Registrácia Prihlásenie

Ako rýchlo doplniť céčko bez liekov? Acerola ho má na rozdávanie

Počuli ste už niekedy slovné spojenie barbadoská čerešňa? Možno ste sa s týmto pomenovaním stretli v krížovke, kde sa vás pýtali na iný názov pre acerolu. Akokoľvek ste sa už k tomuto bobuľovitému ovociu dostali, určite si ho zapamätajte, pretože jeho účinky uznávajú prírodní liečitelia a samoliečitelia po celom svete. Niet sa čomu čudovať, veď vo svojom portfóliu má bohatý zástup zdravotných nepríjemností a chorôb, s ktorými si hravo acerola dokáže poradiť. Acerola je v skutočnosti strom z trópov či subtrópov, ktorý plodí malé červené bobuľky. A ako vlastne chutí? Barbadoská čerešňa sa nenazýva čerešňou nadarmo. Má sladko-kyslú chuť, pripomínajúcu obľúbené májovky so stopami limetky.

Zaujme ťa: Hayova diéta: Naozaj ti dopomôže k štíhlej postave?!

ako vyzerá acerola

Zdroj: Shutterstock®

Céčko na rozdávanie ​

Ani citrón, ani pomaranč nie je ovocie, ktoré sa môže pochváliť najvyšším obsahom vitamínu C spomedzi všetkých plodov. Je to práve zrelá barbadoská čerešňa, ktorá sa v tomto odvetví chváli titulom "naj" alebo sa oň bije s bobuľami camu camu. Vitamínu C má teda acerola naozaj na rozdávanie, v porovnaní s pomarančom ho obsahuje tak tridsaťkrát viac. Takže, ak trpíte deficitom céčka, postačí vám niekoľko bobúľ denne a ste zasa na tej správnej ceste. Vitamín C ide ruka v ruke s dobrou imunitou, ktorú potrebujeme naozaj všetci a priamo súvisí aj s podporou tvorby kolagénu, takže acerola zaručí aj krajšiu, zdravšiu a mladšiu pleť.

Nahradí aj mrkvu ​

Acerola sa môže, okrem vysokého obsahu vitamínu C, pochváliť aj vysokým obsahom vitamínu A, ktorý ako dobre vieme, pozitívne pôsobí na zrak. V jednej malej bobuli sa ho nachádza toľko ako v celej veľkej mrkve. Okrem lepšieho zraku môže pravidelná konzumácia aceroly pôsobiť ako prevencia proti sivému zákalu a krvácaniu sieťovky.

prírodný liek na sivý zákal

Zdroj: Shutterstock®

Antokyány na pomoc ​

Antokyány sú typ flavonoidov, ktoré majú významné antioxidačné účinky. Spoznáme ich tak, že ovocie či zelenina majú sýte červené, fialové či modré pigmenty, napríklad ako baklažán či granátové jablko a práve pre ich obsah je acerola výnimočná. Tieto antioxidanty sú významnými bojovníkmi proti rakovine, najmä tej pľúcnej, no rolu zastávajú aj v otázke zápalov v tele, na ktoré pôsobia eliminujúco. Protizápalový efekt pôsobí na mnohé zdravotné problémy - od neurologických, cez tráviace ťažkosti, až po problémy s krvným obehom.

Inšpiruj sa: Cvičenie antigravity: Doslova odľahčí telo aj myseľ. Ako na to?


Návrat hore
Autor článku

3 komentáre

Ľubica Šťastná 17.11.18 07:52

ĽŠ
karma
104.00

Ešte som sa s ňou nestretla iba z počutia; ďakujem za článok!

  • 0
Odpovedať

Anna Kristova 17.11.18 10:11

AK
karma
113.00

viem len z počutia že takéto ovocie existuje

  • 0
Odpovedať

Alžbeta Stanková 17.11.18 18:26

AS
karma
113.00

acerolu poznám už dlhé roky aj užívam

  • 0
Odpovedať

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!
Pre štíhlu líniu

RECEPT: Bulgur s mletým mäsom a zeleninou – to musíš ochutnať!

  • 99
  • 9
  • 27.09.2019
Najlepšie recepty s hubami: Skúsiš polievku, cestoviny alebo rizoto?
Bezmäsité jedlá

Najlepšie recepty s hubami: Skúsiš polievku, cestoviny alebo rizoto?

  • 25
  • 6
  • 04.09.2019
Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina
Dezerty

Recept na žerbó rezy: Dobrota, ktorú si zamiluje celá rodina

  • 210
  • 12
  • 07.12.2019
TOPlist