj v pohodlí domova, nebudete potrebovať žiadne špeciálne ingrediencie či zručnosti. Stačí vám dobré víno, zopár korenín a za pár minút máte hotové varené víno podľa svojej chuti. Niekoľko chutných receptov vám prinášame aj my.
Pôvod vareného vína: Nápoj s dávnou históriou
Varené víno nie je len príjemným zimným nápojom, ale aj nápojom s bohatou históriou. Prvé zmienky o jeho príprave siahajú až do starovekého Ríma, kde si ľudia dochucovali víno medom a korením. V tom období sa nepilo len pre chuť, ale aj pre jeho liečivé účinky – zmes teplého vína a byliniek bola považovaná za prevenciu proti chorobám a ochladeniu. Koreniny ako klinčeky, škorica a badián neboli len aromatickým doplnkom, ale aj vzácnym tovarom, ktorý symbolizoval luxus.
V stredoveku sa tradícia vareného vína rozšírila po celej Európe. V mnohých krajinách sa stalo súčasťou zimných slávností a trhov. Dnes ho poznáme najmä ako neodmysliteľnú súčasť vianočných trhov, kde nás jeho aróma doslova vtiahne do sviatočnej atmosféry. Varené víno tak prešlo stáročiami, no jeho čaro zostáva rovnaké – zohriať, potešiť a zdieľať radosť.
TOP 5 receptov na varené víno:
Klasické varené víno
Suroviny:
- 1 l červeného vína
- 2 celé škorice
- 10 klinčekov
- 100 g kryštálového cukru
Víno nalejeme do hrnca a dáme variť. Nesmie však vrieť, iba sa stále zohrievať. Potom do neho pridáme všetky koreniny a cukor. Dobre premiešame, aby sa cukor rozpustil a môžeme nalievať.
Varené víno s citrusovou chuťou
Suroviny:
- 1 l červeného vína
- 2 dcl vody
- 3 polievkové lyžice cukru
- 3 celé škorice
- 5 klinčekov
- 1 hviezdička badiánu
- 1/2 citróna
- 1/2 pomaranča
Do hrnca nalejeme najskôr 2 dcl vody. Pridáme cukor a korenie – škoricu, klinčeky a badián. Keď sa cukor rozpustí, pridáme na kolieska nakrájanú polovicu citróna a pomaranča. Necháme chvíľu variť, potom stíšime oheň a pridáme červené víno. Zohrievame ešte pár minút a nakoniec môžeme ešte dosladiť cukrom alebo pomarančovou šťavou podľa chuti.
Červené varené víno s koňakom
Suroviny:
- 2 dcl červeného vína
- 20 ml koňaku
- 1 čajová lyžička medu
- 1 plátok citróna
- štipka mletej škorice
Do hrnca dáme všetky ingrediencie a zohrievame dovtedy, pokiaľ sa na dne hrnca nezačnú tvoriť malé bublinky. Vtedy odstavíme z ohňa a varené víno je hotové. Môžeme podávať s plátkom citróna.
Varené víno s karamelom
Suroviny:
- 4 dcl červeného vína
- 2 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 celá škorica
- 2 klinčeky
- pomaranč
Do hrnca dáme kryštálový cukor a na slabom ohni ho postupne roztápame, aby vznikol karamel. Hneď ako karamel získa bledohnedú farbu, zalejeme ho vínom a pomaly miešame. Karamel najskôr stvrdne, no sa po čase rozpustí. Potom pridáme koreniny, šťavu z pomaranča a zohrievame približne 5 minút.
DepositphotosBiele varené víno
Suroviny:
- 0,5 l bieleho vína
- 0,5 l hroznovej šťavy
- 1 polievková lyžica medu
- 1 polievková lyžica rumu
- 1 pomaranč
- 3 klinčeky
- 1 škorica
Do hrnca dáme spoločne zohriať hroznovú šťavu, na plátky nakrájaný pomaranč, klinčeky a škoricu. Po pár minútach pridáme biele víno a zohrievame na slabom ohni, aby víno neprišlo do bodu varu. Takto zohrievame asi 10 minút a nakoniec pridáme med a rum. Všetko dobre premiešame a môžeme podávať.
Ako servírovať varené víno, aby ste očarili
Aj keď ide o jednoduchý nápoj, varené víno si zaslúži pekné servírovanie, najmä ak ho pripravujete pre hostí alebo si chcete spríjemniť večer doma. Ideálnym výberom sú keramické alebo hrubostenné sklenené poháre, ktoré udržia teplotu nápoja dlhšie. Výbornou voľbou sú aj hrnčeky so zimným motívom – v nich chutí každému o čosi viac.
Pre atraktívny vzhľad môžete okraj pohára najprv namočiť do citrónovej šťavy a potom do trstinového cukru – vytvorí to jemný sladký lem. Do nápoja môžete pridať plátok pomaranča, celú škoricu či hviezdičku badiánu ako ozdobu. V prípade nealko verzie pre deti postačí kúsok jablka alebo brusnice – výsledok bude lahodný a oku lahodiaci.
Varianty vareného vína bez alkoholu
Pre tých, ktorí si chcú vychutnať vôňu a chuť vareného vína bez alkoholu – napríklad deti, tehotné ženy alebo šoféri – existujú chutné alternatívy. Základom býva ovocná šťava, najčastejšie jablková alebo hroznová, ktoré sa dochucujú rovnakým korením ako klasické varené víno. Vďaka škorici, klinčekom, badiánu či plátkom citrusov sa vytvorí podobne voňavý a hrejivý efekt.
Recepty na nealkoholické varené „víno“ sa dajú ľahko upraviť podľa chuti. Niektorí pridávajú čaj z ibišteka, iní doplnia kúsok zázvoru či lyžičku medu. Výsledkom je skvelý nápoj na zimné večery, ktorý si môžu vychutnať všetci členovia rodiny bez obáv z obsahu alkoholu.
Varené víno ako rituál zimných večerov
Či už si zvolíte klasické červené víno s koreninami, bielu verziu s rumom alebo nealko alternatívu s ovocnou šťavou, varené víno má v sebe čosi magické. Vôňa korenín, teplo pohára v rukách a jemná chuť dokážu zmeniť obyčajný večer na sviatočný moment. Dajte si tú námahu pripraviť ho doma – možno práve pri jeho popíjaní objavíte, že najkrajšie chvíle zimy sa nedejú len vonku, ale u vás v kuchyni.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos
Aktualizovaný článok: 11.11.2025