Ako mať oblečenie rovné bez žehlenia? Triky, ktoré to dokážu!

Ako mať oblečenie rovné bez žehlenia? Triky, ktoré to dokážu!
  • 27.01.2018
  • Simona Kostková

Vrátite sa z práce neskoro večer, zaspávate už po ceste a ste rada, že vôbec dorazíte do postele. Ráno si však uvedomíte, že všetky tričká do práce máte čerstvo vyprané a pokrčené. Alebo sa vám pokazí žehlička a vy musíte mať celý deň na sebe sako, ktoré zakryje pokrkvaný top. Situácie, ktoré sa nám bežne stávajú a dokážu pokaziť celý deň.

Ide to však aj inak. Zozbierali sme najlepšie osvedčené tipy ako si behom pár minút „vyžehliť" tričko či šaty. Či už máte pokazenú žehličku alebo ste nemali čas ho vyžehliť. Ak máte akýkoľvek dôvod, prečo nemáte vyžehlené oblečenie, vyskúšajte jeden z týchto tipov!

1. Ak nemáte žehličku alebo je pokazená

Super alternatívou žehličky je horúca panvica. V menšej panvici alebo v hrnci s rúčkou zohrejte trocha vody. Keď začne vrieť, vylejte ju a prejdite nahriatym riadom po tričku či košeli, ktorú potrebujete vyžehliť. Majte na mysli, že dlhší kontakt s látkou ju môže spáliť rovnako, ako žehlička. Panvica aj hrniec vám rýchlo vychladnú, takže treba byť rýchly, ale zároveň opatrný.

Vymeňte žehličku za žehličku. Kaderníčky tento trik určite dobre poznajú – žehlička na vlasy vám dokonale narovná záhyby na sukni. Pre použitím sa uistite, že máte žehličku čistú a nie sú na nej vlasy či lak, ktoré by sa prilepili na tričko a zašpinili ho. Rovnako ako vlasy, ani oblečenie nenechávajte príliš dlho v zovretí žehličky, aby ste predišli spáleniu. Tento variant môžete použiť aj v prípade keď máte normálnu žehličku pokazenú a na neprístupné miesta, akými sú napríklad límce na košeli.

Prekvapí ťa: Pripálená žehlička? Takto ju bezproblémovo vyčistíš!

na čo použiť žehličku na vlasy

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

2. Ak máte málo času

Už ste o tom počuli? V každej drogérii zoženiete sprej na vyrovnanie oblečenia. Sprej si vopred vyskúšajte na kúsku látky. Následne si oblečenie navlhčite, ponaťahujte a nastriekajte. Nepoužívajte tento sprej na hodvábnu látku, pretože vám môžu vzniknúť škvrny. Rovnako sa snažte oblečenie vlhčiť čo najmenej, aby ste ho nemali príliš mokré a sprej by tak neúčinkoval.

V prípade, že ste sprej nezohnali, môžete si vyrobiť vlastný z vody a octu. Zmes prelejte do rozprašovača a použite na tričko. Pozor si dajte pri dávkovaní octu, pretože ak ho použijete veľa, bude vám bude tričko nepríjemne zapáchať. Namiesto octu použite aviváž a môžete si nosiť domáci sprej so sebou aj do práce. Je vhodné nechať odev vysušiť, pokiaľ je možné, vonku.

ako si vyrobiť sprej na rovné prádlo

Zdroj: Shutterstock®

3. Sušenie parou

Prvou možnosťou sušenia pomocou pary, je sušička. Vložte do nej kocky ľadu a sušte na strednom programe 15 minút. Kocky ľadu sa premenia na paru a tá vyrovná oblečenie. Oblečenie si môžete namiesto ľadu navlhčiť vodou alebo pridať mokrú ponožku. Pre lepšiu vôňu a zníženie statickej energie, vložte obrúsok do sušičky.

Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí si ráno doprajú sprchu, tak druhá možnosť je presne pre vás. Oblečenie, ktoré chcete vyrovnať si zaveste na vešiak, čo najbližšie ku sprche. Zatvorte dvere, poprípade okno v kúpeľni, aby para nikam neunikala a osprchujte sa. Para, ktorá vznikne vám tričko či sukňu prekvapivo vyrovná. Dajte pozor na to, aby ste si oblečenie počas sprchovania neošpliechali vodou.

Inšpiruj sa: Buď originálna a skús si vytvoriť tričko podľa vlastných predstáv!

ako použiť sušičku na prádlo

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com

4. Iné alternatívne spôsoby

Obdobou prvého spôsobu je fén, ktorý môžete použiť na vyrovnanie oblečenia. Oblečenie si navlhčite a zaveste na vešiak. Fén umiestnite asi 5 cm pred neho a sušte. Vhodné je použiť aj koncentrátor, ktorý rovnanie urýchli.

Pomalou, ale účinnou metódou je aj táto! Pokrčené tričko si veľmi pevne zrolujte a zaťažte niečím ťažkým. Pokrčenie by malo zmiznúť. Alebo si môžete tričko položiť na rovnú plochu, položiť naň navlhčený uterák, zaťažiť a nechať uschnúť.

Do tretice vyskúšajte opäť paru. Keď si budete robiť čaj alebo kávu v rýchlovarnej kanvici, využite paru. Vo vzdialenosti asi 30 cm od oblečenia, prejdite vychádzajúcou parou pokrčené miesta. Tento spôsob je vhodný pri malých nedostupných miestach. 

Pozri tiež: Ako poskladať napínaciu posteľnú plachtu? Toto by ti nikdy nenapadlo!

spôsob ako mať rovné prádlo

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: pinterest.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

7 komentárov

Ľubica Šťastná 27.01.18 10:20

ĽŠ
karma
100.00

Super článok!

  • 0
Odpovedať

Soňa Krátka 27.01.18 12:47

SK
karma
114.00

dobré rady, ja napríklad závesy vešiam po opraní ešte trošku vlhké a krásne sa "vyvesia", vôbec nie sú pokrčené

  • 0
Odpovedať

Pavlína Vaksmundská 27.01.18 14:02

PV
karma
113.00

Ja vôbec nežehlím..ženy si zbytočne robia prácu naviac..!! Teda , ak treba vyžehlím si niečo , ale to fakt možno raz za 2 roky..!! Snažím sa kupovať veci nekrčivého materiálu..Ak prádlo pekne poskladám,tak ho vôbec nie je treba žehliť..!!!

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 27.01.18 17:20

MM
karma
100.00

žehlím už minimum vecí, myslím na to už pri nákupe a tiež si treba dať záležať na skladaní a vešaní vecí do skrine

  • 0
Odpovedať

Katarína Kusá 27.01.18 19:36

KK
karma
90.00

mám doma 2 veľké a 1 cestovnú žehličku takže som ešte nemala takýto problém ale aj tak málo žehlím

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 27.01.18 20:03

karma
109.00

žehlím málo...ten trik s panvicou by som asi neriskovala.

  • 0
Odpovedať

Soňa Kelemenová 29.01.18 11:06

SK
karma
86.00

jejejejjejej že žehlička na vlasy? super rady do bežného života.... tých košiel mám na žehlenie neúrekom.... a občas treba opraviť niečo už ožehlené zo skrine...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní