Ako rozpoznať anémiu včas? Neuveríš, ale pozri na svoje viečka!

Ako rozpoznať anémiu včas? Neuveríš, ale pozri na svoje viečka!

Každý orgán a tkanivo v organizme potrebuje pre správne fungovanie kyslík. Jeho transportérom sú červené krvinky, ktoré ho distribuujú z pľúc do zvyšku tela. Ak sa však u človeka nenachádza dostatok železa v organizme, červené krvinky nezásobujú orgány potrebným množstvom kyslíka. Železo je totižto potrebné na tvorbu hemoglobínu, ktorý podporuje funkciu červených krviniek v organizme. Bez dostatočného množstva kyslíka v krvi, a teda aj železa a hemoglobínu, sa môžete cítiť unavene, pociťovať slabosť, ale aj trpieť dýchavičnosťou.

Postačí jeden odber krvi a hneď viete, aký je váš krvný obraz a aký je váš zdravotný stav! Ale čo v prípade, ak sa bojíte ihiel ako čert kríža? Ako rozpoznať príznaky anémie včas a hlavne bez nutnosti odberu krvi? Telo sa nám vždy snaží dať najavo, keď s ním niečo nie je v poriadku. No aké signály sledovať v prípade anémie?

Neprehliadni: Ktoré syry konzumovať a na ktoré si dávať veľký pozor? Poradíme ti!

nedostatok železa v organizme

Zdroj: Shutterstock®

Sideropenická anémia – anémia z nedostatku železa

Nedostatok železa v organizme patrí medzi najčastejšie problémy vyskytujúce sa u detí, ale aj dospelých. Čo sa však týka dospelých, tak s týmto problémom sa stretávajú najmä ženy, u mužov je vznik anémie z nedostatku železa menej pravdepodobný. U žien totižto v období menštruácie dochádza k vyplavovaniu istého množstva železa z organizmu. Je to úplne prirodzené a dokonca aj v období tehotenstva dochádza k zníženiu jeho hladiny. Preto je nutné organizmu dopĺňať železo prostredníctvom stravy alebo výživových doplnkov.

Príčinou však môže byť aj zlé vstrebávanie železa v čreve. Anémia však vzniká aj v dôsledku chronických strát krvi – stačí len 5 ml strata krvi denne a anémia je na svete. Pritom sa častokrát stáva, že dôvodom straty železa z organizmu je vred na žalúdku alebo nádorové ochorenie tráviaceho traktu.

kontrola očných viečok pri anémii

Zdroj: Shutterstock®

Ako rozpoznať anémiu včas?

Príznakov anémie je pomerne veľa. V prvom rade môžeme hovoriť o únave a slabosti, ktoré sú prvotným príznakom. Sú to však mätúce signály, pretože môžu predstavovať aj iný zdravotný problém. K únave sa však môže pridať závrat, bolesť hlavy, rýchly tep, studené končatiny, vypadávanie vlasov, problémy s nechtami. Čo je zaujímavé, tak so vznikom anémie sa môže prejaviť aj PICA syndróm, ktorý predstavuje túžbu po divých veciach, napríklad sa u vás môže prejaviť chuť na omietku, vlasy, zeminu a iné veci, ktoré nie sú určené na jedenie. Ale aký je ten jediný signál, ktorý vás môže varovať?

Ako aj samotný názov článku napovedá, tak sa stačí pozrieť na svoje očné viečka. Jemne si stiahnite spodné očné viečko a sledujte očné spojivky. Ak sú vaše spodné viečka červené, nemusíte sa obávať – všetko je v poriadku. No ak sú svetlo ružové či bledé, mali by ste zbystriť pozornosť a navštíviť lekára.

Vidíme sa pred zrkadlom? Už si kontrolujete stav spodných očných viečok?

Odporúčame: Čo pomáha na vysoký krvný tlak? Zabudni na lieky - toto zaručene pomôže!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

6 komentárov

Lucia Šeptáková 30.04.19 05:40

karma
108.00

Zaujímavé,to som ešte neskúmala.

  • 0
Odpovedať

Ľubica Šťastná 30.04.19 07:29

ĽŠ
karma
100.00

Naozaj zaujímavé, anémiou trpím od detstva, no o tomto signáli som ešte nepočula.

  • 0
Odpovedať

Jana Tonhauserová 30.04.19 10:38

karma
104.00

Práve som skontrolovala a vyzerá že je to OK..ďakujeme za informácie

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 30.04.19 18:36

MM
karma
100.00

anémiu som mala len po cisárskom reze

  • 0
Odpovedať

Elena Švachová 30.04.19 23:20

karma
109.00

Už som aj utekala pred zrkadlo.Zdá sa,že som v poriadku :-)

  • 0
Odpovedať

Jana Komadová 17.05.19 23:52

JK
karma
100.00

Dcéra mala tento zrdavotný problém no naštastie už je v poriadku

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní