Aké bylinky zbierame v júli?

Aké bylinky zbierame v júli?
  • 11.07.2016
  • Lucia Hausknechtová

Aj počas letných mesiacov môžete nájsť v prírode alebo vo svojej záhrade niekoľko druhov liečivých rastlín, pre ktoré je práve toto obdobie ideálne na zber.

Horúce a suché počasie je ako stvorené pre sušenie byliniek, ktoré dokážu pomôcť pri mnohých zdravotných problémoch. Ak sa rozhodnete zbierať počas júla, vybrať si môžete aj z nasledujúcich byliniek. 

Ibiš lekársky (Althaea officinalis)

Táto trváca bylina s kvetmi bledoružovej alebo bielej farby rastie najčastejšie na vlhkých pôdach v teplých oblastiach. Zber listov a vňate je počas letných mesiacov júl a august, koreň rastliny sa zbiera počas októbra a novembra. Pri vonkajšom použití ibiš pomáha na opuchy, vredy a ekzémy, sirup z kvetov je dobrý proti kašľu a listy sa používajú na liečenie dýchacích a močových ciest.

Odporúčame prečítať: Pestujte chren v záhrade a využite ho v kuchyni

Aké bylinky zbierame v júli?

Zdroj: Shutterstock®

Rozmarín lekársky (Rosmarinus offcinalis)

Rozmarín sa najčastejšie využíva ako korenie v kulinárstve pre svoju výraznú arómu. V našich podmienkach ho voľne v prírode nenájdete, no ako izbová rastlina vám vydrží aj niekoľko rokov. Podlhovasté lístky môžeme zbierať počas celého roka, na zber väčšieho množstva je ideálne leto. Rozmarín posilňuje srdce, prekrvuje mozog a ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Pridávať si ho môžete do jedla, ktorému dodá zaujímavú chuť. 

Odporúčame prečítať: Tiramisu podľa šéfkuchára Žídeka

Aké bylinky zbierame v júli?

Zdroj: Shutterstock®

Harmanček pravý (Matricaria chamomilla)

Harmanček pravý je liečivá jednoročná rastlina, ktorá je vďaka svojim bielym kvietkom v prírode neprehliadnuteľná. Rastie najmä v teplejších oblastiach pozdĺž ciest, na lúkach, v mestách a väčšina ľudí ju vníma ako burinu. Počas letných mesiacov sa zbierajú kvety harmančeka, ktoré by sa mali sušiť pri teplote do 40 °C. Čaj z tejto rastliny pomáha pri nadúvaní, črevných problémoch, kašli alebo nespavosti.

Odporúčame prečítať: Vypestujte si šampiňóny u vás doma

Aké bylinky zbierame v júli?

Zdroj: Shutterstock®

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Pŕhľava dvojdomá je veľmi známa liečivá rastlina, ktorá rastie takmer na celom našom území. Jej liečivé účinky poznali už naše staré mamy, ktoré ju používali pri reume a chorobách močových ciest. Dnes už vieme, že pŕhľava pomáha aj pri mnohých ďalších zdravotných problémoch ako sú vysoký krvný tlak, žalúdočné problémy, anémia, alergia a mnoho ďalších. Najčastejšie sa zbierajú listy, z ktorých sa pripravuje liečivý žihľavový čaj. 

Odporúčame prečítať: Bylinkové čaje: Ktorý si vybrať a kedy ich radšej nepiť?

Aké bylinky zbierame v júli?

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.shutterstock.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Iveta Moravčíková 12.07.16 21:11

IM
karma
100.00

Bylinky to je moje pokial možnu vždy uprdnostním pred liekmi

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 13.07.16 20:08

SK
karma
114.00

Teraz sa práve chystám ostrihať rozmarín.

  • 0
Odpovedať

Mária Zámečníková 14.07.16 20:44

MZ
karma
-1.00

Super článok :).. veľmi som si obľúbila bylinky :)

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní